După 9 săptămâni de creșteri ale indicelui BET, săptămâna aceasta a început cu scăderi semnificative pe toți indicii bursieri de la București. Indicele BET ce înglobează evoluția celor mai

Scaderi pe 12 sept

Scaderi pe 12 sept

importante 10 companii a coborât din nou sub pragul de 7000 de puncte după o scădere astăzi de 1,69%. Indicele BET-NG ce este compus din cele mai mari companii din domniul energetic a înregistrat și el o depreciere de 1,57% coborând din nou sub valoarea de 580 de puncte.

Scăderile indicilor de la Bucuresti vin în urma îngrijorărilor manifestate de piețele externe că băncile centrale au început să se îndoiască de eficacitatea politicilor de relaxare monetară.

Schimbarea de sentiment a pieței a fost declanșată vineri în urma declarațiilor președintelui BCE Mario Draghi care a suprins neplăcut investitorii prin faptul că în discursul său nu a dat semne că BCE ar fi dispusă sa recurgă la noi măsuri de stimulare a economiei europene. Creșterea gradului de pesimism din piață a fost cauzată totodată de recentele remarci ale membrilor băncii centrale americane care în cele mai recente declarații înclinau către creștera dobânzii de referință la următoarea sedință FED.

Primele semne evidente că sentimentul pieței se inversează au fost indicate de piața americană vineri când indicele S&P 500 s-a depreciat cu 2,5%. Luni dimineață majoritatea indicilor europeni au deschis în scădere inidicele Europe Soxx 600 afișând în prima parte a zilei o scădere de 2%.

O corecție așteptată la BVB

Dupa 9 săptămâni de creșteri investitorii de la BVB așteptau o corecție. Cele mai mari scăderi astăzi s-au înregistrat pe titlurile Vrancart -9,36%, acestea având astăzi data ex-dividend în urma căreia titlurile se corecteză de obicei cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Deși săptămâna trecută a fost caracterizată de o lichiditate scăzută, Indicele BVB-Sentimet a mai câștigat săptămâna trecută încă un punct, ajungând la valoarea 60, înaintând și mai mult în teritoriul lăcomiei.

Din punct de vedere tehnic, multe dintre companii se aflau de ceva vreme cu oscilatorii tehnici în teritoriul de supra-cumpărare ceea ce indică de obieci o viitoare corecție mai devreme sau mai târziu. Indicele BET a respins din zona de rezistență marcata cu roșu de care aminteam într-un articol anterior, iar prima zonă de suport se află acum la nivelul de 6800 de puncte. Suportul este de asemenea, susținut de media mobiă de 50 de zile (marcată cu albastru pe grafic) și de retragerea Fibonacci 38,2% a raliului verii.

Analiza indicele BET

Analiza indicele BET