Având în vedere faptul că pandemia SARS-COV2 este la fel de prezentă în viețile noastre precum în urmă cu un an, considerăm că este un moment proprice în care să discutăm despre sectorul medical și estimări pentru anul 2021.

Sistemul medical este format din companii care fie oferă servicii medicale, fie produc echipamente medicale sau medicamente, oferă asigurări medicale sau orice model care facilitează furnizarea de asistență medicală pacienților. Acest sector reprezintă în SUA 20% din produsul intern brut, reprezentând, astfel, o parte extrem de importantă.

Deși inovația a fost întotdeauna prezentă, pe parcursul ultimului an sistemul public de sănătate a fost forțat să se adapteze continuu într-o perioadă, de altfel, scurtă de timp. Astfel, cum era de așteptat, dezvoltarea de noi medicamente și de vaccinuri împotriva noului virus a fost de departe cel mai mediatizat subiect, reușindu-se astfel ca în decurs de mai puțin de un an să se producă un vaccin eficient.

Companiile care au lucrat la producerea unui vaccin împotriv SARS-COV2 s-au bucurat de o atenție sporită din partea investitorilor. Succesul folosirii ARN mesager (ARNm) în dezvoltarea noului vaccin ar putea de asemenea impulsiona noi jucători în a folosi această tehnologie pentru dezvoltarea de noi produse.

Având în vedere creșterea capacității de testare a tot mai multor persoane , companiile din cadrul lanțului de aprovizionare cu teste de diagnostic vor beneficia în continuare de o cerere constantă. Telemedicina a crescut, de asemenea, în popularitate în ultimul an, având în vedere faptul că tot mai mulți pacienți, dar și doctori folosesc această metodă, în detrimentul consulturilor fizice.

Este de așteptat ca această soluție să crească în importanță și în perioada următoare, iar Frost&Sullivan se așteaptă ca acest domeniu să crească de șapte ori până în 2025.

Se poate observa în imaginea anterioară faptul că sectorul medical se situează la evaluări minime istorice în funcție de P/E și este în continuare mai ieftin decât media pieței.pietii/pietei

  Health Care Select Sector SPDR ETF(XLV), un etf care urmărește sectorul medical, a oferit în ultimele 12 luni un randamen de 56%, mai mic decât cel oferit de Russell 1000, și anume de 83%. Deși sectorul medical a oferit randamente inferioare comparativ cu piața, câteva companii au prezentat o creștere spectaculoasă.

  Moderna este o companie de biotehnologie, listată în anul 2018, fiind axată pe dezvoltarea unor terapii și vaccinuri ARNm destinate bolilor infecțioase, imunologice și cardiovasculare. Veniturile companiei au evoluat considerabil în urma unei cereri crescute pentru vaccinul împotriva SARS-COV2, urmând ca numai în SUA să se livreze 500 de milioane de doze.

  Acadia Healtcare este un furnizor de servicii de asistență medicală comportamentală ce operează în SUA 227 de facilități de tratament în 40 de state. Veniturile companiei au crescut cu 8% în anul 2020, iar în luna ianuarie compania și-a vândut operațiunile din Marea Britanie pentru 1,5 miliarde de dolari.

Align Technology este o companie producătoare de dispozitive medicale de ortodonție. Pe măsură ce pacienții au evitat locațiile fizice și au optat pentru opțiuni digitale, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, Aligh Technology a reușit cu succes tranziția mai multor medici către o interfață digitală. În acest fel, veniturile companiei au crescut cu 29% în 2020.

În continuare vom discuta despre companii value din sectorul medical.

Bio-Rad Laboratorie produce și distribuie produse de cercetare în domenii precum biologia celulară, modificări genetice, purificarea proteinelor și fabricarea medicamentelor. În ultimul trimestru al anului 2020 veniturile companiei au crescut cu 26.5% față de 2019. Cu toate acestea, vânzările companiei au fost influențate de litigii din perioada 2015-2018.

Sage Therapeutics este o companie biofarmaceutică care dezvoltă noi terapii ce urmăresc tratarea tulburărilor cognitive, iar în anul 2019 a fost aprobat primul său medicament cu rol în tratarea depresiei postpartum. În trimestrul IV compania a prezentat venituri de 1.1 miliarde de dolari.

Quidel Corporation este un producător de produse pentru diagnostic în sistemul medical, ajutând la detectarea și diagnosticarea a numeroase afecțiuni medicale. În trimestrul IV, veniturile companiei au crescut de peste cinci ori, iar profitul net de peste 15 ori, reușind să depășească 470 de milioane de dolari. Aproape 84% din venituri au provenit din produse cu rol în diagnosticarea noului coronavirus.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!