Mă bucur să văd că tot mai multe persoane doresc să facă pasul către domeniul investițiilor la bursă și vor să-și investească banii în mod inteligent în companii solide care au șanse să ofere randamente mult mai bune decât cele oferite de clasicele depozite bancare.

Chiar dacă pare un domeniu greu de înteles, un domeniu destinat brokerilor sau bancherilor cu mulți ani de experiență, investițiile la bursă pot fi realizate și de micii investitori așa cum sunt eu sau cum ești tu, cel care citești aceste rânduri.

Știu că ai încă multe întrebări și neclarități, aveam și eu multe întrebări la început și din păcate nu aveam pe nimeni lângă mine care să mă ajute. Pentru a veni în sprijinul tă am compus în continuare un ghid care să te ajute să întelegi ce înseamă să investești la bursă și cum poți face primele tale investiții.

Această primă parte a ghidului este o colecție de video-uri care să te ajute să înțelegi ce înseamnă să investești la bursă. În caz că vei întâlni diverși termeni pe care nu-i înțelegi momentan, nu te îngrijora, îi vei înțelege mai târzi aceasta e doar prima parte a ghidului.

Ghid de analiza a unei companii listate la bursaGhid analiza

De unde vine frica de a investi?

Foarte multe persoane cred că doar dacă ai noroc poți câștiga dacă investești sau dacă primești un pont bun și cunoști pe cine trebuie, altfel nu ai nici o șansă.

Toate aceste prejudecăți și mituri bursiere după părerea mea vin din lipsa cunoștințelor legate de acest subiect.

Mulți dintre noi cerem sfaturi de investiții de la părinti, prieteni sau cunoștințe care nu au investit niciodată în viața lor un leu, sau dacă au facut-o au avut experiențe proaste investind bani în diferite țepe ce s-au dat imediat după revoluție făcute pentru a profita de dorința oamenilor de a se imbogăți și de lipsa de educație financiară.

Ghid fluent în finanțe oferit de Bursa de Valori București

Această broșură, vrea să te familiarizeze cu modul în care funcționează lumea financiară, să te inspire să îți dorești să știi și mai multe despre bani și să te introducă în universul piețelor de capital

Ce vei afla din acest ghid?

  1. Cum să fii Fluent în Finanțe
  2. Gandeste pe termen lung: fonduri de pensii și asigurări de viață
  3. Piețele de capital
  4. Cum să devii inițiat în bursă: investiția în acțiuni
  5.  Introducere în piața de capital din România
  6.  Cum să fii investitor

Primul pas către investiții – planul de economisire

Atunci când am decis că vreau să investesc la bursă și am început să mă documentez mai profund despre domeniul investițiilor la bursă mi-am propus să economisesc o anumită sumă de bani cu care să fac primele mele investiții.

Deoarece nu dispuneam imediat de suma necesară dischiderii unui cont de tranzactionare la brokerul cu care doream să colaborez mi-am propus ca în fiecare lună să economisesc o mică parte din salariu până când voi aduna suma minimă cerută de broker.

Am ramas în continare fidel acestui principiu și chiar și în ziua de azi direcționez o mică parte din salariul lunar în contul de tranzaționare ce îmi asigură lunar cash-ul necesar pentru noi oportunități de investiții.

Cum poți pune banii să muncească pentru tine – discuție cu Dragoș Pătraru – Starea Nației

La începutul lunii Aprilie 2019 am avut plăcerea de a fi invitatul lui Dragoș Pătraru la emisiunea Starea Nației în cadrul rubricii Cafeneaua Nației.

Am discutat cu Dragoș timp de aproape o oră despre diverse soluții prin care orice român poate să pună banii să lucreze pentru el.

Vei afla din această discuție cu Dragoș investește la brusă, cum a făcut și el pasul către acest domeniu și de ce sunt investiții la bursă importante pentru el.

Cum funcționează investițiile la bursă? Ai nevoie de un broker?

De-a lungul celor patru ani de activitate pe canalul de Youtube Investestelabursa am primit foarte multe întrebări de la investitori începători care au fost inspirați de video-urile mele dar nu înțelegeau cum funcționează mecanismul investițiilor la bursă.

Cel mai vizionat video de pe canalul Invesestelabursa este Cum sa investestesti la bursa în care am explicat că pentru a putea investi în acțiunile Băncii Transilvania sau Romgaz întâi ai nevoie de un cont la un broker autorizat.

Analizând întrebările primite în secțiunea de comentarii am constatat că prin “broker autorizat” mulți investitori începători înțeleg că au nevoie de ajutorul unei persoane fizice (broker) pentru a investi la bursă.

De câți bani ai nevoie pentru a investi la bursă?

Investiții la bursă sunt privite de români cu oarecare admirație, teamă, scepticism și un gram de invidie. Asta deoarece în rândul populației circulă de mult timp un mit cum că pentru a investi la bursă ai nevoie de mulți bani și nu oricine își permite acest “lux”.

Acest mit face ca multe persoane să creadă că investiții la bursă nu sunt pentru oricine și doar o categorie selectă de persoane pot avea acces în acestă lume a investițiilor la bursă.

Toate aceste temeri sunt doar niște mituri și vă asigur că bursa e pentru toți cei care își dedica puțin timp studiului și analizei companiilor.

Dacă eu am reușit să investesc la bursă atunci și tu poți!

Cum alegi un broker bun pentru investiții la bursă?

De-a lungul celor patru ani de când realizez materiale educaționale pentru proiectul Investestelabursa.ro am primit sute de întrebări atât pe e-mail cât și în comentariile video-urilor de pe Youtube.

Cele mai des întâlnite întrebări primite de la investitorii începători sunt legate de alegerea brokerul de investiții:

  • Ce părere ai despre brokerul X?
  • Merită să-mi deschid un cont la brokerul Y?

Primind atât de des aceeași întrebare am decis că merită să tratez acest subiect pe îndelete și să vă ofer un scurt ghid pe baza căruia să vă alegeți brokerul potrivit.