Piețele externe au avut o evoluție divergentă în această săptămână. Indicii americani se află aproape de maxime istorice pe când cei europeni au înregistrat corecții semnificative.
Zona euro
Pe plan internațional bursele europene au înregistrat declinuri importante, indicele SOXX Europe 600, ce este compus din cele mai mari companii europene s-a depreciat cu peste 2%, pe când indicele bursei germane DAX a scăzut cu 1,8%. Evoluția burselor europene a fost influențată de știrile legate de sectorul auto, unde producătorul german Volkswagen se confruntă cu noi probleme în scandalul emisiilor, iar sentimentul negativ se pare ca încet, incet îi atinge și pe ceilalți producători europeni.
Statele Unite
Piața din Statele Unite se menține aproape de maxime pe fondul incertitudinilor legate de majorarea de dobândă. În această săptămână s-a dat publicității stenograma ultimei sedințe a băncii centrale americane din care se poate deduce că membri FED par a avea păreri împărțite legate de o creștere a dobânzii. Această incertitudine a ajutat ca indicele american SP500 să se mențină aproape de maxime și chiar să formeze un suport pe termen scurt la valoarea de 2175 de puncte. Investitorii rămân totuși în gardă și așteaptă declarațiile președintelui FED de săptămâna viitoare pentru noi date legate de o eventuală majorare de dobândă.
Petrolul
Petrolul a pornit odată cu luna august într-un raliu nebun care a făcut ca prețul să crească cu peste 23%. Startul raliului a fost dat de noi vești legate de întâlnirea marilor exportatori de petrol din luna septembrie care ar putea duce la înghețarea producției. Totodată, avansul petrolului a fost susținut și de scăderea dolarului în raport cu alte valute, scădere cauzată de o noua amânare a majorării dobânzii cheie.
O analiză a graficulului zilnic a prețului petrolului arată că principala rezistență în calea prețului se află acum în jurul valorii 49$ – 50$ care este și un prag psihologic. Totodată, oscilatorii tehnici sunt cu mult în teritoriul de supra-cumpărare și dau semnale de întoarcere, fapt care ne indică că raliul nu mai are putere să continue și se apropie de final. Prima zonă de suport în cazul unui declin al prețului se află la valoarea de 46$, zonă susținută și de mediile mobile de 50 și 100 de zile, dar și de retreagerea Fibonacci 50%.
Aurul
Investitorii în aur sunt mai degrabă prudenți în această perioadă, în urma incertitudinii membrilor Băncii Centrale Americane. Recentele comentarii ale membrilor FED care sunt pro unei creșteri de dobândă au făcut ca dolarul american să se aprecieze vineri, iar cotația aurului să scadă cu -0,88%. Prețul aurului este sensibil la veștile legate de noi majorări de dobândă care duc la aprecierea dolarului în raport cu celelalte valute și astfel face aurul mai scump pentru investitori. Săptămâna viitoare președintele FED va ține un discurs de la care investitorii așteaptă clarificări în legătură cu majorarea dobânzii cheie, fapt care va duce la mișcări majore pe cotația aurului.
Prețul aurului a fost susținut pentru mult timp de linia mediană a pitch-forkului ascendent ce s-a creat la sfârșitul lunii mai. Vineri, linia mediană a fost depășită în jos de o lumânare de scădere, fapt care, împreuna cu evoluția oscilatorilor prezentați în imagine, ar putea duce la noi scăderi. O străpungere în jos a suportului oscilatorului RSI sau o pătrundere în zona negativă a oscilatorului SMI ar putea duce la deprecieri mai serioase a cotației aurului. Zone de suport pe termen scurt sunt la 1320 și 1300.
Vineri, comisia traderilor de mărfuri a publicat un nou raport al pozițiilor traderilor pe aur. Raportările săptămânale ale comisiei sunt considerate un bun indicator al sentimentului pieței asupra mărfurilor sau valutelor tranzacționate și mulți investitori folosesc aceste raportări în analizele lor pentru a lua decizii de intrare sau de ieșire din piață. După cum se poate vedea și în graficul de mai jos odată cu începutul lunii iulie investitorii au început să-și reducă pozițiile pe aur și această tendință se pare că a continuat și în luna august.
Viitoarea direcție a cotației aurului va fi dată de discursul președintelui FED de săptămâna viitoare. Un ton mai hotărât care să indice o majorare de dobândă va determina o scădere abruptă a prețului aurului pe când o nehotărâre sau ezitare va face ca aurul să-și continue raliul început în luna februarie.
[…] de la Bucuresti a evoluat in acesta saptamana contrar marilor burse internationale deciziile investitorilor fiind inflentate mai degraba de datele financiare raportate de companii […]