Săptămâna ce tocmai se încheie a adus creșteri importante pe majoritatea emitenților și indicilor bursieri de la BVB. Indicele BET ce înglobează cele mai mari și mai lichide companii de la BVB a marcat un avans de 1,75%, iar indicele BET-XT ce este compus din cele mai tranzacționate 25 de companii a înregistrat o creștere de 1,54%.

Bursa de la București a evoluat în această săptămână contrar marilor burse internaționale deciziile investitorilor fiind influențate mai degrabă de datele financiare raportate de companii decât de situația macro.

Trăgând linie după această săptămână și analizând evoluția companiilor din indicele BET cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe Electrica (+4,13%) și BRD (+1,83%) aceste creșteri fiind cauzate de rezultatele bune raportate de companii la 6 luni.

În ciuda reducerii cu 7% a prețului mediu de vânzare a energiei electrice, Electrica a anunțat o creștere a profitului net de 28%, rezultatul net ajungând la 269 milioane de lei. Rezultatele companiei sunt în contradicție cu restul sectorului de energie, marea majoritate a emitenților din acest sector raportând rezultate mai slabe sau chiar pierderi.

Indicator (mil lei)S1 2015S1 2016Variatie
Rezultat Net210269+28%
Profit Operational316,5400+26%
Venituri Operationale2.7252.844+4,4%
Cheltuieli Operationale2.4082.444+17%
Analiza grafic electrica

Grafic zilnic Electrica

Acțiunile Electrica se află la maxim post listare și ajutate de rezultatele financiare bune pot avansa în continuare, sunt de părere specialiștii. Cotația Electrica a evoluat începand cu luna iunie într-un pitchfork ascendent, având ca rezistență majoră linia mediană (roșu-maro). După o scurtă consolidare la nivelul de 13 RON, acțiunile Electrica testează acum nivelul 50% al pitchfork-ului (zona verde) și odată depășită aceasta zonă vor testa din nou linia mediană.  O altă zonă de rezistență majoră este nivelul de preț 14 RON care este totodată și un prag psihologic. Oscilatorii atașați în graficul de mai sus se află încă sub influența unui triunghi simetric care odată spart în partea superioară va duce cu siguranță cotația Electrica către rezistențele menționate anterior.

BRD a fost pentru mult timp penalizată de către investitori cotația băncii atingând la începutul lunii iunie prețul de 9 lei. Pentru semestrul întâi banca a raportat rezultate peste așteptări, fapt care a ajutat acțiunile să depășească rezistența de la 10 lei. BRD a raportat pe semestrul 1 un profit de 382,14 mil RON, cu 65% mai mare decât cel din S1 2015, ajutat de vânzarea acțiunilor VISA Europe și veniturile din dobânzi care au fost ceva mai mari.

IndicatorIunie 2015Iunie 2016
Rezultat/actiune0.330.54
Cost/venit56.3%48.3%
ROE8.412.7
Rata crediete neperf.18.6%14.4%
Acoperire credite neperf.72.8%85.1%
Retab. cap. proprii8%12.1%
Grafic zilnic BRD

Grafic zilnic BRD

Graficul BRD a spart rezistența de la 10 RON odată cu publicarea rezultatelor financiare peste așteptări iar în săptămâna ce tocmai se încheie a realizat o consolidare la nivelul de preț 10,5 RON. Formațiunea grafică ce s-a conturat la acest nivel este de tip pana care, conform definiției, este o formațiune de consolidare și continuare. Așadar, ne putem aștepta pe viitor la o continuare a raliului început odată cu publicarea rezultatelor. Volumele de tranzacționare de vineri, cu mult peste cele din zilele precedente, par să indice o încercare de evadare de sub formațiunea de consolidare. Un alt semn bun, care vine să confirme mini-trendul ascendent ce tocmai s-a format, este intersecția mediilor mobile de 50 și 100 de zile.