Indicele BET a început anul 2022 cu o volatilitate considerabilă, acesta încheind primele 3 saptămâni din noul an cu o scădere de 1.7%, după ce acesta a prezentat o creștere și de 6.6%.
Dintre companiile din indicele BET cele mai importante scăderi de la începutul anului se regăsesc pentru:
Companie | Randament |
---|---|
OMV Petrom | -8.72% |
Romgaz | -7.05% |
Nuclearelectrica | -5.53% |
Transelectrica | -5.33% |
Med Life | -3.77% |
*Calculat pe baza cotațiilor la data de 21/01.2021
În contrast, indicele american S&P 500 înregistra în același timp o scădere de la începutul anului de 7.7%. Acest început de an negativ, a fost determinat în principal de către creșterea alarmantă a inflației, poziția rezervei federale de a mări succesiv dobânda cheie în 2022, precum și de către conflictul dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, anul 2022 poate oferi de asemenea atât oportunități de investiții, cât și riscuri pe care le vom prezenta în continuare.
Având în vedere începutul de an negativ, vom contrabalansa lucrurile prin a începe cu partea plină a paharului (oportunitățile anului 2022).
- O oportunitate importantă pentru întreaga piață de capital din România ar putea fi listarea Hidroelectrica. După amânări repetate timp de mai mulți ani, în 2022 putem fi cel mai aproape de listarea Hidroelectrica. Astfel, ministrul energiei a anunțat că FP va vinde cel puțin 15% din companie fără ca statul să fie implicat. Pentru FP această listare ar veni într-un moment perfect, deoarece Hidroelectrica a fost un câștigător net al crizei energiei electrice și a prețurilor tot mai mari, evaluarea acesteia crescând cu 66% în anul 2021. Acesta ar fi de departe cel mai mare IPO de la BVB, o ofertă de peste 6.5 miliarde de lei.Cum ar ajuta listarea Hidroelectrica întrega piață? Listarea Hidroelectrica ar putea oferi României statutul de piață emergentă și din partea agenției americane MSCI. Având în vedere faptul că indicii MSCI sunt urmăriți de un număr mult mai mare de fonduri de investiții, acest lucru ar oferi, în timp, o punte de lansare pentru întreaga piață de la București.
- Companiile de la BVB sunt evaluate în continuare la multipli atractivi, mai ales în comparație cu alte țări din Europa. Deși nu putem compara bursa de la București cu alte burse din vestul Europei sau din America, multe dintre companiile din indicele BET sunt evaluate în continuare la multipli extrem de atractivi (ex: P/E ttm pentru TLV este situat la o valoare de 7.9). De asemenea, ne așteptăm la rezultate financiare bune în anul 2021 pentru multe dintre companii.
- Un alt lucru pozitiv ar putea fi oferit de către dividendele consistente pe care anumite companii de la BVB le vor oferii. Pentru mai multe detalii legate de dividende vă invit să citiți articolul recent publicat în comunitate.
- Perioadele de volatilitate pot reprezenta oportunități de investiți pentru persoanele care stiu să profite de acest lucru. Perioada de incertitudine, precum cele din ultimele zile, aduc volatilitate pe piețe, iar pentru un investitor pe termen lung, această perioadă este perfectă pentru a putea cumpara companii la un preț mai avantajos.
Dar care sunt riscurile începutului de an pe care fiecare investitor trebuie să le urmărească în perioada următoare?
- Conflictul dintre Rusia și Ucraina. Incertitudinile referitoare la acest conflict au stat la baza scăderilor din ultimele zile. Tensiunile apărute determină investitorii să se refugieze în obligațiuni în detrimentul acțiunilor, iar acest lucru poate produce scăderi pe piețele de acțiuni. De asemenea, piața de energie ar putea fi puternic afectată, mai ales din cauza faptului că Europa este dependentă de gazul natural Rusesc. Un conflict direct între Rusia și Ucraina ar putea duce la o creștere rapidă a prețului la energie.
- Inflația. Și în anul 2022, este de așteptat ca inflația să se situeze la valori mai mari decât în anii precedenți. Din această cauză, investițiile cu venit fix precum obligațiunile de stat oferă o dobândă real negativă dacă ținem cont de inflație. Trebuie ținut cont de acest lucru deoarece inflația erodează puternic din randamentele pe care putem să le obținem și reprezintă un risc de care trebuie ținut cont.
- Un alt risc important poate fi dat de Băncile Centrale, în special Rezerva Federală a Americii (FED) și politicile monetare pe care aceasta le va anunța. O creștere accelarată a dobânzii cheie, în scopul de a tempera inflația, ar putea duce la scăderi pe piețele din America care se vor resimți și la BVB.
- Intervențiile statului pe piața de energie din România. Având în vedere faptul că prețurile medii la energie electrică au crescut în decembrie 2021 cu 300% în comparație cu decembrie 2020 și la fel și prețurile la gaze naturale, trebuie să ținem cont și de posibilitatea plafonării acestora. Dintre companiile cele mai afectate de o astfel de măsură a statului se regăsesc producătorii de energie precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz etc.
- Evoluția pandemiei pare a prezenta un risc mai mic față de anii precedenți, noua variantă Omicron punând o mai mică presiune pe sistemul medical. Însă trebuie urmărită îndeaproape evoluția pandemiei pe întreg parcurs al anului deoarece poate prezenta o evoluție imprevizibilă cu posibilitatea apariției unei tulpini mai potente.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.