Producătorul de hidrocarburi OMV-Petrom a început anul în fortă cu o creștere ce a surprins plăcut mulți investitori, până la nivelul de 0,28 lei/acțiune. Compania a încheiat anul 2016 cu un profit net atribuibil acționarilor de 1043,3 mil lei, față de o pierdere atribuibilă acționarilor de 676 mil lei în 2015 și a anunțat imediat că va distribui un dividend brut de 0,015 lei/acțiune.  

Știrile apărute recent în presa de specialitate indică faptul că marile țari exportatoare de petrol ar putea extinde acordul de reducere/plafonare a producției de petrol până la finalul anului.  Acest optimism a dus la formarea unui punct de minim temporar pe graficul petrolului (undeva la 48$) și ar putea duce la aprecierea cotației petrolului în perioada ce urmează. Din punct de vedere grafic indicatorii tehnici ce sunt afișați pe graficul WTI atașat indică clar o schimbare de trend iar o trecere a graficului peste linia de mijloc la pitch-forkului lateral ar fi încă un semnal pozitiv.

Analiză grafic zilnic petrol WTI

Deasemenea mi-a atras atenția și anunțul companiei care şi-a bugetat venituri din vânzări, excluzând accizele, de 13,487 miliarde de lei, un profit înainte de dobânzi şi impozitare (EBIT) de 1,851 miliarde de lei şi la un profit net de 1,827 miliarde de lei mai mare cu 75%. Calculele fiind făcute la un preț estimativ a barilului de petrol pentru 2017 de 55$ ce nu mi se pare foarte exagerat având în vedere situația actuală a pieței.

Având în vedere aceste premise, consider OMV-Petrom o oportunitate pentru perioada ce urmează singura îngrijorare ar putea veni din partea FP care ar putea derula la finalul anului (noiembrie sau decembrie) o nouă ofertă de vânzare.

Din punct de vedere grafic cotația OMV-Petrom a găsit un suport serios la 0,30 lei/acțiune unde am remarcat faptul că s-au activat ordine de cumpărare consistente săptămâna trecută. În cazul în care oscilatorul SMI va reuși să treacă de linia de trend descendentă ce am desenat-o, probabil graficul va încerca să atace rezistența de la 0,32 lei/acțiune ce coincide cu retragerea Fib 38,2% a mișcării descendente anterioare.

Analiză grafic zilnic OMV-Petrom