Luna octombrie a fost marcata de oferta derulata de Fondul Proprietate pentru vanzarea unei parti din activele detinute la OMV-Petrom. Ofera s-a bucurat de succes in randul investitorilor de retail fiind suprasubcrisa in proportie de peste 62%. Acestia au putut obtine chiar si discount-uri de 3 sau chiar 5% in cazul in care ar fi subscris in primele zile de la lansare. Pretul final al ofertei a ramas un mister pana la finalizarea perioadei de subscriere fiind stabilit de investitorii institutionali care au putut subscrie pentru 80% din titlurile puse la vanzare.

Dupa cum se poate vedea si in graficul de 30 min prezentat pretul s-a mentinut pe toata durata ofertei in jurul valorii de 0,2340 lei/actiune iar in ultima zi pretul s-a prabusit pe volume record pana la valoarea de 0,22 lei/actiune multi investitori suspectand odata cu acesta prabusire ca pretul ofertei va fi mai mic decat valoarea maxima stabilita. Pretu final a fost anuntat pe data de 14 octombrie fiind stabilit la valoarea de 0,21 lei/actiune deci un discount de aproape 19% fata de pretul din piata din momentul anuntarii ofertei.

Grafic Petrom 30 min in ziua ofertei

Grafic Petrom 30 min in ziua ofertei

Marti 18 Octombrie cand titlurile OMV-Petrom au intrat in conturile de tranzactionare ale investitorilor de retail s-a inregistrat un volum record de tranzactii peste 158 de milioane de titluri fiind tranzactionate. A fost o presiune imensa pe vanzare investitorii dorind sa marcheze rapid un profit intre 6 si 12% in functie de pretul ofertei. Cotatia Petrom a coborat rapid pana sub 22 de bani pe actiune pentru ca la finalul zilei sa afiseze o crestere de aproape 1,8% fata de pretul de referinta. Cresterea remarcabila inregistrata in ziua de marti pe volume record dovedeste ca in piata a existat unu sau chiar mai multi cumparatori mari care au putut absorbi imensa cantitate de actiuni ce a fost aruncata in piata.

Graficul Petrom indica un bottom

Analiza grafic zilnic Petrom

Analiza grafic zilnic Petrom

Majoritatea indicatorilor tehnici au dat semnale de inversare de trend cotatia producatorului de hidrocarburi afisand cresteri de peste un procent in fiecare zi de la finalizarea ofertei. Graficul Petrom se apropie acum prima rezsitenta de la 24 de bani de actiune, delimitata si de zona de 50% a pitchfork-ului lateral. Deasemenea si oscilatorii tehnici ce ii aveti in partea inferioara a graficului se afla aproape de iesirea de sub trendul descendent creat la mijlocul lunii mai. Ramane sa vedem in zilele urmatoare daca titluruile Petrom vor avea destula forta sa depaseasca prima rezistenta si sa-si continue ascensiunea catre valoarea de 25 de bani/actiune.

Sectorul bancar sub presiunea conversiei creditelor in franci elvetieni

Trecem la sectorul bancar care a fost sub presiunea discutiilor din parlament legate de conversia creditelor in franci evetieni ce au tinut prima pagina a publicatiilor de stiri din ultima perioada. Sub acesta presiune titlurile Banci Transilvania s-au depreciat in ziua votului cu peste 2 procente pe volume insemnate de tranzactionare pe cand titlurile BRD au reusit sa coboare pentru scurt timp sub pragul de 11 lei.

Deasemenea in ultimile 2 saptamani mai multe tranzactii de vanzare ale unor persoane intiate au fost realizate acestea vanzand pachete chiar si de 75 de mii de actiuni cum a fost cazul directorului general adjunct a Bancii Transilvania George Calinescu.

Analizand grafic cotatiile celor 2 banci mari listate la BVB in cazul bancii Transilvania putem constata acum o miscare laterala si o coborare spre suport destul de slab de la 2,35 lei/actiune. Oscilatorul SMI s-a incadrat din luna august pe un trend descendent intrand astfel intr-o divergenta negativa cu graficul bancii care a reusit in luna septembrie sa formeze un nou maxim istoric. Atat timp cat oscilatorul SMI ramane in interiorul canalului descendent asa cum se vede in partea inferioara a graficului cotatia Bancii Transilvania va suferi in continuarea deprecieri sau cel mult va evolua lateral.

Analiza grafic zilnic Banca Transilvania

Analiza grafic zilnic Banca Transilvania

Graficul BRD s-a inscris pe un trend ascendent odata cu publicarea rezultatelor semestriale. Trendul s-a oprit brusc aproape de valoarea de 11,60 lei/actiune. Luna septembrie a adus depreciere de peste 7% a titlurilor BRD si o evolutie mai mult laterala cu un prag se suport la pretul de 11 lei/actiune ce a culminat zilele trecute cu spargerea suportului si atingerea pretului de 10,70 lei/actiune.

Analiza grafic zilnic BRD

Analiza grafic zilnic BRD

Aplicand teoria valurilor lui Elliot asupra graficului BRD putem identifica usor 4 valuri. Valul 1 si 3 valuri de impuls si 2 valuri de corectie valul 2 si valul 4. Conform teoriei valul 5 ce urmeaza sa fie un val de impuls ar putea avea o lungime cel putin egala cu a valului 1 ceea ce inseamna un pret tinta de 12 lei acest pret fiind apropiat si de extensia Fibonacci 1,272 a impulsui ascendent dat de valul 3. Cel de-al 2 lea pret tinta este 12,5 lei ce corespunde cu extensia fibonacci 1,618 a valului 3.

Analiza Elliot Wave BRD

Analiza Elliot Wave BRD

SIF Moldova vedeta in randul SIF-urilor

Ramanem tot in sefra financiara si ne de acesta data peste evolutia celor 5 societati de investitii financiare listate la BVB. 3 dintre acestea (SIF1, SIF2 si SIF3) au raportat evolutii pozitive ale profitului la 9 luni fata de perioada similara a anului trecut. Cel mai mare profit a fost raportat de SIF Moldova 131,4 mil de lei. Activul net un indicator foarte important in cazul societatilor de acest tip a creascut la 4 dintre SIF-uri in topul cresterilor fiind SIF Moldova portofoliul societatii avand o expunere mai mare pe titlurile bancii Transilvania. Societatea a anuntat deasemenea ca a achiziţionat 275 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP) la preţul de 0,21 lei/acţiune în cadrul ofertei publice secundare ceea ce reprezinta aproape 0,5% din actiunile produatorului de hidrocarburi. SIF Moldova conduce dealtfel si topul dividendelor estimate pentru anul viitor clasandu-se pe primul loc cu un dividend de 10 bani si un randament brut de 13%. Pe locul 2 in topul randamentelor dividendelor se situeaza SIF Muntenia cu un dividend estimat de 7 bani si randament de peste 11% iar locul 3 este ocupat de SIF Oltenia cu un dividend de 13 bani si un randament brut de 8,5%.

Situatia SIF-urilor la 9 luni Sursa: ZF

Situatia SIF-urilor la 9 luni Sursa: ZF