Suntem in plin sezon de raportari financiare si ma astept ca multi investitori sa faca diverse ajustari in portofoliile de investitii in functie de rezultatele financiare publicate.

Asadar, in functie de rezultatele semestriale publicate investitorii isi vor mari expunerea pe companiile care au raportat bine si au perspective bune pentru urmatoarea perioada sau isi vor reduce expunerea si probabil chiar vor vinde in pierdere anumite companii care au dezamagit.

Ajustarea de pozitii in portofolii este si motivul pentru care actiunile unor companii au si inregistrat cresteri inexplicabile in ultima perioada chiar daca nu au fost publicate stiri.

Cum sa te pregatesti de raportarile financiare?

1. Fa o evaluare preliminara a portofoliului tau de investitii.
1. Care sunt companiile pe care intentionezi sa maresti expunerea
2. Care sunt companiile de care doresti sa te desparti
2. Citeste raportul publicat de companie
3. Evalueaza rezultate si perspectivele pentru a doua parte a anului
4. Vinzi sau cumperi?

Nu te indragosti de companie

Majoritatea investitorilor incepatori fac greseala de a mentine in portofoliu companii cu o performanta financiara proasta din considerente emotionale de exemplu: “prima investitie”, “actiunile cu care am castigat anul trecut” etc

Sfatul meu, este sa nu “va indragostiti” de companiile in care investiti si sa judecati si sa evalutati cu resposabilitate pozitiile pe care le aveti in portofoliu.

Calculeaza costul de oportunitate

Costul de oportunitate este potentialul beneficiu pe care un investitor il rateaza alegand o varianta sau alta.

Atunci cand “ramai indragostit” de o companie in care ai investiti si care nu performeaza din motive fundamentale, s-ar putea sa ratezi o oportunitate excelenta de investitii pe un alt emitent.

Calculeaza bine acest cost de oportunitate si vezi in ce masura acel emitent in care esti acum investit poate oferi in perioada urmatoare o performanta buna avand in vedere rezultatele raportate pana acum si contextul economic actual.

YouTube player

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!