Merită să investesc acum? E un moment bun pentru a face prima investiție?

Pentru a da un răspuns la această întrebare probabil că ar fi interesant să facem o analiză a piețelor financiare și a principalelor companii care sunt listate la bursă (ceea ce oricum facem aici, în comunitatea investestelabursa.ro), apoi o urmărire a trendurilor celor mai importanți indici bursieri, apoi am putea lua în discuție evoluția economiei globale, iar la final am putea să dăm un răspuns clar și concret la întrebarea din titlu și să spunem, categoric DA, acesta este cel mai potrivit moment din istorie și acum trebuie să investim toți banii de care putem dispune sau dimpotrivă, NU, n-are rost, e clar că trebuie să stăm cât mai departe de bursă pentru că bursa se va prăbuși pentru o lungă perioadă de timp.

Nu vom face însă asta. De ce?

Pentru că oricât de fundamentat ar fi un astfel de răspuns, ar fi un răspuns de moment, care până la urmă, nu e cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoaștem înainte de a investi.

Dar vom face altceva. Vom lua în discuție anumite aspecte astfel încât la final fiecare dintre noi să-și dea singur răspunsul, propriu și personal. De ce?

Pentru că răspunsul la o astfel de întrebare e bine să ni-l dăm bazându-ne pe noi înșine și pe pregătirea noastră mai mult decât pe sfaturile care vin din exterior.

Maxime istorice – Minime istorice

Unii spun că ideal ar fi să intrăm pe piața bursieră într-o perioadă în care piețele sunt scăzute ca mai apoi să crească iar noi să ne bucurăm de asemenea creștere și eventual să ne felicităm pentru inteligența și perspicacitatea de care am dat dovadă.

Însă minimele și maximele istorice sunt o privire în trecut, sau cel mult în prezent, dar niciodată spre viitor.

Nu e ca și cum am putea ști că mâine la ora 14:26 se va înregistra un maxim istoric la bursa din Tokyo. Dacă astăzi bursa înregistrează un minim istoric, asta nu înseamnă că mâine nu va înregistra un alt minim istoric. Iar cu maximul e la fel, au tot existat atingeri ale maximelor istorice iar și iar.

De aceea vânătoarea după aceste momente este o pierdere de timp, minimul istoric este o himeră după care nu are rost să alergăm.

Deci urmărirea indicilor bursieri are cea mai puțină relevanță, atunci când vrem să aflăm când să investim.

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Analiza fundamentală sau Analiza tehnică

Există o vorbă: Prin Analiza Fundamentală decizi în Ce să investești iar prin Analiza Tehnică decizi Când să investești.

Într-adevăr, analiza fundamentală ne poate dezvălui care sunt companiile în care să investim, iar analiza tehnică ne poate ajuta să decidem momentul în care să investim în companiile alease. Ceea ce înseamnă că mai întâi e necesar să facem demersul de a cunoaște companiile în care vrem să investim.

Înainte de a cumpăra acțiunile unei companii, ar trebui să cunoaștem anumite detalii despre acea companie, cum ar fi, felul în care compania are grijă de propria imagine și felul în care își promovează brandul, cine face parte din managementul companiei și dacă persoanele aflate în conducere sunt implicate, competente și de încredere, în ce fel se deosebește în piață această companie față de alte companii, care este nișa în care activează, dacă face sau nu parte dintr-o industrie care e în creștere și cu bune perspective de viitor…

Toate acestea reprezintă o vedere de ansamblu, un prim filtru care dacă e trecut, ne indică faptul că putem să privim compania mai amănunțit și anume să trecem la studierea rapoartelor financiare.

Deci, cel mai bun moment în care să cumperi acțiunile unei companii este atunci când cunoști foarte bine compania.

Momentul intrării pe bursă – Timpul petrecut pe bursă

De curând am auzit o expresie care mi-a plăcut foarte mult, am reținut-o și cred că se potrivește foarte bine în contextul discuției noastre. De fapt e un joc de cuvinte și sună cam așa:

Timing the market isn’t important.

Time in-the-market is important.

Sau “Time in the market beats timing the market”

Acest joc de cuvinte ne spune că momentul intrării pe piața de capital nu este important, dar este important timpul pe care îl petrecem în piață.

Nu este foarte important momentul în care alegem să investim dar este important ce facem după și de fapt aceasta e cheia discuției noastre de acum.

Nu este foarte relevant să cunoaștem care e momentul potrivit pentru a investi dar e semnificativ să reușim să investim cât mai devreme în parcursul nostru financiar.

Cât de aproape față de primul venit activ, de primul salariu este și prima investiție? Chiar dacă la început investim sume mici dar în mod constant, hotărâtor este să fim consecvenți și perseverenți. Este esențial să nu ne oprim și să nu ne descurajăm chiar și în momentele cele mai dificile, pentru că de cele mai multe ori tocmai aceste momente dificile pot reprezenta adevărate oportunități pentru noi.

Investițiile pe un orizont de timp îndelungat și cu o strategie bine gândită pe care să o respectăm chiar și în vremuri tulburi și să o cizelăm de-a lungul timpului reprezintă secretul succesului pe piața de capital.

Odată cu trecerea timpului, în contextul unui portofoliu diversificat, șansele de a pierde practic se reduc la zero. Deci, nu e important momentul, e important timpul.

articol scris de Ovidiu Bostan – colaborator Investestelabursa