România a luat o serie de măsuri de relaxare a restricțiilor datorită faptului că în ultima perioadă s-a înregistrat scăderea numărului cazurilor de persoane infectate cu coronavirus.

Situația este îmbucurătoare întrucât au scăzut atât numărul deceselor provocate de acest virus cât și numărul de pacienți din spitale aflați în stare gravă la secția de ATI cât și numărul de noi îmbolnăviri. Acest fapt se datorează pe de o parte începerii sezonului cald, timp în care virusurile gripale au o rată de răspândire mai mică, iar pe de altă parte datorită campaniei de vaccinare a populației pe scară largă.

Cu toate că specialiștii din domeniul sănătății afirmă că odată cu venirea sezonului rece ne vom confrunta cu un al patrulea val de infectări, acest val va fi de o mai mică amploare ca urmare a înregistrării unui grad ridicat de imunizare a populației.

Vești bune vin și din direcția previziunilor economice realizate de Comisia Europeană care pe T1 2021 încadrează România la o creștere a PIB-ului mai mare de 5% alături de Ungaria, Croația, Franța și Spania iar pentru anul 2022, Comisia Europeană preconizează că România va înregistra o creștere a PIB-ului mai mare de 4%.

De asemenea se estimează că economia din zona euro va reveni la nivelul pre pandemie în T4 al acestui an iar economia întregii UE la începutul anului viitor. Mai mult, estimările Comisiei Europene situează inflația la nivel european la 1,7% pentru anul 2021 și la 1,3% pentru anul 2022, însă BNR estimează o rată a inflației pentru România de 4% în acest an.

La nivel național raportările din T1 au conturat imaginea unei creșteri economice spectaculoase.

România are cea mai mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană cu 2,8%, alături de Bulgaria (2,5%) și Ungaria (1,9%) în timp ce economia Germaniei și a Italiei au scăzut (cu -1,4%, respectiv -0,4%).

YouTube player

Companii de urmarit in perioada urmatoare

Toate aceste vești îmbucurătoare pot să ne determine să ne punem întrebarea: în care companii am putea să investim în următoarea perioadă?

Dacă vă aduceți aminte, după încetarea stării de urgență de la începutul anului trecut, atunci când bursele au înregistrat o dramatică scădere, se discuta despre faptul că economia își revine, nu în V nici în U ci în K, aceasta însemnând că unele sectoare de activitate au fost puternic afectate și au înregistrat un trend descendent în vreme ce alte sectoare de activitate au început să crească într-un ritm mai accelerat ca urmare a nevoii de adaptate la noua situație globală.

Acum, odată cu această relaxare a restricțiilor, ne putem aștepta ca unele companii care au reușit să se adapteze noilor condiții economice să crească în continuare sau să se mențină, iar altele, care fac parte din sectoare de activitate afectate de restricții, să-și revină în următoarea perioadă.

Teraplast

Dintre companiile care au reușit “să bată pandemia” amintim TeraPlast, cu rezultate financiare foarte bune raportate, atât în anul 2020 cât și în T1 din acest an.

Această companie din sectorul de construcții a făcut o serie de modificări în structura de business, renunțând la anumite linii de producție dar investind în noi fabrici și în același timp având grijă să-și răsplătească investitorii pentru încrederea acordată, prin aceasta arătând capacitatea managementului de a se adapta la noile cerințe economice.

Medlife

MedLife reușește de la un trimestru la altul să livreze rezultate peste așteptări.

Valoarea acțiunilor MedLife s-a dublat în 2020, iar profitul obținut de companie a fost și va continua să fie reinvestit în noi achiziții și, ceea ce e mai important, în extinderea companiei în afara granițelor țării.

Acest fapt arată că MedLife nu a crescut în ultima perioadă datorită sectorului medical extrem de solicitat, din care face parte, ci datorită abilității de a profita de necesitatea unor servicii medicale de calitate, creată de apariția pandemiei, necesitate care credem că se va menține și pe viitor.

Sectoare care ar putea avea o revenire puternica

În ceea ce privește sectoarele de activitate care au fost afectate de pandemie, cum ar fi sectorul de transporturi, sectorul energetic, sectorul construcțiilor, sectorul imobiliar, HoReCa și întreg ecosistemul turistic, avem încredere că se vor revigora după renunțarea la restricții.

Avem câteva companii listate la bursă, care fac parte din aceste sectoare de activitate și care au toate șansele de redresare.

Sphera Franchise Group

Sphera Franchise Group, deținătoarea restaurantelor KFC, Pizza Hut și Tacobell din România, Italia și Republica Moldova, a încheiat T1 al acestui an pe profit.

Acesta e un aspect pozitiv având în vedere faptul că în această perioadă sectorul HoReCa a fost grav afectat. Rezultatele actuale pot reprezenta un foarte bun indicator pentru ceea ce va urma atunci când economia se va deschide total, fapt care se poate întâmpla în a doua jumătate a anului 2021.

Putem spune că Sphera e deja cu un pas înainte iar perspectivele sunt bune și datorită faptului că această companie a fost suficient de prevăzătoare încât să-și întocmească bugetul anual mizând pe o deschidere mai largă a economiei în a doua parte a anului, ceea ce iată că cel mai probabil se va întâmpla.

Dacă adăugăm obținerea unor economii din reducerea cheltuielilor în direcția livrărilor la domiciliu și intenția ca până la sfârșitul anului să adauge alte 16 noi restaurante deținute, avem toate motivele să afirmăm că această companie va înregistra creșteri semnificative în perioada următoare.

Purcari

Purcari este una dintre companiile care au surprins plăcut prin raportările financiare publicate pentru T1 al acestui an.

Este o companie care se menține în continuare foarte atractivă pentru că are marje ridicate, o profitabilitate bună a capitalurilor iar nivelul de îndatorare este unul confortabil.

Momentan acțiunile companiei se tranzacționează la un discount semnificativ conform analiștilor de la BT Capital Partners.

Aceștia au publicat un raport în care, comparând media multiplului P\E au ajuns la concluzia că acțiunile Purcari se tranzacționează cu un discount de 60%, un discount mult prea mare, având în vedere media de 26% a discountului avut de alte companii din același sector de activitate.

Cum ar putea evolua companiile din sectorul energetic?

De asemenea considerăm că sectorul energetic, destul de afectat de pandemie, va înregistra o revenire în perioada următoare, cele mai reprezentative companii din acest sector listate la BVB fiind OMV Petrom și Nuclearelectrica.

Cu toate că OMV Petrom a raportat rezultate în ușoară scădere, totuși aceste rezultate pot fi considerate bune. Aceste rezultate arată că OMV Petrom se îndreaptă spre o revenire. Iar dacă luăm în calcul și faptul că estimările bugetare ale companiei au fost realizate raportându-se la o cotație a petrolului de 50-55$ barilul, în timp ce acesta se menține în jurul valorii de 60-65$, cu siguranță acest fapt va impacta pozitiv profitul companiei pentru următoarea perioadă.

Nuclearelectrica își bazează creșterea pe prețul energiei electrice, care în ultimii ani a tot crescut. Anul acesta compania are în plan o serie de investiții în modernizare și conducerea companiei nu mai promite rezultate financiare la fel de bune ca anul trecut, totuși tocmai aceste modernizări pot să aducă în viitor rezultate financiare și mai bune.

E nevoie să ținem seama și de faptul că aceste companii alături de companiile din sectorul financiar, așa cum s-a întâmplat în trecut, beneficiază de rezultate financiare mai ridicate în context de creștere a inflației, iar un astfel de context este preconizat în anul acesta. De aceea este de luat în considerare să investim în perioada următoare și în companiile din sectorul energetic și financiar.

Concluzie

Să reținem și faptul că odată cu instaurarea pandemiei, țările uniunii europene au fost nevoite să ia o serie de măsuri pentru ca activitatea economică să nu aibă foarte mult de suferit, iar dacă la începutul anului trecut lupta împotriva pandemiei era mai mult responsabilitatea fiecărui guvern în parte, acum la nivel european dorința de revenire de după pandemie s-a transformat într-o oportunitate de relansare economică printr-un program unitar numit la noi Planul Național de Redresare și Reziliență prin care fiecare stat membru al UE este chemat să se alăture unui efort comun de a pune economia europeană pe noi direcții. Astfel ideea întoarcerii la “normalitate” probabil că ar trebui abandonată pentru a putea privi spre noi orizonturi.

E necesar, cred, să ne îndreptăm atenția investițională spre companiile care au dorința să se alinieze acestui trend, atât cele care sunt listate cât și cele care urmează să se listeze pe piața principală sau pe piața AeRo, căci se anunță începutul unui nou ciclu economic care se dorește a fi mai sustenabil, mai prietenos cu mediul înconjurător, mai securizant la nivelul populației.

articol scris de Ovidiu Bostan – colaboarator Investestelabursa