Cu toții ne dorim să profităm la maxim de corecțiile actuale de pe bursă și să luăm cele mai bune decizii de investiții în această perioadă dominată de incertitudine.

Deciziile de investiții ar trebui să pornească în primul rând de la profilul investițional al fiecăruia dintre noi și ar trebui să aibe la bază o proprie evaluare a cunoștințelor legate de instrumentele financiare.

Cu toate că nu exista o rețetă universală sau o alocare ideală care să aducă un randament de X% în orice criză voi discuta în continuare despre câteva clase de active pe care le-am putea lua în considerare în perioadele critice caracterizate de frică sau panică.

Investiția în companii mature

Nu mai e nici un secret sau nici o surpriză că bursele de acțiuni sunt în general lovite rău în timpul unei crize financiare. Cea mai recentă lovitură primită de bursele de acțiuni (criza provocată de coronavirus) a dus la o depreciere rapidă atât a indici bursieri din SUA cât și din România cu peste 25%.

Cu toate că piețele de acțiuni se depreciază există totuși companii care sunt preferate de investitori în această perioadă datorită stabilității de care au dat dovadă de-a lungul timpului și politicii de dividend constante.

Aceste companii fac parte în general din sectorul utilităților sector care este compus în mare parte din companii strategice ale statului și nu numai. Companiile din sectoarele strategice dețin de cele mai multe ori monopol pe transportul de gaze, țiței sau electricitate așadar este aproape imposibil ca aceste companii să intre în insolvență sau faliment. De cele mai multe ori veniturile acestor companii sunt strict controlate de o autoritate a statului (în cazul României ANRE) care le asigură o un nivel al veniturilor astfel încât să le mențină o funcționare stabilă și profitabilă.

Aceste tipuri de companii au de multe ori o politică de dividend stabilă pe care o respectă chiar și în vremurile tulburi. Chiar dacă randamentul dividendului poate nu este totdeauna unul mare faptul că aceste companii respectă politica de dividend și distribuie o mică parte a profitului le face atractive iar acest lucru se poate vedea din comportamentul investitorilor care preferă să vândă acțiunile companii care sunt considerate a fi riscante și cumpără acțiunile companiilor din aceste sectoare.

Vrei să înveți mai multe despre companiile listate la Bursa de Valori București?

Te invit în Comunitatea Investestelabursa unde vei găsi o serie de unelte utile prin care poți identifica companiile în care merită să investești dar si o comunitate de investitori pasionați.

Investiția în aur

Aurul este considerat a fi un activ de refugiu în vremuri tulburi.

Evoluția cotației aurului a fost una extrem de volatilă în perioada 2019 – 2020. După un avans de peste 22% în prima parte a anului 2019, cotația aurului a intrat într-o mișcare laterală în a 2-a parte a anului trecut. Începutul anului 2020 și îngrijorările legate de o eventuală răspândire a virusului la nivel global au dus la o creștere a aurului cu 11% până la începutul lunii Martie când cotația metalului s-a prăbușit brusc cu 14% după ce mai mulți investitori au fost nevoiți să vândă deținerile pe aur pentru a-și proteja pozițiile deschise pe alte instrumente în urma apelurilor de marjă.

Aurul a revenit însă rapid pe creștere după ce guvernele au început să anunțe măsuri fiscale fără precedent.

În momentul de față aurul beneficiază din plin de un cumul de factori:

  • Incertitudine legată de răspândirea virusului
  • Va fi un val 2 de îmbolnăviri?
  • Cât timp vor mai dura restricțiile
  • Planul legat de relaxarea restricțiilor și deschiderea economiei
  • Măsurile fiscale aruncate în piața de marile puteri ale lumii, stimulente acordate populației și companiilor menite să încurajeze consumul
  • Scaderea ratelor de dobanda

Toate măsurile de relaxare fiscale anunțate de marile puteri ale lumii sunt privite de investitori ca fiind generatoare de inflație iar cea mai bună protecție în astfel de situații s-a dovedit de-a lungul timpului ca e investiția în aur.

Investiția în dezvoltarea personală

Măsurile de izolare la domiciliu și închiderea unor afaceri au provocat multă îngrijorare în rândul populației. Multe persoane s-au trezit brusc fără un loc de muncă sau cu veniturile înjumătățite.
Vremurile pe care le trăim consider că ar trebui să ne învețe o lecție importantă legată atât de diversificarea portofoliului de investiții dar și diversificarea surselor de venit.

Dependența de o singură de sursă de venit este foarte periculoasă!

Consider că perioada de izolare de domiciliu e un bun prilej pentru a studia un domeniu nou și de a porni un proiect nou pe cont propriu, un proiect care poate într-o bună zi se poate transforma într-o sursă de venit pasiv.

Investiția în obligațiuni corporative subevaluate

Prăbușirea acțiunilor de pe bursele internaționale a dus la o scădere și pe piața obligațiunilor corporative, chiar dacă cupoanele plătite oferă randamente chiar și de 10%.

Prăbușirile cotațiilor au făcut ca obligațiunile emise de unele companii să se vândă chiar sub prețul de emisiune oferind astfel un randament mult mai mare decât cel oferit la momentul emisiunii.

Chiar dacă randamentele oferite de aceste obligațiuni ar putea fi o oportunitate bună în această perioadă în care multe din companiile listate la BVB își revizuiesc politica de dividend, rămâne totuși îngrijorarea legată de capacitatea acelor companii de a face față crizei.

Cu toate că randamentele oferite de aceste obligațiuni par atractive este foarte important ca orice investiție în obligațiuni să fie făcută doar în urma unei analize foarte atente a ultimelor rapoarte financiare și a planului de bugetar propus de companie. Ar trebui evaluate foarte atent ratele de îndatorare, capacitatea companiei de a genera cash și de a plăti datoriile pe termen scurt.

Pentru a afla mai multe despre modul în care poți să analizezi investițiile în obligațiuni corporative te invit să citești următorul articol – Cum analizezi investițiile în obligațiuni corporative

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!