Luna Decembrie marchează un milestone important în cadrul proiectului Investestelabursa, depășirea pragului de 10,000 de abonați pe canalul de Youtube. Totodată, după mai bine de 3 ani de activitate și peste 140 de filmulețe publicate, datele analitice puse la dispoziție de Youtube relevă o serie de informații foarte interesante pe care le voi detalia în continuare.

Am lansat proiectul Investestelabursa în vara anului 2016 și mi-am propus încă de la început că vreau să ofer ceva mai mult decât un simplu blog. Mi-am dorit să creez o platformă care să ofere toate informațiile de care ar avea nevoie un investitor pentru a lua o decizie de investiții bine informată. Odată cu lansarea paginii web am publicat și primele materiale video sub rubrica “Bursa în 3 minute” care avea structura unui buletin de știri bursiere.

Mi-am dat seama ulterior că buletinul de știri bursiere nu va mai fi relevant probabil după o lună având în vedere rapiditatea cu care se schimbă totul în lumea economică și bursieră așadar am decis să schimb cu totul formatul video-urilor și să abordez teme de educție bursieră care să vină în întâmpinarea investitorului începător.

Această schimbare a venit împreună și cu o repoziționarea a mea din punct de vedere a modului în care mă raportam la public. Dacă în cadrul buletinului bursier eram probabil perceput ca un expert sau broker care prezintă diverse analize bursiere, odată cu schimbarea formatului am dorit să cobor o treaptă și să vin mai aproape de micul investitor să vorbesc de la egal la egal cu el.

Consider că piața bursieră din România nu duce lipsă de experți în domeniul bursier duce mai degrabă lipsă de mici investitori care să-și povestească experiențele investiționale și să arate că DA se poate. Am decis așadar ca prin intermediul video-blogului să spun povestea mea, povestea unui simplu investitor din Târgu Mureș care are un job de 8 ore la fel ca mulți români dar în același timp investește la bursă o mică parte din salariu. Am vrut astfel să arăt că dacă eu, un simplu investitor din Târgu Mureș reușesc să obțin randamente mai bune decât cele oferite de clasicele depozite bancare atunci oricine poate investi la bursă și poate obține astfel de randamente.

După 3 ani și 140 de materiale video publicate pot spune că schimbările s-au dovedit a fi un succes, publicul reușind mult mai ușor să se identifice în mesajul transmis de mine din postura de mic investitor. Totodată feedback-ul primit din partea publicului a fost grozav.

Investestelabursa atinge pragul de 10,000 de abonați pe Youtube

Trăgând linie acum la atingerea pragului de 10,000 de abonați și analizând datele puse la dispoziție de Youtube nu pot decât să mă declar foarte mulțumit.

Conținutul video a totalizat peste 2.8 milioane de minute de vizualizare ceea ce înseamnă peste 2000 de zile de conținut video urmărit continuu.

Numărul de video-uri vizualizate în toți acești 3 ani a fost de peste 441,000 iar dacă ritmul actual de vizualizare se păstrează (peste 500 de vizualizării în 24 de ore), pragul de 500,000 de vizualizări va fi atins până la finalul lunii Februarie 2020.

Cine sunt cei care urmăresc canalul Investestelabursa?

Analizând mai departe datele puse la dispoziție de Youtube, am constatat că publicul canalului este format în mare parte din bărbați (aproape 89%) cu vârsta cuprinsă între 25 – 34 ani. Distribuția pe vârstă arată că cea mai mare parte a publicului este tânăr, probabil mulți sunt la începutul carierei și sunt interesați de alternative la clasicele soluții de economisire.

Din punct de vedere geografic, cei mai mulți privitori sunt din România. Pe următoarele poziții în clasament găsim Marea Britanie, Germania și Italia semn că românii plecați la muncă în afara țării sunt interesați să realizeze investiții la bursă cu banii economisiți. 

Durată medie de vizualizare a continutului video de peste 6 minute

Cred însă că cel mai interesant aspect din toate datele puse la dispoziție de Youtube este durata medie de vizualizare a unui clip. După mai bine de 3 ani și sute de mii de clipuri de vizualizate durata medie de vizualizare este de 6,3 minute iar în ultimele 30 zile a crescut până la 8,1 minute.

În zilele acestea când internetul este invadat de conținutul scurt sau foarte scurt și publicul pare că este din ce în ce mai interesat de conținutul de tip story faptul că video-urile canalului Investestelabursa reușesc să țină în fața ecranului un privitor timp de 6 minute dovedește faptul că informațiile prezentate sunt cu adevărat valoroase și sunt cu apreciate.

Investiții bine documentate prin intermediul Comunității Investestelabursa

Încă de la lansarea proiectului mi-am propus să creez o “platformă” dedicata micilor investitori. Nu-mi era clar în 2016 ce va conține exact această platformă dar visam să creez diverse unelte utile micului investitor. După 3 ani de activitate și diverse teste și experimente pe care le-am făcut între timp știu exact cum ar trebui să  arate această platformă și sper ca la începutul anului 2020 să deschid înscrierile în comunitate.

  • Agregatoare de rezultate financiare trimestriale și anuale
  • Jurnalul investitorului online
  • Secțiune de Q&A
  • Chat intern în comunitate
  • FinBoard – tablou care oferă o privire de ansablu asupra ultimele rezultate financiare
  • Webinarii exclusive

Toate aceste funcționalități vor fi disponibile doar utilizatorilor înregistrați și consider că vor oferi micilor investitori o experiență cu totul deosebită și îi vor ajuta să facă investiții mult mai bine documentate.