fbpx

Indicele BET obosește și intră într-o zonă critică

Indicele BET obosește și intră într-o zonă critică

Indicele BET al Bursei de Valori București a avut un parcurs impresionant de la începutul anului avanând cu peste 20%. Impulsionat de promisionea unor dividende generoase în urma deciziei guvernului de a obliga companiile de stat să distribuie 90% de profit către acționari și de rezultatele bune raportate de companiile din componență indicele a marcat scăderi doar în 3 săptămâni de la începutul anului.

Desemenea indicele BVB-Sentiment calculat de Investestelabursa.ro ce dorește sa măsoare gradul de frică sau de lăcomie a investitorilor a intrat anul acesta de mai multe ori în zona de lăcomie depășind pragul de 80 de puncte.

La începutul acestui an componența indicelui BET a fost extinsă depășind pentru prima dată de la înființare 10 companii. Conpet și Medlife și-au făcut loc în cadrul indicelui cea de-a 2a companie venind ca o supriză. Parcursul indicelui a fost impulsionat deasemenea de cele 2 noi companii ambele având evoluții pozitive de la începutul anului.

Analizând graficul indicelui BET cu ajutorul unei unelte de tip pitch-fork lateral trasat din maximul anului 2010 până în minimul din vara anului 2011 putem delimita un canal ascendent sub care graficul indicelui BET a evoluat. După cum se poate observa graficul a întâmpinat dificultăți în depășirea liniilor de canal 50% iar linia de mijloc a pitch-forkului a reprezentat o adevărată provocare pentru indice, nereușind să fie depășită până acum. Graficul indicelui BET se apropie acum din nou de linia de mijloc a pitch-forkului și va încerca din nou să o testeze.

Indicele BET pitch-fork lateral

Indicele BET pitch-fork lateral

Conform teoriei valurilor lui Elliot, graficul oricărei companii sau indice bursier alterneză într-o serie de 5 valuri dintre care 3 sunt impulsuri ascendente și 2 sunt corecții. Dacă aplicăm teroria valurilor asupra graficului indicelui BET putem identifica foarte ușor 4 valuri, ultimul val, valul 5 fiind în momentul de față în plină desfășurare. Se spune ca lungimea valului 5 ar fi de obicei egală cu a valului 1 sau 1,618 din valul 1 ceea ce ar însemna ca valul 5 ar atinge 10,000 de puncte.

Valurile lui Elliot indicele BET

Valurile lui Elliot indicele BET

Dar în momentul de față trendul ascendent al valului 5 pare obosit conform indicatorului MACD și oscilatorului RSI. Dacă analizăm graficul săptămânal al indicelui BET putem observa o divergență la nivelul celor 2 indicatorui tehnici menționați anterior față de graficul zilnic. Acest lucru denotă “o oboseală” a trendului ascendent care ar putea duce la o corecție sau o stagnare în viitor.

Divergenta negativa pe MACD

Divergenta negativa pe MACD

Utilizând o unealtă de măsurare Fibonacci am identificat zonele de rezistență ce ar putea pune probleme cotației indicelui BET. Astfel, am trasat retragerile și extensiile Fibonacci din diverse puncte și am constatat o zonă de confluență la nivelul de 8800 de puncte.

Analizând însă istoric evoluția indicelui am observat că graficul indicelui BET a întâmpinat deasemena o rezistență în 2006 sau 2007 și la nivelul de 8500 de puncte.

Extensie fibonacci si zone de rezistenta

Extensie fibonacci si zone de rezistenta

În concluzie, după o perioadă lăcomie a investitorilor ce a determinat un lung raliu ascendent pe graficul indicelui BET mă aștept în perioada ce urmeză la o stagnare sau o corecție ce va fi mai degrabă o consolidare adică un moment de respiro pentru investitori înainte de următoarea țintă a indicelui BET și anume 10,000 de puncte.

By |2017-07-27T10:43:12+03:00May 22nd, 2017|Categories: Opinii|Tags: |0 Comments

About the Author:

Fondatorul proiectului Investestelabursa, unul dintre cele mai urmarite proiecte de educatie bursiera din Romania.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.