Indicele BET a depasit in cursul sedinteti de ieri 7.01.2021 pragul de 10,000 de puncte dar a inchis usor sub acest nivel. Pe fondul optimismului de pe pietele externe nu este exclus ca principalul indice al Bursei de la Bucuresti sa depaseasca in prima saptamana sau prima luna a acestui an reperul de 10 mii de puncte.

De creste accelerat indicele BET?

Corelatia cu pietele externe

Bursa locala este puternic corelata cu celelalte piete bursiere externe, bursa din SUA (vezi evolutia indicelui S&P500) si bursa din Germania (vezi evolutia indicelui DAX).

Anul 2021 a debutat cu un sentiment de optimism pe majoritatea pietelor externe iar acest sentiment s-a reflectat si pe piata locala.

Bursa de la Bucuresti mai are de recuperat din corectia suferita in 2020

Indicele BET (care nu include dividendele distribuite) inca nu a recuperat intreaga corectie suferita in primavara anului 2020.

Investitorii mizeaza probabil pe faptul ca odata cu inceperea campaniei de vaccinare, lucrurile sa revina la normal iar economia sa-si revina la dinamica pe care o avea in 2019.

Dupa cum se poate observa si din graficul atasat indicele BET a cam ramas in urma indicelui S&P500, care a reusit sa recupereze intreaga corectie inca de anul trecut. Investitorii locali probabil mizeaza pe faptul ca si companiile listate pe piata locala ar trebui sa recupereze aceasta corectie.

Vrei sa investesti la bursa in 2021?

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un broker autorizat se poate face acum online în 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul în care dorești să afli mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori Bucuresti si pe bursele internationale poti face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA – www.goldring.ro, Intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 22 de ani.

Trend ascendent alimentat de optimism

Daca analizam evolutia indicelui din ultima perioada putem constata ca acesta s-a inscris inca din luna Noiembrie pe un trend puternic ascendent, alimentat de optimismul inceperii campaniei de vaccinare si a optimismului de pe piete externe.

Transelectrica a intrat in indicele MSCI 100

Actiunile transportatorul de energie electrica Transelectrica a intrat in componenta indicelui MSCI 100 iar acest lucru a dus la o creste accelerata a actiunilor in ultimele zile (+ 7% in doar o saptamana).

Avand in vedere ca actiunile TEL fac parte din indicele BET acest raliu a ajutat si la cresterea indicelui BET in ultima perioada.

Coagulare unui guvern de centru dreapta care ar urma sa deblocheze listarile companiilor de stat

Noul guvern doreste abrogarea ordonantei de ugenta care blocheaza listarea companiilor de stat iar conform programului de guvernare, doreste listarea companiilor in care statul este actionar majoritar la bursa.

Listarea Hidroelectrica ar putea avea loc, cel mai probabil in 2022 iar acesta listare ar urma sa permita Bursei de Valori Bucuresti sa treaca la statul de piata emergenta pe criteriile MSCI.

Trecerea la statutul de piata emergenta pe criteriile FTSE

Un eveniment istoric a avut loc la data de 21 septembrie 2020, atunci când BVB a făcut trecerea de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă pe criteriile FTSE Russell.

Cresterile din ultima perioada ar putea fi urmarea trecerii la nou statul si indreptarea atentiei catre piata locala a unor investitori institutionali externi.

Numarul tot mai mare de investitori de retail

Investitiile la bursa au inceput sa fie tot mai populare in randul investitorilor de retail. Scaderile bursiere din primavara anului trecut i-au determinat e multi romani sa incerce investitiile la bursa.

Totodata, in ultima perioadă, tot mai multe companii isi anunta intentia de listare la bursa. Acestea aduc un alt suflu nou, pentru că fac parte din sectoare pe care până acum nu le-am văzut la BVB iar acest lucru atrage noi investitori la bursa.

La finalul anului trecut actiunile 2Peformant au debutat la tranzactionare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, companie din sectorul de tehnologie si marketing afiliat iar in acest an prima companie de tip REIT ( Real Estate Investment Trust) urmeaza sa se listeze la BVB. Star Residence Invest va aduce pe bursa local un nou sector de activitate si promite o politica de dividend stabila.

Companii de urmarit in 2021

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii