Având rezultate financiare semestriale împreună cu o serie de estimări pentru semestrul doi a acestui an am decis să fac primele calcule pentru dividendele pe care le-ar putea distribui companiile listate la Bursa de Valori București în anul 2021.

Pentru a estima dividendele pentru anul 2021 am folosit o rată de distribuție similară cu cea din acest an, mai putin in cazul Romgaz care a anunțat intenția de la distribui doar 50% din profit.

Romgaz dividende 2021

Conform raportului semestrial publicat de companie livrările de gaze s-au redus în primele 6 luni ale acestui an cu 16% ca urmare a consumului mai mare de gaze provenite din import. În aceasta perioada producţia de gaze naturale a fost de 2.245,7 mil.mc, cu 454,3 mil.mc mai mică decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (-16,8%) şi cu 415,1 mil.mc mai mică decât cea programată (-15,6%). 

Producția de energie electrică a fost mai mare cu aproape 72% decât în perioada similară a anului trecut însă cu toate astea cota de piață abia a depășit în semestrului întâi 1%.

După ani buni în care compania a distribuit dividende generoase care de multe ori reprezentau peste 90% din profitul înregistrat de companie în anul precedent, în primăvara acestui an Romgaz și-a anunțat intenția

OMV-Petrom dividende 2021

După publicarea rezultatelor semestriale conducerea companiei a declrat că își va menține angajamentul de a distribui anul viitor un dividend cel puțin egal cu cel distribuit în acest an.

“Am avut o creştere de 15% a dividendului plătit în 2019 faţă de cel din 2018. Mai departe, avem o politică de dividende clară care spune că dividendele vor fi cel puţin la nivelul anului precedent şi ne menţinem angajamentul pentru această politică”, spune Alina Popa, director financiar (CFO) al Petrom, în conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare.

Electrica dividende 2021

Compania a avut în ultimii 4 ani o politica de dividend stabilă distribuind un dividend brut în valoare de 0.72 – 0.73 lei/acțiune cu un randament de aproape 7%.

Estimări de dividende 2021 pe baza rezultatelor semestriale

CompanieDividende estimatRandament brut
Romgaz (SNG)1.51 lei/actiune5.1%
OMV-Petrom (SNP)0.031 lei/actiune8.5%
Electrica (EL)0.73 lei/actiune6.4%
Conpet (COTE)5 lei/actiune6.5%
Bursa de Valori Bucuresti (BVB)1.12 lei/actiune4.4%

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii

Webinarul – Oportunitatile toamnei la BVB

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!