În ciuda unui an dificil multe companii listate la Bursa de Valori București au reușit să raporteze rezultate financiare peste așteptări și ar putea distribui anul viitor dividende atractive.

În cele ce urmează vă propun să ne uităm peste o serie de estimări privind dividendele care ar putea fi distribuite in primvara anului viitor.

Estimările de mai jos au la bază rezultatele raportate de companii la finalul lunii Septembrie și un profit estimat pentru trimestrul patru al acestui an.

Conform calculelor realizate de analiștii de la Goldring randamentul mediu al dividendului pentru anul 2021 pentru companiile din indicele BET ar fi de 6.7%.

Estimari dividende 2021

CompanieDividendRandament
BRD1.64 lei/actiune12.4%
Nuclearelectrica1.83 lei/actiune10.9%
Transilvania Broker1.7 lei/actiune9.7%
Transelectrica2.25 lei/actiune9.1%
OMV-Petrom0.031 lei/actiune8.7%
Conpet5.87 lei/actiune7.8%
Biofarm0.029 lei/actiune7%

Conform calculelor realizate de mine BRD ar putea fi compania care ar oferi cel mai atractiv dividend în 2021 dacă își va păstra politica de dividend și valoarea dividendului distribuit în ultimii doi ani. Astfel, dacă BRD va distribui în 2021 un dividend în valoare de 1.64 lei/acțiune randamentul dividendului ar fi de 12,4%.

Pe locul doi în topul dividendelor găsim producătorul de energie Nuclearelectrica care, în ciuda faptului că a fost nevoit să livreze în acest an o cantitate de peste 2 TWh la un preț reglementat, a reușit să reporteze rezultate financiare foarte bune. Conform calculelor mele, Nuclearelectrica ar putea distribui anul viitor un dividend de 1,83 lei/acțiune care ar aduce un randament de aproape 11% investitorilor.

Dividende si investitii la BVB in 2021

Estimari dividende 2021 via Goldring

Analiștii Goldring estimează de asemenea că și Banca Transilvania ar putea distribui în 2021 un dividend cash cu o valoare de 0,081 lei/actiune dar și acțiuni gratuite care cumulat ar putea duce la un randament de 10%.

De asemnea, analiștii Goldring estimează un dividend atractiv și în cazul transportatorului de țiței Conpet care ar putea oferi în 2021 un dividend de 6,9 lei/acțiune cu un randament de 9.1%

Două companii din sectorul financiar ar putea conduce topul randamentelor dividendelor de anul viitor, Transilvania Broker (TBK) – care are o politică de dividende stabilă, ajutată și de rezultatele financiare în creștere – și BRD – care ar putea reveni asupra deciziei de a nu a distribui dividende anul acesta, odată ameliorarea incertitudinilor din economie și realizarea de provizioane necesare. Banca Transilvania (TLV) ar putea menține politica de dividende cu care și-a obișnuit acționarii anul trecut (numerar și acțiuni gratuite).

Companiile din sectorul energetic ar putea continua acest top, Nuclearelectrica (SNN) și Conpet (COTE) având de asemenea o politică de dividende stabilă, dar și rezultate relativ constante până în prezent cu cele realizate anul anterior. OMV Petrom (SNP) are deja stabilită o politică de dividende, însă această strategie ar putea suporta modificări, în prezent fiind o situație excepțională (influențată de pandemia actuală), rezultatele companiei fiind de asemenea puternic afectate de evoluția prețului petrolului.

sursa: Departamentul de analiza SSIF Goldring