Rezultatul negativ raportat de Electrica a luat prin suprindere investitorii fiind primul trimestru în care compania trece pe pierdere. Un rezultat mai slab era anticipat de analiști dat fiind iarna grea și explozia prețului la energie electrică. Deși compania a raportat venituri relativ constante ( 1,4 miliarde lei) creșterea costurilor cu achiziția energiei de 952 miloane de lei (mai mari cu 25% față de T1  2016) a dus la intrarea pe pierdere.

Aşa cum s-a semnalat public încă din luna ianuarie, condiţiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrică şi, în acelaşi timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei şi au determinat dezechilibre majore în piaţa de energie la începutul acestui an. Aceste dezechilibre au influenţat, cum era de aşteptat, costurile cu achiziţia de energie şi, implicit, rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni din 2017

Cătălin Stancu, director general al Electrica

Electrica a raportat astfel o pierdere operațională de 46,9 mil de lei dacă excludem efectul excepțional al câștigului obținut din consolidarea Societăţii de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei înregistrat în T1 2016.

Potențial de dezvoltare prin achiziția CEZ Bulgaria

Compania merită totuși urmărită în continuare urmând ca până la finele anului să revină pe profit, rezultatul raportat pe T1 fiind cauzat de factori excepționali ce au puține șanse să se repete. Electrica urmeză să distribuie și dividende din profitul înregistrat în 2016, dividendul brut fiind de 0,7415 lei/acțiune data de înregistrare 8 Iunie 2017 iar data plății 22 Iunie 2017.

Recent ministrul energiei a declarat că Electrica a depus o ofertă pentru prelauarea acțiunilor CEZ Bulgaria, acesta fiind o companie de distribuție ce deservește peste 3 milioane de clienți în Sofia. Electrica a obținul în urma listării din 2014 circa 450 milioane de euro bani pe care încă nu i-a folosit pentru investiții sau alte achiziții. Compania a purtat în trecut o serie de negocieri cu Fondul Proprietatea pentru achiziția participațiilor la cele trei centre regionale de distribuţie (Distribuţie Mun­tenia Nord, Distribuţie Transil­vania Sud, Distribuţie Transilvania Nord) şi Electrica Furnizare dar acestea nu s-au încheiat cu un acord. Rămâne de văzut dacă achiziția acțiunilor CEZ Bulgaria se va concretiza.

Corecția se adâncește pe titlurile Electrica

Titlurile Electrica s-au corectat cu peste 6% de la maximul de 14.95 lei/acțiune în urma anunțării rezultatelor financiare. Deprecierea acțiunilor a coborât sub suportul de la 14 lei/acțiune și se apropie acum de nivelul de 13.8 lei/acțiune unde cotația a mai stagnat și în trecut.Nivelul de 13,8 lei corespunde cu retragerea Fibonacci de 38,2 întărindu-i astfel importanța. În cazul în care acest suport nu se dovedește eficient puteam asista la o depreciere mai abruptă până la 13 lei/acțiune ce corespunde cu retreagerea Fibonacci de 50%.

Niveluri de suport Electrica

Niveluri de suport Electrica

Acțiunile Electrica au evoluat într-un canal ascendent însă în ultima perioadă indicatroul MACD a intrat într-o divergență negativă cu graficul companiei, așa cum se poate vedea și în imaginea de mai jos. Cotația Electrica a atins recent media mobilă de 100 de zile ce ar trebui să-i ofere un suport temporar, rămânde de văzut însă la ce nivel se va opri cotația.

Canal ascendent Electrica

Canal ascendent Electrica