Analistii companiei de brokeraj Goldring au publicat recent doua rapoarte de analiza pentru companiile OMV-Petrom si Medlife in care au realizat diverse estimari privind rezultatele financiare pe care le-ar putea raporta companiile in perioada 2021 – 2024.

Rapoartele de analiza sunt disponibile in mod gratuit pe website-ul Goldring la sectiunea Analize si pot fi consultate de orice investitor dornic sa inteleaga viziunea analistilor asupra celor doua companii.

Am fost curios si eu sa vad care este parerea celor doi analisti care au lucrat la aceste rapoarte si sa aflu daca OMV-Petrom sau Medlife reprezinta sau nu oportunitati de investitii pentru perioada urmatoare asadar, le-am adresat invitatia de a-mi raspunde la cateva intrebari in cadrul video-blogului Investestelabursa.

OMV-Petrom

Producatorul de hidrocarburi si-a publicat recent rezultatele financiare preliminare pentru anul 2020 iar  conform analistilor Goldring acestea au fost in linie cu asteptarile pietei.

OMV-Petrom a inchieat anul 2020 cu un profit net de 1.29 miliarde lei in scadere cu 64% fata de rezultatul raportat la finalul anului 2019.

Cu toate ca rezultatul a raportat a fost mult mai mic, compania a decis pastrarea valorii dividendului la 0.031 care asigura la data redeactarii acestui articol un randament de 7.9%.

Cum este evaluata OMV-Petrom la inceput de 2021?

În urma celor două modele de evaluări (prin multiplii, respectiv Free Cash Flow to the Firm), prețul țintă al acțiunilor OMV PETROM S.A. (BVB:SNP) pentru următoarele 12 luni este de 0,445 lei/acțiune, acesta reprezintă media aritmetică a celor două valori obținute anterior.

Prețul țintă de 0,445 lei/acțiune este mai mare cu 11,39% decât prețul de închidere al acțiunii din 09.02.2021 (de 0,3995 lei/acțiune).

În vederea acordării prețului țintă s-au ținut cont de aspecte precum: profitabilitatea societății, trendul ascendent al veniturilor, politica de dividend generoasă (cu randamente ridicate de la an la an) dar și de multiplii societăților care activează în același domeniu de activitate.

sursa: Departamentul de Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Raport de analiza OMV-Petrom

Medlife

Compania a oferit un randament de peste 100% investitorilor in anul 2020 reusind sa raporteze rezultate financiare peste asteptari la finalul lunii Noiembrie.

Rezultatul net raportat pe T3 2020 a fost in crestere cu 270% fata de rezultatul raportat pe T3 2019 pe fondul unor venituri in crestere pe segmentul de spitale private.

Medlife – astepari pentru anul 2021

Estimăm ca anul 2021 să fie un an foarte bun pentru toate liniile de business ale MedLife, în special pentru divizia de Farmacii, care ar putea avea o evoluție semnificativă în perioadele de raportare următoare.

Din punct de vedere al veniturilor, diviziile de Clinici și Spitale dețin cele mai mari ponderi, lucru care ar putea să continue și în anii următori, ținând cont de ritmul de creștere al acestora.

sursa: Departamentul de Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Raport de analiza Medlife