Conform celor mai recente stiri din presa financiara, deficitul bugetar a crescut la 6.7 miliarde de lei in octombrie si a ajuns pentru primele 10 luni la 74 miliarde lei.

Deficitul a urcat puternic în acest an ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Începând din martie, Guvernul a înregistrat deficite ridicate, martie – 10 miliarde de lei, aprilie – 8,8 miliarde de lei, mai – 12 miliarde de lei, iunie – 6,33 miliarde lei, iulie – 4,5 miliarde de lei și august – 5,1 miliarde de lei, în contextul în care impactul economic al epidemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut.

sursa: profit.ro

In acest context dificil putem observa ca statul cauta in toate partile resurse pentru a face fata cheltuielilor din ce in ce mai mari care apasa asupra bugetului. Conform unui articol publicat tot de profit.ro la mijlocul lunii Noiembrie, imprumuturile guvernului au depasit 25 miliarde de euro, anul 2020 fiind anul in care guvernul a batut toate recordurile la imprumuturi.

Guvernul a stabilit anul acesta record după record la împrumuturi, în contextul în care necesarul de finanțare, deficit plus refinanțarea datoriei vechi ajunse la scadență, a fost stabilit la 138,4 miliarde de lei pentru acest an, un maxim istoric.

În urma noi rectificări bugetare, anunțate ieri, deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB.

sursa: profit.ro

Avand in vedere nevoia ridicata de bani la bugetul de stat nu este exclus ca in perioada urmatoare guvernul sa solicitite companiilor in care statul este actionar majoritar sa distribuie dividende suplimentare.

In acest sens mi-am propus sa fac cateva calcule pentru a estima dividendele care ar putea fi distribuite de principalele companii incluse in indicele BET pornind de la numerarul si echivalentele de numerar pe care companiile il aveau disponibil la finalul lunii Septembrie 2020.

Multe dintre companiile enumerate mai jos au in derulare investitii importante care cu siguranta ar fi afectate de o astfel de distributie de dividende insa s-ar putea ca planurile de dezvoltare ale companiilor sa nu conteze in viziunea celor din guvern si daca e sa ne uitam cu doi ani in urma, nu ar fi prima data cand acest lucru s-ar intampla.

Am realizat calculele mai jos pornind de la ideea ca in cazul in care guvernul va solicita distribuirea unuor dividende suplimentare companiile vor distribui in jur de 30% din numerarul disponibil astfel incat activitatea lor sa nu fie foarte grav afectata.

CompanieDividend suplimentar est.Randament est.
Conpet6.83 lei/actiune8.98%
Transgaz8.54 lei/actiune2.95%
Tranelectrica1.93 lei/actiune7.60%
Romgaz1.33 lei/actiune4.76%
Nuclearelectrica1.97 lei/actiune11.71%

Dividende suplimentare – estimarile analistilor Goldring

Analistii Goldring au luat in calcul mai multe scenarii privind distributia de dividende pornind de la o rata de distributie a numerarului de 20%.

Un raport complet privind dividendele care ar putea fi distribuite in 2021 gasiti mai jos.

Cele mai bune randamente ale dividendelor suplimentare ar putea veni din partea Nuclearelectrica (SNN), care a reușit să își mențină constante rezultatele financiare, dar și din partea Transelectrica (TEL), care a înregistrat un profit dublu după primele 9 luni ale anului curent, comparativ cu anul anterior.

Dividende si investitii la BVB in 2021