Companiile listate la BVB sunt cunoscute pentru politica generoasa de dividende pe care au adopotat-o in relatia cu investitorii unele anuntand inca de la listare ca vor distribui 90% din profit (vezi cazul H2O).

Exista insa si companii care prefera sa reinvesteasca profitul sa faca majorari de capital si sa distribuie de actiuni gratuite.

Autorul Benjamin Graham, in cartea Investitorul Inteligent, atrage atentia asupra faptului ca investitorii ar trebui sa fie atenti la companiile care prefera sa distribuie actiuni gratuite deoarece practic prin aceasta decizie, managementul cere actionarilor sa sacrifice interesele pe termen scurt pentru binele companiei și pentru propriul lor beneficiu pe termen lung.

Autorul explica faptul ca managementul nu neaparat are nevoie de acei bani banii imediat pentru plata unor datorii, ci pur si simplu, considera ca poate obtine randamente mai bune pentru actionari prin investitii in cadrul companiei.

Cum masori performanta managementului si randamentul capitalului?

In acest sens principalii indicatori pe care ii putem urmari sunt:

  • cresterea cifrei de afaceri de la un an la altul
  • valoarea superioara a rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) – ne arata cat de eficient a folost managementuo capitalurile puse la dispozitie de actionari pentru a genera profit
  • cresterea castigului pe actiune EPS (Profit Net / Numar de actiuni)
YouTube player

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!