Luni 26 August pe canalul de Youtube Investestelabursa am discutat în cadrul unui episod LIVE despre rezultatele financiare semestriale raportate de principalele companii listate la Bursa de Valori București.  Principalele teme atinse în cadrul episodului LIVE:

  • Analiza principalilor indici bursieri S&P 500, BET
  • Companiile care au surprins plăcut prin rezultatele financiare semestriale
  • Companiile care au dezamăgit
  • Care sunt cele mai ieftine companii conform multiplilor de pret
  • Companii de urmărit în a 2-a parte a anului 2019
  • Primele estimări de dividende pentru anul 2020

Cum am estimat dividendele din 2020?

Poate e cam devreme pentru astfel de calcule având în vedere că unele companii abia au distribuit dividendele aferente anului 2018, însă pornind de la rezultatele semestriale și analizând dinamica indicatorilor financiari din primele două trimestre, putem face unele estimări pentru întreg anul 2019.

Pentru a calcula valorile dividendelor am făcut o estimare a profitului pe întreg anul 2019 și am aplicat o rată de distribuție a profitului de 90% în cazul companiilor în care statul este acționar majoritar, iar în cazul celorlalte companii, o rată de distribuție similară cu cea din acest an. În estimarea profitului pentru anul 2019 am pornit de la rezultatul anunțat la finalul semestrului întâi la care am adunat un profit estimat pentru a doua parte a anului 2019. Am încercat să țin cont de dinamica primului semestru dar nu am dorit să fiu nici prea optimist în estimare.

Compania care ar putea distribui cel mai mare dividend în 2020

O surpriză plăcută ar putea veni din partea unei companii mai puțin lichide, care a anunțat la finalul lunii Iunie 2019 rezultate financiare cu mult peste așteptări. Producătorul de elicoptere IAR Brașov a raportat un profit de aproape 39 mil. de lei cu mult peste ce își bugetase pe întreg anul 2019. Dacă am aplica o rată de distribuție a profitului de 41% (similară cu cea din acest an) doar la profitul anunțat pe semestrul întâi, rezultă un dividend de 0.84 lei/acțiune echivalentul unui randament de 7%.  Având în vedere că mai urmează încă 2 trimestre de raportări financiare, ne putem aștepta așadar anul viitor la un dividend foarte atractiv din partea IAR Brașov.

CompanieDividendRandament
OMV-Petrom0.024 lei6%
BRD1.6 lei11.9%
SNG3.03 lei9%
WINE0.96 lei4.1%
SNN1.4 lei11.9%

*Randamentul afișat in tabel a fost calculat pornind de la prețul de închidere din data 23.08.2019.