Sa fim realisti, suntem și vom fi mereu atrasi de oportunitate de a castiga bani in mod facil.

Adesea aceste oportunități vin asociate și cu un grad de risc mai mic sau mai mare.

Riscul asociat poate fi riscul de a pierde bani, de a pierde timpul alocat sau chiar riscul de a ne pierde viața.

Atunci cand vine vorba de a investiții financiare riscul de a ne pierde suma investită sau chiar mai mult (in cazul instrumentelor de tip CFD) este un risc real pe care trebuie să-l luăm în calcul.

Oportunitate buna sau proasta

Diferența dintre o oportunitate bună de investiție și una proastă se rezumă la probabilitatea de a se transforma într-un succes dar și la gradul de risc asociat.

Există o mare diferență între probabilitate și posibilitate.

Doar pentru că este posibil ca ceva să se întâmple, nu îl face probabil să se întâmple.

Plasamentele într-un instrument financiar plecând de la ideea ca exista posibilitatea ca acel activ sa se aprecieze în valoare este o speculație

Aceasta miscare se poate transforma într-o investiție buna dacă are un grad ridicat de probabilitate și vine insotita și de un risc redus.

YouTube player

Cum arată o oportunitate buna de investiții?

Pentru a putea evalua dacă avem de-a face cu o oportunitate buna de investitii in primul rand trebuie sa intelegem cu ce tip de investitie avem de aface.

Daca e vorba de o investitie intr-o companie trebuie intai sa intelegem business-ul companiei și cum reuseste compania sa genereze cash din activitatea curenta.

Indicatori financiari

Inainte de investi este important sa ne uitam peste rezultatele financiare in ultimii ani și sa evaluam cum a functionat business-ul pana acum.

Daca a mers bine sa intelegem de ce a mers atat de bine iar daca a mers prost care au fost motivele incetinirii.

Riscul

Analizand indicatorii financiari ne putem face o idee asupra riscurilor legate de continuitatea business-ului.

Indicatorii de indatorare ne pot semnala in ce masura compania isi poate achita datoriile pe termen scurt din profitul operational

Evaluare

Celebrul Warren Buffett spunea la un moment dat “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”

Pentru a fii sigur ca ai in fata o oportunitate buna de investiții trebuie sa te asiguri ca atunci cand cumperi beneficiezi de un discount suficient de mare fata de valoarea reala a acelei companii.

Asigurandu-ne un discount suficient de generos lasam loc companiei de crestere cel putin pana la valoarea reala a business-ului.

Lichiditate

Este important sa ne asigurăm ca acea companie beneficiază și de o lichiditate suficientă pentru a permita exit-ul pozitiei pe care o detinem intr-un timp relativ scurt fara ca pretul din piata sa aibe de suferit

Politica de dividend

Cum planuieste managementul sa distribuie profitul in urmatorii ani?

Ce randamente ar putea genera dividendele in care politica de dividend ar fi respectata.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!