Anul 2020 a fost plin de provocări pentru sectorul agricol, atât din cauza pandemiei ce a îngreunat vânzările producției fermierilor, dar și din cauza secetei extreme care a produs pagube semnificative. Valoarea producției agricole a scăzut în 2020 la 81.4 miliarde lei față de 90 miliarde de lei în 2021. Cu toate acestea, anul 2021 se anunță a fi un an foarte bun, precipitațiile din primăvară ajutând la refacerea apei din sol, fapt ce a dus la o producție record în acest an. Deși lipsa de precipitații din a doua parte a anului ar putea afecta ușor culturile de porumb, per total anul 2021 rămânne unul foarte bun pentru sectorul agricol.

  În continuare vom detalia cele mai importante companii din sectorul agricol de la BVB și vom analiza rezultatele financiare, precum și perspectivele de dezvoltare.

  Norofert – După ce la începutul anului compania a dezamăgit investitorii din cauza unui raport de audit cu rezerve, rezultatele la jumătatea anului au fost bune, iar opinia auditorului Deloitte a venit fără rezerve.  Cifra de afaceri a fost de 19.8 mil lei, în creștere cu 33%, iar profitul net de 5mil lei, în creștere cu 16%. Norofert a reușit să mențină un control destul de strict asupra cheltuielilor operaționale care au scăzut cu 3%.

  Un lucru important de menționat este reprezentat de creanțele comerciale ale companiei, care au crescut cu aproape 33% față de anul 2020. Majoritatea acestor creanțe se preconizează să fie recuperate în următoarele două trimestre. Într-un interviu oferit de CEO companiei, Vlad Andrei, acesta afirmă faptul că până la jumătatea lunii septembrie rata de recureperare a creanțelor a fost de aproape 99%. Până la sfârșitul anului compania se așteaptă să încheie procesul de achiziție a fermei din Zimnicea, investiție evaluată la 1.88 mil euro.

Cu toate că rezultatele oferite de companie au fost destul de bune, piața a reacționat negativ, acțiunile scăzând imediat după raportul pe S1, asistând astfel la un scenariu by the rumors sell the news.

La prețul actual de 9.5 lei pe acțiune, P/E TTM al companiei s-ar situa la o valoare de 36, deci destul de ridicată. Cu toate acestea, dacă am ține cont de profitul bugetat pentru anul 2021, și anume de 8 mil de lei, P/E forward s-ar afla la valoarea de 20.3. Într-un scenariu mai optism, în care compania ar realiza și pe S2 un profit de 5 milioane, atunci P/E forward ar scădea la valoarea de 16.2.

  Holde Agri Invest a venit la jumătatea anului cu o pierdere netă în valoare de 10.6 milioane de lei. Deși această pierdere ar putea speria pe mulți investitori, este foarte important să întelegem modelul de business al companiei. “Astfel, primul semestru este concentrat exclusiv pe cheltuieli aferente pregătirii campaniilor de semănat și întreținere culturi din primăvară și toamnă și campaniilor de recoltat concentrate în a doua parte a anului.  Recoltarea tuturor acestor culturi a început în luna iulie și va continua în septembrie și octombrie 2021.”

Veniturile din exploatare au crescut cu 193% față de anul 2020, ajungând la o valoare de 14.9 milioane lei. Creșterea a fost oferită în principal de către variația stocurilor care au crescut cu peste 457%. În aceași perioadă cheltuielile au crescut cu 156%, ajungând la 24.8 milioane de lei.

20202021Variație
Venituri din exploatare5.075.84314.879.861193%
Cheltuieli din exploatare9.697.07724.821.918156%
Profit net-4.709.665-10.603.177-126

Având în vedere faptul că  Holde Agri Invest își păstrează estimările profitului net la sfârșitul anului la 7.3 mil lei, indicatorul P/E forward se află la o valoare de 13.3 lei pe acțiune. Trebuie sa ținem cont și de acțiunile preferențiale care dau dreptul la dividende preferențiale de maxim 35% din profitul anual. În acest caz valoarea P/E forward ar ajunge la 22.8.

În partea a doua vom discuta despre Agroland, Agroland Agribusiness și Agroserv Măriuță.

  

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!