Sezonul raportarilor financiare la 9 luni ne va contura o imagine mult mai buna asupra companiilor care reusesc in acest an sa-si atinga cifrele bugetate sau chiar sa surprinda placut depasind cifrele estimate la inceput de an.

Anul 2023 e de asteptat sa fie unul dificil, un an pentru care analistii estimeaza scaderi ale profitabilitatii pentru majoritatea companiilor.

Rezultatele in sectorul bancar ar urma sa scada din cauza cresterii creditelor neperformante si a provizioanelor pe care bancile ar urma sa fie obligate sa le constituie.

De asemena in sectorul bancar BNR ar urma sa ceara o majorare a rezervelor de capital dar si o abordare mai prudenta in ceea ce priveste distributia de dividende.

Dupa ce in acest an sectorul energetic a stralucit prin rezultatele publicate, anul viitor ar urma sa vedem o scadere a profitabilitatii pentru majoritatea companiilor din acest sector din cauza scaderii preturilor la energie / gaze / petrol dar si din cauza reglementarilor impuse de autoritatii.

Ce companii sunt de urmarit in 2023?

Avand in vedere toate cele spuse mai sus in ce companii merita sa investim?

Consider ca traversam o perioada in care investitorii nu mai sunt dispusi sa investeasca prea mult in companii care promit crestere accelerata insa la final de an dovedesc prea putin din ce au promis.

Consider ca in aceasta perioada investitorii vor sa vada prima data rezultate si cashflow stabil.

Asadar, pentru urmatoarea perioada cred ca investitorii vor mai degraba interesati de companii care:

  • livreaza rezultate financiare bune sau peste asteptari
  • au o politica de dividend stabila
  • prezinta un echilibru financiar bun
  • au mai mult cash decat datorii purtatoare de dobanzi
  • au o rata de indatorare redusa
  • prezinta o crestere a cifrei de afaceri
  • prezinta marje de profitabilitate stabile sau chiar in crestere
  • comunica in mod deschis cu investitorii
  • au multiplii de tranzactionare decenti

Dupa o perioada (2020 – 2021) in care parca multiplii de evaluare a companiilor parca nu mai contau si piata parca era dispusa sa plateasca un premium in evaluari pentru companiile promiteau o crestere accelerata in urmatorii ani, consier ca traversam o perioada in care investitorii au reveni la principiile de value investing, evaluari atente ale rezultatelor financiare si nu mai sunt dispusi sa plateasca evaluari ridicate doar pe promisiuni.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!