Având în vedere apropierea sfârșitului de an, m-am gândit că este un moment oportun să aruncăm un ochi peste companiile cu cel mai mare potențial de creștere anul viitor. Am lansat această provocare brokerilor de la Goldring pe care i-am rugat să vină cu o lista de 3 companii care consideră că au perspetive bune de creștere îm 2021 dar să ne spună și motivele pentru care cred că aceste companii ar merita urmărite în continuare.

YouTube player

Teraplast –  vedeta anului 2020 merită urmărită și în continuare. Aceasta a raportat la nouă luni o creștere a cifrei de afaceri de 13.5% și a profitului net de 80%. Vânzarea a două divizii importante, Steel și Profile de Tâmplărie a reprezentat o mișcare strategică deosebită.

Dacă anul viitor se va găsi o combinație optimă între un program solid de investiții și distribuirea unui dividend consistent, acțiunile Teraplast pot continua să evolueze în continuare pozitiv, ele fiind deja în atenția multor investitori.

Electrica – este o altă companie care a surprins plăcut investitorii la nouă luni. Profitul net în T3 a crescut cu 158% față de T2, iar primele nouă luni din 2020 au adus un profit în creștere de 146% față de anul 2019. P/E în acest caz este de 9.1, ceea ce subliniază faptul că Electrica este în continuare o companie ieftină comparativ cu alte companii din sectorul de distribuție și de furnizare a energiei electrice.

Recent Electrica a primit și o majorare a tarifelor de distribuție ce ar putea duce la creșterea veniturilor cu aproximativ 3% în T1 2021. Având în vedere profitul net în creștere ne putem aștepta și la un dividend mai mare pe acțiune anul viitor.

Elementele negative ce ar putea afecta performanța companiei și necesită a fi urmărite sunt liberalizarea pieței de energie, dar și prețurile energiei electrice pe ziua următoare.

Pe de altă parte, Nuclearelectrica reprezintă una dintre companiile care ar putea beneficia anul viitor de liberalizarea pieței de energie electrică și astfel va fi supusă posibilelor fluctuații ale prețului acesteia.

De asemenea, includerea în indicii FTSE Russell și dividendul consistent pe care l-a distribuit în ultimii ani, face ca Nuclearelectrica să fie o companie extrem de atractivă pe termen lung. În aceeași ordine de idei, rezultatele prezentate în T3 au fost în concordanță cu cele bugetate.

Purcari – este o companie care a rezistat foarte bine șocului din prima parte a anului. Dacă ne uităm peste rezultatele la nouă luni, putem observa venituri în linie cu cele de anul trecut, și un profit în scădere cu doar 13%, rezultate mult mai bune decât cel mai optimist scenariu pe care și l-a bugetat compania.

De asemenea, merită precizat și faptul că rata de îndatorare și poziția de cash au prezentat o îmbunătățire. Toate acestea sunt rezultate foarte bune, având în vedere contextul dificil prin care toate companiile au trecut în acest an.

Recent, pentru a crește lichiditatea acțiunilor, s-a încheiat un contract de market maker cu BRK Financial Group. De asemenea, Purcari se află la un discount de peste 50% dacă o comparăm cu alte companii din același sector de activitate.

În concluzie, ținand cont și de cota de piață în creștere pe care au câștigat-o, în opinia mea, se anunță, un potențial foarte bun de creștere anul următor.

Transilvania Broker reprezintă o companie din indicele BET Plus care a raportat un profit net cu 20% mai mult față de anul precedent și 80% din profitul bugetat anul acesta.

De la listare, profitul net a crescut constant cu 10-15% anual, iar volumul primelor intermediate a crescut cu 9.20%.

Evoluția prețului de la listare este de 36%, la care se adaugă și un divident foarte consistent pe care aceștia l-au oferit, având în medie un randament de 9%.

În acest an, acțiunile se tranzacționează la noi maxime, prezentând o creștere de 40% la ultimul preț de închidere de 20 lei pe acțiune.

Alro Slatina a ieșit din atenția investitorilor în ultimii doi ani, din cauza scăderii profitabilității companiei. Acest lucru a avut loc in principal din cauza scăderii prețului aluminiului.

După cum se poate observa în graficul atașat, prețul aluminiului a atins un minim în primăvară, iar de atunci acesta s-a înscris pe un trend ascendent, aflându-se momentan într-o zonă de consolidare la 2000$.

Dacă prețul aluminiului se menține și anul viitor la acest nivel, atunci ne putem aștepta la o creștere a profitabilității. Acest lucru s-a putut observa din trimestrul 3 când compania a trecut pe profit.

Prin urmare, Alro reprezintă o companie care merită urmărită anul viitor.

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!