Anul 2020 a fost cu totul special, marcat profund de criza sanitară ce a dus la o scădere a indicelui BET de aproximativ 34% în primele trei luni ale anului 2020, urmat apoi de o revenire puternică, reușind să termine anul în scădere cu 1,72% față de 30 decembrie 2019.

Cu toate acestea, nu toate companiile au fost la fel de afectate, unele dintre ele oferind randamente duble la investițiile făcute la începutul acestui an.

CompanieEvolutie 2020DividendRandament total
Teraplast+101.6%0.026 lei + gratuite+113.6%
Medlife+97.6%0 lei+97.6%
Transelectrica+29.6%0.48 lei+32%
Electrica+17.6%0.72 lei+24.6%

Vrei sa investesti in 2021 la bursa?

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un broker autorizat se poate face acum online în 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul în care dorești să afli mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori Bucuresti si pe bursele internationale poti face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA – www.goldring.ro, Intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 22 de ani.

Teraplast

a fost cea mai performantă companie din compoziția indicelui BET, oferind acționarilor în acest an un randament de 101.66%, excluzând dividentul oferit la finalul anului. Deși era de așteptat ca și sectorul de construcții să fie afectat în prima parte a anului ca urmare a restricțiilor impuse de către guvern, cifra de afaceri la nouă luni a crescut cu 13,5%, iar profitul net cu 78,6% față de anul 2019.

Din punct de vedere al indicatorilor de îndatorare, aceștia se mențin la valori optime, cu o îndatorare globală de 56% și lichiditate curentă de 1,5.

După vânzarea a două divizii importante, Grupul Teraplast a început un plan de investiții important în valoare de 32 milioane de euro, în cadrul căruia a primit deja pentru două din trei proiecte depuse, acordul de finanțare din partea statului.

De asemenea, la finalul anului au cumpărat 70% dintre acțiunile companiei Somplast. Pentru sfârșitul anului 2020, Teraplast estimează o cifră de afaceri de 225 milioane de euro și un EBITDA de 28 milioane de euro.

Medlife

A avut un final de an exploziv pe bursă, valoarea de piață a companiei aproape dublându-se la finalul anului.

După un trimestru doi mai slab, trimestrul trei a fost unul extrem de bun, cifra de afaceri având un plus de 46%, în timp ce profitul operațional a crescut cu 263%. Comparativ cu anul 2019, cifra de afaceri la nouă luni a crescut cu 8,4%, iar profitul operațional cu 74,6%.

Cu toate acestea, ceea ce a contribuit și mai mult la creșterea prețului acțiunilor MED LIFE a fost majorarea capitalului social cu 28 milioane lei. Astfel, s-au acordat 5 acțiuni gratis la una deținută. Un alt factor a fost reprezentat de achizițiile efectuate la final de an pe piața farma.

Aceștia cumpărând 75% din acțiunile companiei Pharmachem Distribuție, precum și pachetul integral de acțiuni al grupului de companii CED Pharma.

Transelectrica

Operatorul național de transport de energie electrică din România, controlat de stat, a fost a treia cea mai performantă companie din indicele BET cu un randament de aproape 30%.

Deși cifra de afaceri a fost în ușoară scădere după nouă luni cu 6,7%, profitul net s-a dublat în aceași perioadă ajungând la 152 mil. lei.

După minimele din primăvară, prețul unei acțiuni a crescut cu 73%.

În acest an a fost aprobat de ANRE și planul de investiții pentru perioada 2020-2029 în valoare de 5,6 miliarde de lei. Acesta are ca principale scopuri retehnologizarea rețelelor electrice de transport existente și integrarea producției din surse regenerabile, precum și altele.

Un lucru pozitiv în luna decembrie a fost reprezentat de includerea companiei în structura indicelui MSCI 100 Frontier Markets, alături de alte șase companii Românești cu o pondere de 0.05%.

Acest lucru va duce la intrarea Transelectrica în vizorul unor fonduri internaționale de investiții care urmaresc atent compoziția acestui indice.

Nuclearelectrica

Compania și-a continuat evoluția pozitivă și în acest an, terminând anul 2020 cu o creștere de 25,25%.

Randamentul unei investiții în acțiunile Nuclearelectrica în ultimii patru ani au adus investitorilor un randament de 270%, fără a ține cont și de dividentele generoase oferite în această perioadă.

Cu toate că în prima parte a anului prețul mediu al energiei electrice pe piața pentru ziua următoare a fost în scădere față de anul 2019, acest lucru nu a afectat profitabilitatea companiei. Astfel, profitul net al companiei la nouă luni a fost în creștere cu 14,8%, iar cifra de afaceri în scădere cu 2,2%.

Cel mai important eveniment al anului a fost cu siguranță includerea Nuclearelectrica în indicii FTSE Russell, ca urmare a trecerii pieței de capital din România la statutul de Piața Emergentă Secundară.

Astfel, o analiză a celor de la WOOD afirmă faptul că Nuclearelectrica urmează să primească 6 milioane de dolari de la fonduri pasive de investiții.

Legat de prețul acțiunilor, putem observa că acesta a avut o mișcare laterală din vară, existând o puternică rezistență la 17.2 lei pe acțiune, rezistență ce a fost depășită în ultima săptămână de tranzacționare a anului 2020.

Este de precizat faptul că în drumul până la un preț de 19 lei nu pare să mai existe o rezistență importantă.