Luna Noiembrie ne-a adus mult așteptatele rezultate financiare la 9 luni pentru companiile listate la Bursa de Valori București, rezultate pe baza cărora ne putem face calcule referitoare la dividendele care ar putea fi distribuite în 2020. Luna Noiembrie a fost și luna în care mi-am luat și cel mai lung concediu de până acum, 3 săptămâni, 21 de zile în care am călătorit în Thailanda. A fost o adevărată aventură cu rucsacul în spate, aventură pe care cu siguranță nu o voi uita niciodată.

Vacanța a însemnat totodată și o deconectare de la pulsul pieței bursiere, o deconectare care s-a nimerit să fie exact în cel mai fierbinte moment al anului, raportările financiare la 9 luni. Revenind în țară după 3 săptămâni, am fost copleșit de multitudinea de știri, evenimente și informații pe care le-am ratat dar am fost surprins plăcut să văd că indicele BET nu s-a dat bătut și a reușit cât timp am lipsit să atingă un nou maxim 9800 de puncte.

Analizând topul randamentelor aduse de companiile listate la bursă realizat de brokerii de la Prime Transaction putem constata că pe primele poziții se situează companii din sectorul energetic.

“Lovite” bine la finalul anului 2018 de OUG 114, companiile din sectorul energetic, au reușit să recupereze prăbușirea prețului din luna Decembrie și să formeze noi maxime multianuale, Nucleareletrica devenind în acest an vedeta bursei de la București. Producătorul de energie electrică a adus investitorilor în acest an un randament de aproape 87% dar a reușit și să depășească după mult timp prețul de la listarea din Noiembrie 2013.

Romgaz și OMV-Petrom au adus de asemenea randamente peste 50% investitorilor, Romgaz distribuind în acest an al 4-lea dividend consecutiv cu un randament de peste 10%.

Un nou an bun pentru companiile din sectorul bancar care după ce au fost penalizate rău de investitori la finalul anului 2018 după anunțul taxei pe lăcomie. Odată cu îndulcirea taxei, investitorii au intrat din nou la cumpărare împingând prețul acțiunilor bancare la noi maxime multi-anuale. Astfel, după ce Banca Transilvania a anunțat pentru prima dată la 9 luni un profit de peste 1.5 miliarde lei, acțiunile băncii au atins noi maxime absolute (+46%) capitalizarea băncii înreptându-se către 2.8 miliarde de euro. 

Acțiunile BRD au adus în acest an investitorilor un randament de peste 48% după ce banca a distribuit din nou un dividend cu un randament de peste 10%. Totodată, având în vedere profitul la 9 luni și estimările brokerilor banca ar putea distribui și anul viitor un dividend cu un randament consistent.

O surpriză plăcută a venit și din partea Patria Bank, bancă de o dimensiune mai mică, care a realizat în ultimii ani o restructurare importantă, restructurare care se pare că a ajutat bancă sa revină pe profit afișând la finalul lunii septembrie un profit de 5.8 milioane lei.

Un alt sector care a revenit brusc în vizorul investitorilor în această toamnă este sectorul SIF-urilor. Lăsate într-un con de umbră sau ignorate de mulți investitori SIF-urile au raportat la 9 luni rezultate financiare impresionante. Totodată discountul la care se tranzacționau aceste companii față de valoarea activului net devenise pe parcursul acestui an de-a dreptul incredibil. Prețul acțiunilor SIF Transilvania ajungând la finalul trimestrului întâi la un discount de peste 60% față de VUAN.

SIF-urile au revenit însă în atenția investitorilor în această toamnă după ce parlamentul a adoptat în sfârșit ridicarea pragului de deținere de 5%. Chiar dacă în ultima lună companiile din acest sector au înregistrat creșteri de preț explozive consider că încă discountul la care se tranzacționează, în unele cazuri de peste 40%, le face în continuare atractive.

Alte companii care au impresionat prin prisma rezultatelor financiare la 9 luni sunt companiile din sectorul construcțiilor, Teraplast publicând un profit în creștere cu 50% iar Prebet Aiud un profit în creștere cu 100%.

Un sector de activitate prezent la Bursa de Valori București care a livrat în acest an randamente impresionante dar care nu apare în topul realizat de brokerii Prime Transaction este sectorul de apărare. Companii precum IAR Brașov sau Turbomecanica au adus randamente de 143% respectiv 60% doar din creșterea prețului. Totodată aceste companii au distribuit și dividende consistente, Turbomecanica fiind una din companiile care a distribuit în acest an un dividend cu un randament de peste 10%.

Chiar dacă au înregistrat creșteri impresionante, rezultatele financiare bune pe care le-au livrat în acest an și dividende care ar urma să le distribuie în 2020 fac aceste companii în continuare interesante și cred că se află pe lista scurtă a multor investitori.

Rezultatele financiare publicate de companiile listate la Bursa de Valori București au propulsat indicele BET către noi maxime, avansând în luna Noiembrie cu 3.9%. Mulți investitorilor se uită acum temători către luna Decembrie care după anul 2018 vine cu o încărcătură emoțională puternică. Având în vedere rezultatele financiare bune, dividendele care se anunță pentru anul 2020 și preocuparea noului guvern de a nu deranja opinia publică pentru a câștiga alegerile din anul electoral 2020 cred că vom avea un final de an liniștit care dacă va veni și cu un raliu de Moș Crăciun ar putea propulsa indicele BET spre 10,000 de puncte.