Subiectul dividendelor suplimentare nu a mai fost dezbătut recent în presa de specialitate însă, având în vedere nevoia de bani la bugetul de stat, subiectul poate răsări din nou rapid și poate fi introdus ușor pe ordinea de zi a adunărilor generale ale acționarilor.

Având rapoartele financiare semestriale am fost curios să văd ce dividende suplimentare ar putea distribui principalele companii în care statul este acționar majoritar. Am fost surprins să constat că în ciuda unor rezultate financiare în scădere, multe dintre companiile în care statul este acționar majoritar, au rezerve importante de cash pe care le-ar putea distribui drept dividende suplimentare.

Pentru a estima valorile dividendelor am analizat rapoartele financiare și am estimat o rată de distribuție de 35% a numerarului pe care companiile l-au declarat la finalul lunii Iunie.

Romgaz

In cazul producatorului de gaze Romgaz am gasit la capitolul Numerar si echivalente de numerar suma de 1,354,274,000 lei care în urma unei distribuții de 35% ar putea aduce în buzunarele investitorilor un dividend brut de 1.2 lei/acțiune cu un randament de 4.1%.

Nuclearlectrica

Producatorul de energie electrica avea la finalul semestrului întâi depozite bancare de 769 mil lei și suma de 1,087 miliarde lei la capitolul Numerar și echivalente de numerar. O rată de distribuție de 35% a acestor sume ar însemna un dividend brut de 2.15 lei/acțiune cu un randament de 12.7%.

Transelectrica

Compania a raportat la finalul lunii Iunie suma de 428 mil lei la capitolul numerar și echivalente de numerar și 92 mil lei în depozite bancare. Distribuția de 35% a tututor acestor sume ar aduce acționarilor un dividend de 2.48 lei/acțiune cu un randament de 10.3%.

Conpet

Transportatorul de țitei Conpet avea la finalul lunii Iunie în cont suma de 194 mil lei care dacă ar fi distribuită acționarilor într-un procent de 35% ar însemna un dividend brut de 7.87 lei/acțiune și un randament de 10.3%

Transgaz

În raportul semestrial compania avea 375 mil lei la capitolul numerar. O distribuție de 35% a acestei sume ar echivala cu distribuirea unui dividend de 11.1 lei/acțiune și un randament de 3.8%.

Urmărește webinarul Oportunitățile toamnei la BVB

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!