Christmas Rally sau Santa Rally este un fenomen de crestere generalizata observat de investitori pe bursele din intreaga lume de obicei in saptamana dinaintea ajunului de Craciun.

Conform Seeking Alpha, incepand din anii ’70 de cand s-a urmarit activitatea de tranzacționare din această perioadă, s-a constatat faptul că Santa Claus rally a dat rezultate pozitive în 34 din ultimii 45 de ani în ultimele cinci zile de tranzacționare ale fiecărui an și primele două zile după Anul Nou.

Randamentul mediu cumulat în aceste zile a fost de 1,4%, iar randamentele au fost pozitive în fiecare dintre cele șapte zile ale raliului, în medie.

Companiile value depășesc companiile growth în decembrie, poate datorită si faptului că, mulți administratori de fonduri mutuale tind să investească în companii value

sursa: seekingalpha.com si financialmarket.ro

Trendul ascendent de pe burse poate fi explicat de sentimentul de optimism care cuprinde in general investitorii in apropierea sarbatorilor de iarna si de febra cumparaturilor care precede sarbatoarea Craciunului.

De asemenea, tot in aceasta perioada investitorii mari institutionali mai fac uneori ajustari in portofoliile de investitii iar aceste ajustari pot determina cumparari din piata care duc mai departe la cresteri de pret.

S-a observat de asemena ca in general trendul de crestere continua si dupa Craciun asta pentru ca investitorii mari institutionali de obicei nu revin la tranzactionare intra Craciun si Anul Nou iar in piata raman doar micii investitori de retail iar cu o lichiditate mai slabe preturile pot fi impinse mult mai usor intr-o directie sau alta.

BVB Santa Rally

Am fost curios sa vad cum a evoluat in general bursa locala in luna Decembrie si am constat cu surprindere ca in general principalul indice brusier BET a incheiat ultima luna din an in teritoriul pozitiv.

Avem insa si doua exceptii:

  • anul 2017 cu mica scadere
  • anul 2018 cu o prabusire puternica din cauza celebrei OUH 114 care a luat piata prin surprindere

 

 

AnPerformanta BET
2012+11%
2013+2.5%
2014+2.2%
2015+0.1%
2016+3.7%
2017-0.5%
2018-14.7%
2019+0.9%
2020+5.6%
2021+7.1%