Am încheiat prima săptămână de tranzacționare în care bursa de la București a fost piață emergentă secundară.
Cu toate că așteptările investitorilor erau setate pentru aprecieri de preț pentru principalele titluri incluse în indicii FTSE, realitatea a fost cu totul alta.

Acțiunile Băncii Transilvania s-au corectat sever Luni 21 Sept. în prima zi de trecere la statul de piață emergentă. Astfel dacă Vineri 18 Sept acțiunile băncii se tranzacționau la un preț de 2,46 lei/acțiune, Luni 21 Sept., prețul acțiunilor a ajuns brusc la 2,30 lei/acțiune iar evoluția din zilele următoare nu a reușit să recupereze corecția.

O analiza detaliata pentru actiunile Bancii Transilvania in contextul promovarii bursei la statutul de piata emergenta gasesti aici – BVB piata emergenta – 3 zile – actiunile Bancia Transilvania

Nici acțiunile Nuclearelectrica nu au evoluat mai bine, prețul producătorului de energie corectându-se Vineri 18 Sept cu peste 4% până la 16.2 lei/acțiune cu toate că existau așteptări din partea analiștilor pentru o evoluție către 19 lei/acțiune.

Am analizat actiunile producatorului de energie Nuclearelectrica in materialul – BVB piata emergenta – Nuclearelectrica o oportunitate?

Singurul emitent de la Bursa de Valori București care a înregistrat în această săptămână o evoluție mai bună a fost Teraplast ale cărui acțiuni au înregistrat în primele zile ale săptămânii un raliu după surpriza includerii în indicii FTSE Micro Cap – vezi materialul pe care l-am pregatit despre Teraplast

YouTube player

De ce au scăzut acțiunile?

Promovarea bursei de la București la statutul de piață emergentă s-a suprapus cu o serie de știri și evenimente care au provocat îngrijorări în rândul investitorilor.

Scăderea burselor internaționale

După creșteri consistente în perioada Aprilie – Septembrie care a dus la o creștere a indicilor americani care s-au apreciat cu 60%, luna Septembrie a adus o corecție pe sectorul de tehnologie și o repoziționare a marilor jucători din piață.

Îngrijorări legate de un nou lock-down

Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri în multe zone din lume și impunerea unor noi restricții în anumite țări au provocat îngrijorări în rândul investitorilor legate de posibilitatea unei nou lock-down și blocarea economiei.

Scandalul FINCEN

Weekendul 19 – 20 Septembrie a venit cu o știrea legată de scandalul de spălarea unor sume importante de bani de marile bănci ale lumi. Acest scandal a provocat mari îngrijorări dat fiind faptul că au fost implicate instituții bancare importante preceum JP Morgan, banca britanică HSBC dar și alte bănci din Europa.

Îngrijorări legate de votul dat pe legea pensiilor

Votul pentru majorarea pensiilor cu 40% a dus la un nou val de îngrijorări în rândul marilor investitori.

Într-o intervenție la ZF, Ştefan Lungu, equity analyst al Wood & Company, spunea că marii investitori instituționali iau în serios riscul politic (mai ales după OUG 114) și sunt foarte atenți la cum va arăta bugetul pe anul 2021.

Ingrjorări legate de riscul de downgrade

Majorarea pensiilor cu 40% ar putea duce la un downgrade al ratingului de țară din partea marilor agenții.

Acest risc de downgrade poate fi un motiv pentru care marii investitori instituționali să adopte o strategie mai prudentă în raport cu acțiunile listate la Bursa de Valori București.

Îngrijorări legate de alegerile parlamentare și formarea unei noi majorități parlamentare

Există o serie de îngrijorări legate de alegerile parlamentare din toamnă și formarea unei noi majorități în parlament.

Avem momentan un context în care se pare că ne îndreptăm spre o majorare importantă a cheltuielilor bugetare prin dublarea alocațiilor și creșterea cu 40% pensiilor fapt care este privit de majoritatea investitorilor ca fiind un lucru îngrijorător și nesustenabil.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

La ce ne putem aștepta în perioada următoare?

Corelație mai strânsă cu piețele externe

În urma includerii în indicii FTSE mă aștept ca bursa de la București să evolueze într-o corelație mai strânsă cu principalele piețe internaționale. Așadar un context nefavorabil pe plan extern ar putea duce la o depreciere a companiilor listate la BVB.

Luna octombrie – revizuiri de rating din partea a două agenții importante

În luna Octombrie agențiile Moody’s și Fitch vor revizui ratingurile pentru România. Dat fiind contextul dificil în care ne aflăm investitorii vor aștepta cu mult interes deciziile celor două agenții de rating.

OMV-Petrom și BRD următoarele două companii care ar putea fi incluse în indicii FTSE

Vânzarea pachetului de 3% din acțiunile Petrom ar urma să sporească lichiditatea companiei și să crească free float-ul acțiunilor fapt care ar putea duce la includerea acțiunilor companiei în indicii FTSE la următoarea revizuire în Martie 2021