Bursa de Valori București va trece luni 21 Sept de la statutul de piață de frontieră la statul de piață emergentă secundară pe criteriile FTSE Russell.

Reclasificarea bursei locale la statutul de piață emergentă va oferi posibilitatea mai multor fonduri mari de investiții să pătrundă pe piața din România și să investească în companiile locale, lucru care nu era posibil până acum datorită limitărilor impuse privind accesul pe piețele de frontieră.

Conform ultimei revizuiri realizată de agenția FTSE două companii respectau la finalul lunii Iunie criteriile de dimensiune și lichiditate cerute de agenție pentru a fi incluse în indicii piețelor emergente: Banca Transilvania și Nuclearelectrica.

Surpriza – Vineri 18 Septembrie conform unui raport BT Capital Partners am aflat că și acțiunile Teraplast ar urma să intre în compoziția indicilor FTSE Small Cap.

Vă propun ca în cele ce urmează să ne uităm peste rezultatele financiare raportate de toate aceste trei companii și să analizăm perspectivele pentru a doua parte a anului 2020.

Banca Transilvania 

În ciuda unui trimestrul doi dificil, Banca Transilvania a raportat un profit net în creștere la finalul trimestrului doi față de trimestrul întâi, profitul net la nivel semestrial fiind totuși în scădere cu aproape 27%.

Rezultatele în scădere vin pe fondul cheltuielilor mai mari cu provizioanele pe care banca a fost nevoită să le constituie datorită creșterii ratei creditelor neperformante și a previziunilor legate de continuarea acestui trend.

TLV – Perspective asupra semestrului doi

În a doua parte a anului și 2021 analiștii estimează continuare trendului de creștere a creditelor neperformante și cheltuieli mai mari cu provizioanele.

În ciuda unor multiplii de pret peste media sectorului bancar din regiune, Banca Transilvania afișează indicatori de rentabilitate cu mult peste media celorlalte bănci și marje de profitabilitate cu mult mai bine. Totodată politica de dividend a băncii este mult mai generoasă.

Sursa: Prime Transaction

Conform unui raprort a analiștilor de la WOOD includerea băncii Transilvania în indicii FTSE ar urma să atragă în jur de 53 mil USD investiții din partea unor fonduri de investiții pasive.

According to the FTSE’ latest update, in March 2020, the most likely constituents of the index could be Banca Transilvania and Nuclearelectrica, and the country may have a c.0.04% weight in the FTSE EM index. On our numbers, the reclassification should attract c.USD 59m of passive inflows into Romania’s equities, of which Banca Transilvania should enjoy USD 53m (28x 3M ADTV)

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Nuclearelectrica

Producătorul de energie electrică Nuclearelectrica a raportat la finalul semestrului întâi rezultate financiare încurajatoare chiar dacă rezultatele pe trimestrul doi au fost ceva mai mici decât rezultatele raportate în prima parte a anului.

Conform unui raport recent publicat de analiștii Goldring, Nuclearelectrica se tranzacționează încă la multiplii de preț mult mai mici decât cei ai producătorilor de energie nucleară listați pe piețe precum SUA, Franța sau China.

În schimb, Nuclearelectrica afișează la finalul semestrului întâi indicatori de rentabilitate mult mai buni și reușește să obțină o marja de profitabilitate de peste 20%, cu mult mai bună decât cea a producătorilor de energie listați pe bursele internaționale.

Totodată prin intermediul unei politici de dividend stabile și a unei rate de distribuție a profitului foarte generoasă Nuclearelectrica a reușit să aducă în ultimii ani randamente de peste 10% investitorilor care au investit în acțiunile companiei.

Conform raportului de analiză publicat de analiștii de la WOOD prin includerea acțiunilor Nuclearelectrica în indicii FTSE acțiunile producătorului de energie ar trebui să atragă în jur de 6 mil de dolari din partea fondurilor de investiii pasive.

On our numbers, the reclassification should attract c.USD 59m of passive inflows into Romania’s equities, of which Banca Transilvania should enjoy USD 53m (28x 3M ADTV), while Nuclearelectrica USD 6m (15x 3M ADTV)

Nuclearelectrica – perspective asupra a doua parte a anului 2020

În partea a doua a acestui an compania a fost obligată de ANRE să vandă o cantitate de 1.095 GWh la un pret reglementat de 182.6 lei/MWh în scădere cu 3.1% față de prețul impus pentru prima parte a anului 2020.

În același timp pe bursa de energie OPCOM putem constata că prețul pe piața de energie pentru ziua următoare să află de două luni pe un trend ascendent după o prăbușire în prima parte a acestui an.

Chiar dacă prețul pe piața reglementată ar urma să fie mai scăzut, diferența ar putea fi compensată de un preț mai ridicat pe piața PZU și de o cantitate mai mare vândută piața contractelor bilaterale unde prețurile se mențin încă la valori de peste 250 lei/MWh.

Teraplast

Producătorul de materiale de construcții Teraplast a raportat la finalul semestrului întâi rezultate peste așteptări semn ca sectorul construcțiilor a performat bine chiar și în perioada de lockdown. Ba chiar, TRP a reușit să obțină în trimestrului doi a acestui an cel mai bun rezultat trimestrial din ultimii 5 ani.

Vestea includerii acțiunilor companiei în indicii FTSE a provocat mult entuziasm în rândul investitorilor reușind să scoată acțiunile companiei dintr-o zonă de consolidare în care se tranzacționau deja de mult timp.

Conducerea Teraplast a venit recent cu o propunere de distribuție a profitului obținut din rezultatul la 9 luni care urmează să fie votată în adunarea acționarilor programată în data de 27 Noiembrie.

Propunerea preliminara avuta in vedere de Consiliul de Administratie este distribuirea de dividende cu valoare totala cuprinsa intre 44 – 48 milioane lei, suma care va fi compusa din rezervele distribuibile constituite in anii precedenti si din profitul net aferent primelor noua luni ale anului 2020 astfel cum va fi acesta determinat potrivit situatiilor financiare interimare.

O distribuție de 44 mil lei ar însemna un dividend brut de 0,025 lei/acțiune și un randament brut de 6,4%.

Conducerea companiei este în continuare axată în continuare pe dezvoltarea business-ului companiei recent Alexandru STÂNEAN, Director General al TeraPlast declarând

TeraPlast dorește să revină la peste 200 milioane euro cifră de afaceri, în cel mai scurt timp posibil. El a amintit că sunt anunțate 4 planuri de investiții de peste 20 milioane de euro, pentru care compania va depune proiecte de ajutor de stat. Investim în creșterea organică, dar suntem orientați și spre fuziuni și achiziții.

Pentru partea a doua a acestui an ne putem aștepta în continuare la rezultate bune având în vedere că sectorul construcțiilor încă are o evoluție bună conform celor mai recente date publicate de INSE

În iulie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă cu 4,3%. La şapte luni, an/an, construcţiile au crescut cu 18%, o performanţă excelentă, având în vedere că ea vine peste o creştere de 26% din anul pecedent şi într-un moment în care economia, în ansamblu, trece printr-o criză severă.

Sursa: ziarul financiar

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii