Anuntul bancii centrale americane de pastra dobanda cheie la valorile actuale nu a adus nici o surpirza pentru piata care imediat a reactionat prin cresteri ale indicilor bursieri.

Neincrederea in sectorul bancar afecteaza bursele europene

Avantul burselor europene a fost la scurt timp taiat de vestea ca gigantul Deutche Bank ar putea sa fi nevoit sa plateasca o amenda de 14 miliarde de dolari pentru inchidere unei investigatii legate de vanzare unor credite ipotecare. Vestea a venit ca un soc in conditiile in care suma ceruta de autoritatile americane este de peste doua ori mai mare decat provizioanele facute de banca de 5,5 miliarde de euro.

Valoarea celei mai mari banci germane a ajuns la 14,5 miliarde de doalri pierzand in ultimul an mai mai bine de jumatate din valoare.

Actiunle Deutche Bank s-au prabusit si mai mult in acesta saptamana continuand trendul descendent inceput anul trecut. Media mobila de 100 de zile s-a dovedit in mai multe randuri o rezistenta serioasa in calea acesta fiind testata in mai multe randuri. In conditiile in care indicatorul MACD a reintrat sub valoarea 0 ma astept ca in scurt timp actiunile bancii sa atinga valoarea de 9 euro.

Grafic zilnic DBK

Grafic zilnic DBK

Neincrederea investitorilor in cea mai mare banca Germana s-a extins incet, incet asupra intregului sector bancar european. Dealtfel, sistemul bancar Italian fiind de ceva vreme in atentia investitorilor din cauza multitudine de credite neperformante acordate si stres testului derulat in acesta vara care a aratat ca banca italiana Monte Paschi a picat pentru a 2-a oara testul de stres.

Piata locala extrem de volatila

Ajungem si la piata locala care in ultimile 2 saptamani a fost lovita de foarte multe stiri care au provocat initial un sentiment de panica care s-a temperat spre finalul saptamanii cand piata a primit o serie de vesti pozitive. Va voi spune in cele ce urmeaza despre ce e vorba.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a incercat sa testeze inca odata maximul de 7100 de puncte stabilit la inceputul lunii septembrie. Zona de rezistenta pe care am semnalat-o in episoadele anterioare s-a dovedit destul de puternica indicele nereusind sa o depaseasca.

Avantul indicelui a fost taiat brusc de anuntului Fondului Proprietatea de a vinde o parte din activele detinute la OMV-Petrom. Fondul ar urma sa vanda la finalul acestui an o parte din participatia de 19% ce o detine de la OMV-Petrom printr-o oferta publica secundara care va fi deschisa si publicului larg. Conform comunicatului emis saptamana trecuta de Fond prin vanazare activelor detinute se urmareste defapt cresterea free-float-ului Omv-Petrom. Analistii sunt insa de alta parere,acestia sustinand ca defapt Fondul urmareste obtinera de reusurse financiare pentru derularea rascumpararilor si a distribuitiilor facute ca urmare a reducerilor succesive ale capitalului social. Fondul anuntand dealtfel ca propune o distributie speciala de numerar de 5 bani /actiune, suplimentar fata de distributia anuala de aceeasi valoare.

Asa cum semnalau si cei de la Ziarul Financiar vanzarile succesive de active cu discount chiar si de 12 procente transforma defapt Fondul Proprietatea in Fondul Lichidarea. Defapt fondul merge in directia care a fost stabilita de actionari mai exact spre lichidarea lui. Fondul vinde treptat din active, administratorii incaseaza comisioanele de administrare cuvenite, actionarii sunt bucurosi de dividende si de rascumpararile facute periodic iar piata se bucura de crestera free-float-ului pe actiunile listate. Toata lumea castiga!

Din punct de vede grafic actiunile Fondului Proprietatea tocmai ies dintr-o formatiune de consolidare. Formațiunea de consolidare ce a realizat-o graficul Fondul Prorietatea seamănă tare mult cu o formațiune de tip steag ce este de obicei este o formațiune de continuare a trendului major precedent, în cazul acesta un trend ascendent. După cum se poate vedea în graficul săptămânal rezistența determinată de linia de trend descendentă tocmai a fost spartă ceea ce însemnă ca graficul acum se poate îndrepta către maxmul absolut de la 0,90 lei/acțiune.

Anuntul facut de Fondul Proprietatea a produs o depreciere abrupta a titlurilor OMV-Petrom care oricum se aflau pe un trend descendent bine conturat datorita rezultatelor slabe anuntate anul trecut in conditiile scaderii cotatiilor petrolului si a presiunii pe vanzare ce a fost exercitata de fondul Franklin Templeton. Pentru semestrul intai producatorul de hidrocarburi a raportat un rezultat din exploatare cu 65% mai mic decat in perioada simalara a anului trecut. Diminuarea rezultatului din exploatare a avut consecințe directe asupra rezultatului brut raportat la 6 luni, care a scăzut cu 58,90% comparativ cu perioada precedenta.

Deprecierea abrupta a titlurilor OMV-Petrom ce a avut loc saptamana trecuta vine ca urmare a experientelor anterioare de vanzare a activelor detinute de Fond care s-au derulat de obicei cu un discount considerabil fata de pretul din piata de la momentul anuntului. Avand experientele anterioare investitorii OMV-Petrom au preferat sa arunce pachetele detinute la pretul din piata marcandu-si eventualul profit in speranta ca vor putea cumpara la un pret mai mic participand la oferta publica derulata de Fond.

Investitorii OMV-Petrom au trecut in acesta saptamana de la agonie la extaz asa cum scriam intr-un articol publicat saptamana acesta pe blog. Anuntul marilor tari exportatoare de petrol de a reduce productia de petrol a venit ca o surpriza analistii neasteptandu-se la o intelegere decat in luna noimbrie. Vestea a fost primita foarte bine si pe bursa locala cotatia OMV-Petrom crescand cu peste 2 procente imediat dupa deschiderea sesiunii de tranzactionare.

Titlurile Romgaz sub presiune

In ultima saptamana piata a mai primit o veste proasta si anume intarare in insolventa a distribuitorului de energie termica RADET si a prodcatorului ELCEN care a afectat grav cotatia ROMGAZ, producatorul de gaze avand de recuperat de la ELCEN peste 319 milioane de lei.

Titlurile Romgaz s-au inscris in ultimele 12 luni pe un trend descendet fiind aproape de minimile de la listare. Desi producatorul de gaze a anuntat rezultate pe primul semestru in scadere fata de perioada similara anului trecut pretul actiunilor a continuat sa creasca pana la rezistenta de 24,60 lei/actiune. Investitorii au fost probabil impulsionati de dividendul atractiv estimat pentru anul viitor si de speranta unor rezultate mai bune pe semstrul 2. In ultimile 2 saptamani insa titlurile Romgaz au coborat abrupt de la pretul de 24 lei/actiune tracand sub media mobila de 100 de zile ce ar fi trebuit sa ofere un oarecare suport pretului. In conditiile in care cotatia Romgaz nu a reusit sa sparga rezistenta de la 24,60, dupa parerea mea, trendul descendent ramane in continuare intact actiunile Romgaz urmand sa testeze in scurt timp suportul de la 22 lei/actiune.

Analiza grafic zilnic Romgaz

Analiza grafic zilnic Romgaz

La final o veste buna

Piata de capital din Romania a primit vineri vestea ca a fost inclusa pe lista tarilor ce ar putea trece la statutul de piata emergenta. Este o veste mult asteptata atat de investitori cat si de Bursa de Valori Bucuresti care se straduieste de mult timp sa ajunga la acest statut. Includerea pietei din Roamania in categoria pietelor emergente va permite accesul investitorilor mari straini pe piata din Romania si totodata va duce la cresterea interesului acestora pentru companiile listate din Romania multe din ele fiind subevaluate la ora actuala.