Indicele BET-TR al Bursei de Valori Bucuresti, indice care include si dividende distribuite de companiile incluse in componenta sa, a depasit astazi pragul de 17,000 de puncte pe fondul optimismului manifestat de investitori la inceput de an.

Indicele BET-TR nu are un istoric prea larg, este calculat abea din anul 2014 însă e important de menționart că dacă indicelui BET nu a depășit încă maximul atins în 2007, acest indice BET-TR a depășit maximul din 2007 iar astazi este la maxime absolute recuperand si recuperand in intregime corecția suferita in martie 2020 aproape de finalul lunii Decembrie.

Indicele BET cuprinde cele mai lichide și cele mai cunoscute companii listate la BVB. Componența acestui indice s-a modificat de-a lungul timpului. Dacă la început în componența lui găseam mai mult companii din sectorul bancar sau companii din sectorul energetic in care statul este actionar majoritar, acum in componenta indicelui avem și companii din sectorul medical (MedLife), comunicații (DIGI) sau producția de vinuri (Purcari).

Chiar dacă pe retelele sociale unii investitori erau convinsi ca la urmatoarea criza indiciele BET se va corecta mai agresiv decat la criza din 2007 – 2008, realitatea anului 2020 le-a demonstrat contrariul.

Conform calculelor realizate de jurnalistii de la Ziarul Financiar, indicele BET al Bursei de la Bucuresti a inregistrat in 2020 a doua cea mai mică scădere din regiune, după Polonia.

Totodata corectia suferita de Bursa de Valori Bucuresti in martie 2020 a fost mai mica decat corectia suferita de bursa din SUA sau Germania dovedind ca piata locala este una matura.

Corectia de o amplitudie mai mica poate fi explicata prin faptul ca acum în piață avem investitori mari, instituționali, fonduri de pensii, care nu erau prezenți în piață la finalul anului 2008. Asadar, putem afirma că o corecție atât de agresivă ca cea din 2008-2009 nu vom mai vedea la BVB prea curand deoarece contextul actual este cu totul diferit fata de cel din 2007 – 2008.

Vrei sa investesti la bursa in 2021?

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un broker autorizat se poate face acum online în 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul în care dorești să afli mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori Bucuresti si pe bursele internationale poti face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA – www.goldring.ro, Intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 22 de ani.

Indicele MSCI Romania incheie anul 2020 pe plus

Indicele MSCI Romania care include in componenta sa actiunile Bancii Transilvania, OMV- Petrom, Romgaz, Electrica si BRD, deci cam 85% din componenta indicelui BET a incheiat anul 2020 cu un randament de 2.08%.

In ultimii 10 ani acest indice a obtinut un randament anualizat de 11.7% peste randamentul anualizat de 9.1% al indicelui MSCI ACWI care are in componenta sa companii de pe piete intrenationale dezvoltate.

Indicele MSCI România este momentan la 231 USD pe când indicele piețelor dezvoltate este la 283 USD. De asemenea pe baza multiplului Price per Earnings, cele 5 companii care compun indicele MSCI România au un Price per Earnings de 9,8 cu mult mai mic decât companiile care fac parte din indicele piețelor dezvoltate.

Un Price per Earnings mai mic arată teoretic companii mai subevaluate deci companii mai atractive. Totodata companiile de la Bursa de Valori Bucuresti ofera un randament al dividendului mai mare de 5,3% in dolari față de 1,88% cat ofera companiile listate pe pietele dezvoltate.

Companii care au batut pandemia

YouTube player

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii