Începutul lunii Martie a dus o corecție semnificativă pe toate companiile listate la BVB iar decretarea stării de urgență a provocat panică în rândul investitorilor.

Principalul indice bursier al Bursei de Valori București a înregistrat la începutul lunii Martie o corecție de 31% atingând pragul de 7000 de puncte.

Propunerile de dividend venite din partea companiilor în care statul este acționar majoritar și planurile bugetare publicate de companii au mai redus din panica creată odată cu prăbușirea cotațiilor așa încât cotația indicele BET a început încet să revină pe creștere odată cu luna Aprilie.

În timp ce bursele internaționale au recuperat rapid corecția de la începutul anului, indicele S&P500 reușind să depășească maximele din anul 2019 încă din vara anului, bursa locală a rămas în urmă indicele BET reușind abia din a treia încercare să depășească pragul de 9000 puncte. De la minimele înregistrate în lunii Martie principalul indice bursier al Bursei de la București a recuperat 38% atingând 9600 de puncte la începutul lunii Decembrie.

Chiar dacă procentul pare destul de mare, indicele BET nu a reușit încă să depășească nivelul atins la începutul acestui an de 9921 puncte aflându-se la o distanță de aproximativ 3% față de acel nivel.
Dacă analizăm însă evoluția indicele BET-TR care include și dividendele distribuite de companiile din componența sa, putem constata că acesta a reușit să recupereze întreaga corecție suferită la începutul acestui an și chiar să atingă maxime absolute la pragul de 16230 puncte.

Cu toată panica indusă de corecțiile bursiere și de lockdown-ul instituit de autorități anul 2020 a fost unul profitabil pentru investitorii la Bursa de Valori București multe companii înregistrând creșteri spectaculoase.

Randament de 100% in 2020

Teraplast companie din sectorul construcțiilor a avut o evoluție spectaculoasă în acest an acțiunile înregistrând un avans de 100% la care se adaugă și un divdend cash distribuit de companie chiar în ajunul Craciunului. Compania a raportat până la finalul lunii Septembrie o creștere a cifrei de afaceri cu 15% și o creștere a profitului cu 78% față de perioada similară a anului trecut.

Medlife se află pe locul doi în topul companiilor cu evoluții pozitive în acest an. Investitorii care au cumpărat acțiunile companiei la începutul acestui an putându-se lăuda acum cu un randament de 51%. Compania a raportat pe trimestrul trei al acestui an un profit de 33 mil lei în creștere 270% față de profitul raportat în T3 2019.

Transportatorul de energie Transelectrica se află pe locul 3 în topul companiilor care au adus cele mai mari randamente investitorilor în 2020. Acțiunile companiei au avansat cu 27% în acest an pe fondul unor rezultate financiare mult mai bune decât cele raportate în 2019.

Concluzii spre final de 2020

În ciuda unui an dificil, plin de incertitudine bursa de la București s-a comportat neașteptat de bine, principalul indice bursier înregistrând o corecție mai mică decât principalii indici internaționali ai burselor dezvoltate. Acest lucru arată faptul că bursa locală a ajuns la un grad de maturitate ridicat și că avem deja jucători de o talie mare pe piața locală care nu reacționează emoțional așa cum o fac micii investitori.

Corecțiile bursiere au adus în piață noi investitori. Conform articolelor din presa financiară numărul de investitori a ajuns la cea mai ridicată valoare din 2017 în coace.

Bursa de la Bucureşti a ajuns la finele lunii septembrie 2020 la un număr de 61.250 de investitori, în creştere cu 6,8% sau 3.900 de investitori faţă de finele T2/2020, arată cele mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Astfel, numărul de investitori a ajuns la cea mai ridicată valoare din iunie 2017 (62.149 investitori) încoace, adică din ultimii peste trei ani, potrivit datelor agregate de ZF.

Statulului i s-a demonstrat că poate atrage sume de bani uriașe de populație dacă face lucrurile așa cum trebuie. Emisiune de titluri de stat Fidelis s-au dovedit a fi un succes, statul reușind să atragă sume uriașe de bani din piață.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!