Am profitat de “Zilele portilor deschise” la AAGES Targu Mures pentru a vizita halele de productie ale companiei si pentru a-i adresa cateva intrebari lui Molnár Gábor directorul general al companiei.

Rareș Mihăilă: Am văzut cum arată AAGES acum, povestiți-ne cum arăta AAGES la început?

Molnár Gábor: In 1990 AAGES a fost un grup de cercetatori si ideea de a ne asigura un trai decent, construind o afacere din ceea ce am invatat cand am lucrat impreuna ca echipa de ingineri de cercetare la Institutul de Cercetare pentru industria Electrotehnica , filiala Targu Mures. Iar istoria firmei inseamna in fapt realizarea acestui obiectiv, cu munca continua, cu multe dificultati dar si satisfactii.

Rareș Mihăilă: Care a fost cea mai mare realizare a anului 2017?

Molnár Gábor: In 2017 prin cateva produse noi, am investit in piata , realizand aplicatii noi, care se vor transforma in cifra de afaceri si profit in anii urmatori. De exemplu, firma Electroterm, la care AAGES este actionar, a devenit furnizorul unei firme care este lider mondial in domeniul sau de activitate si acest lucru ofera un grad sporit de stabilitate activitatii noastre, dar si AAGES are de acum incolo referinte noi, foarte importante pentru viitor.

Rareș Mihăilă: Ce planuri de investiții aveți pentru 2018?

Molnár Gábor: Pentru anul 2018 avem un portofoliu de comenzi foarte bun, atat ca valoare cat si ca structura. Ca urmare, in acest an vom avea crestere atat la cifra de afaceri, cat si la profit. Insa pentru ca acest lucru sa devina realitate, este nevoie sa crestem eficienta activitatii de proiectare si productie. Din acest motiv urgentam realizarea unei hale noi de productie care ne va permite sa actionam asupra costurilor, lucrul cel mai important in domenii concurentiale.

Rareș Mihăilă:  Cum estimați că veți încheia anul 2018?

Molnár Gábor: Estimarile noastre vor fi publicate oficial, dar eu personal nu voi fi multumit daca profitul in 2018 nu va creste cel putin cu 15% fata de cel realizat in 2017. Ne intereseaza desigur si cifra de afaceri, care va creste si ea, insa preocuparea noastra principala este sa lucram mai bine, mai eficient, sa valorificam cunstintele, experienta si ideile noi ale personalului firmei, care se transforma in produse apreciate de clientii nostrii.

Rareș Mihăilă: Cum vedeți AAGES peste 5 ani?

Molnár Gábor: De-a lungul anilor activitatea firmei a fost orientata catre inovare, dezvoltare de produse noi, performante, singura posibilitate de a ramane pe o piata unde cunostintele tehnologice se imbina cu elemente de mecanica, automatizare, electronica si IT. Acest lucru ne va ajuta sa fim permanent in zona de noutati din domeniul nostru de activitate, compensand astfel handicapul generat de ignoranta guvernelor in privinta realizarii unei infrastructuri, conditie esentiala pentru dezvoltarea economica a unei tari.

Rareș Mihăilă: La momentul listării analiștii scriau, în rapoartele trimise investitorilor, că în cazul AAGES “avem de-a face cu o echipă dedicată de oameni pasionați care de aproape trei decenii îmbină spiritul antreprenorial și priceperea tehnică”. Principalul risc, în opinia analiștilor, este riscul de succesiune. Echipa de conducere AAGES este formată din persoane care au 58 de ani sau chiar depășesc 60 de ani. Care este planul de succesiune în echipa de conducere după ce la un anumit punct membrii vechi și cu experiență vor dori să se retragă?

Molnár Gábor: In AAGES de-a lungul aniilor au crescut generatii de specialisti, care garanteaza continuitatea activitatii firmei. Managementul este desigur important, dar la fel de important este organizatia in sine, oamenii, bagajul de cunostinte si viziunea comuna despre viitor. Anual am angajat tineri care cu timpul au devenit pilonii de baza ai firmei, asfel incat administrarea firmei poate fi facuta cu succes si atunci cand unele persoane nu vor participa permanent la coordonarea activitatii. Si fara sa devenim firma de familie, copii unora dintre fondatori, inclusiv ai mei sunt din ce in ce mai mult implicati in activitatea AAGES, garantie suplimentara pentru pastrarea principiilor care ne-au ajutat sa fim acum aici.

Rareș Mihăilă:  Ați anunțat în urma cu 2 săptămâni semnarea de noi contracte. Ce înseamnă pentru AAGES acest lucru?

Molnár Gábor: In acest an numarul comenzilor ferme si a contractelor a depasit considerabil media anilor precedenti, inregistrata pentru aceeasi perioada a anului. Ceea ce este si mai imbucurator este numarul crescator a comenziilor din tara. Este de remarcat si faptul ca prin livrarea in acest an a unor instalatii in tari ca Tunisia si Belgia, vom avea referinte noi, care dupa experienta noastra vor genera in viitor alte comenzi.

Rareș Mihăilă:  Rezultatele financiare raportate pentru anul 2017 au arătat o creștere a cifrei de afaceri cu 6.7% dar profitul net a coborât cu 14%. Cărui fapt i se datorează scăderea profitului?

Molnár Gábor: In 2017 am realizat instalatii noi la care costurile legate de proiectare si testare au fost mai mari decat in cazul instalatiilor pe care deja le-am produs. In acelasi timp au crescut si cheltuielile salariale, atat prin cresterea salariilor cat si prin cresterea numarului de angajati. Numarul mare de comenzi pe care le-am inregistrat, dovesesc corectitudinea acestei politici, care asigura stabilitatea firmei si ceea ce intereseaza si mai mult investitorii, va a duce un profit mai bun in 2018.

Rareș Mihăilă: Aveți în plan anumite măsuri pentru creșterea marjelor de profitabilitate? (creștera prețurilor pentru produsele livrate, reducerea cheltuielilor etc.) Preturile sunt impuse de concurenta si fiindca noi suntem orientati catre produse “premium” unde nu se pot reduce preturile, ne concentram asupra solutiilor de reducere a costurilor. Acest lucru sta la baza investitiei planificate pentru acest an.

Molnár Gábor:  Anul trecut ați distribuit 45% din profit prin dividende investitorilor. Plănuiți să mențineți și în acest an aceeași rată de distribuție? Vom distribui dividende, dar este posibil ca procentul sa fie mai mic din cauza investitiei planificate.