Avand in vedere ca in 2021 se anunta multe listari de companii, cred ca e o idee buna sa avem o viziune asupra modului in care s-a comportat pretul actiunilor in primele zile dupa debutul acestora pe bursa.

Pentru a face aceasta analiza m-am uitat la evolutia pretului in cazul celor mai recente listari: 2Performant, iHunt, Norofert, Holde Agri Invest, MAM Bricolaj si Safetech Innovations.

Toate aceste companii au beneficiat de listare tehnica adica actiunile sunt puse la vanzare direct pe bursa in prima zi de tranzactionare iar pretul se formeaza in functie de cerere si oferta.

Cum e evoluat pretul in prima zi de tranzactionare?

CompanieDeschidereInchidereMaxim
2P272929.4
HAI1.81.41.8
NRF3.433.48
HUNT0.740.871.1
SAFE20.42424.6
MAM31.230.637

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Dupa cum se poate observa si in tabelul de mai sus in prima zi de tranzactionare pe fondul entuziasmului si marketingului realizat de majoritatea companiilor, pretul actiunilor are o evolutie ascendenta companiile atingand un maxim al zilei.

Nu putem insa stabili o regula din faptul ca investitorii care cumpara in prima zi de tranzactionare vor avea si un profit la inchiderea sedintei din ziua respectiva.

Avand in vedere ca multe dintre listarile tehnice se realizeaza in urma unui plasament privat de actiuni in vederea majorarii de capital, unii investitori care participa la astfel de plasamente vor fi tentati sa vanda o parte din actiunile cumparate in plasament inca din prima zi punand presiune asupra pretului. O parte din motivele vanzarii ar fi urmatoarele:

  • reducerea expunerii pe un singur emitent – in cazul in care investitorul constata ca este prea expus pe o singura companie
  • marcare de profit – listarea actiunilor se intampla de regula la cateva luni distanta de majorarea de capital astfel, investitorul poate marca un profit frumusel in doar cateva luni
  • asigurarea de cash pentru participarea la noi plasamente private – exista investitori care au facut o obisnuinta din a particpa la plasamente private de actiuni

Asa cum se poate observa din imaginile de mai sus, toate cele patru companii au avut imediat dupa listare o evolutie similara.

Corectia

Dupa primele ore de impuls ascendent sau dupa primele zile de impuls ascendent (in cazul unor companii), vanzatorii, din dorinta de a marca profitul, reusesc sa impinga pretul in jos.

Perioada de consolidare

Urmeaza o perioada de consolidare, in unele cazuri destul de lunga, perioada in care pretul isi gaseste un echilibru.

Consider ca daca suntem interesati de o companie si nu am praticipat la plasamentul privat de actiuni, aceasta perioada de consolidare este momentul perfect in care putem acumula actiuni la cel mai bun pret.

Impulsul pentru declansarea unui trend ascendent

Publicarea unei stiri pozitive sau a unor rezultate financiare foarte bune pot fi motive bune pentru declansarea unui trend ascendent.

Inceputul trendului ascendent poate fi observat prin cresterea volumelor de tranzactionare si a interesului la cumparare pe actiunile companiei.

Este foarte important de mentionat ca trendul ascendent poate porni doar in urma unor factori fundamentali suficient de puternici. Cateva exemple in acest sens gasiti mai jos.

IHunt 

Dupa o perioada de consolidare care a durat mai bine de un an de zile pe data de 26.08.202 compania publica un raport semestrial in care anunta un profit record si majorarea rezultatului asteptat pentru intreg anul 2020 de la 2.8 mil la 4 mil lei. Randamentul dividendului pentru anul 2020 depasea la acel moment 10%.

Norofert 

Dupa o perioada de corectie a actiunilor, la finalul lunii Martie 2020, compania anunta distribuitia de 3 actiuni gratuite la 1 detinuta. Au urmat mai multe raporati financiare cu rezultate peste asteptari care au sustinut cresterea accelerata a pretului.

2Performant

Dupa o perioada de consolidare, pe data de 19 Ianuarie, compania publica un raport cu date operationale in care se mentionează printre altele ca in anul 2020 au fost inregistrate peste 55 milioane de clickuri in platforma si au fost intermediate peste 1 milion de vânzări.

Concluzie

In cazul in care sunteti interesati de o companie care urmeaza sa se listeze in perioada urmatoare si nu ati reusit sa cumparati acțiunile la un pret convenabil în prima zi de listare, urmariti perioada de consolidare si acumulati treptat actiuni la cel mai bun preț din acea perioadă.

Volumele de tranzactionare si indictorul tehnic Stohastic pot fi repere foarte bune pentru a determinarea momentului de debut a unui nou trend ascendent.

Urmariti cu atentie rapoartele publicate de companii, rezultatele financiare, indicatorii operaționali sau propunerile de dividend pot fi factori declanșatori pentru un nou trend ascendent pe acțiunile companiilor.