Fondul Proprietatea a anunțat la finele lunii septembrie ca dorește să vândă o parte din titlurile ce le deține la OMV Petrom. Știrea a provocat la început panică în piață anunțul intenției de vanzare suprapunându-se cu intrarea în insolvență a producătorului de energie termică ELCEN și a furnizorului RADET fapt care a afectat destul de serios cotația Romgaz. Având acest context indicele BET-NG ce este compus din cele mai mari companii din domeniul energiei a scăzut cu peste 3% de la finele lunii septembrie. Miercuri 5 Octombrie Fondul Proprietatea a anunțat ca va pune la vânzare un pachet de până la 3,64 miliarde de acțiuni Petrom reprezentând 6,4% din titlurilurile producatorului de hidrocarburi. Prețul maxim din oferta de vânzare este de 0,244 lei/acțiune dar prețul final va fi stabilit de către investitorii instituționali în procesul de “bookbuilding”. Cotația Petrom a continuat să scadă în acestă săptămână, deprecierea venind ca urmare a experiențelor anterioare de vânzare a activelor deținute de Fond care s-au executat la prețuri cu aproximativ 10% sub cotația din piață a emitentului din momentul anunțării( titlurile Petrom pierzând de la finalul lunii octombrie peste 9% ).

Discount pentru cei care subscriu în primele zile

Conform prospectului de vânzare operațiunea va fi derulată în 3 tranșe. Prima tranșă va fi dedicată investitorilor mici de retail care vor putea subscrie pentru minim 1000 de acțiuni până la maxim 1.500.000 de acțiuni. Aceștia vor avea alocate 10% din acțiunile puse la vânzare. Tranșa investitorilor mari de retail în care se vor putea subscrie pentru minim 1.500.000 de acțiuni și se vor avea aloca tot 10% din totalul pachetului pus la vânzare. Investitorilor instituționali le sunt oferite resutul de acțiuni rămase la vânzare și anume 80% din cele  3.641.100.108 acțiuni și GDR-uri. Pentru a încuraja subscrierea Fondul oferă și discount-uri pentru cei care se grăbesc să prindă oferta. Pentru cei care subscriu în primele 4 zile lucratoare ale ofertei (6-11 Oct. 2016): 95% din prețul final de ofertă pentru tranșa investitorilor instituționali iar pentru cei care subscriu începând cu a 5-a zi lucratoare: 97% din prețul ofertei pe acțiune pentru tranșa investitorilor instituționali.

Prețul petrolului testează pragul de 50$/baril

Vestea unei prime înțelegeri între membri OPEC și posibilitatea semnării unui acord la următoarea reuniune din noiembrie a facut ca prețul barilului de petrol să depășească pentru scurt timp pragul de 50$. Prețul de 50$ este un prag important pentru Petrom care reușește la acest preț să devină din nou profitabilă inclusiv pe segementul de extracție. Conform raportului pe semestrul întai producătorul de hidrocarburi estima pentru următoarea jumătate de an un preț mediu al barilului de 40$ așadar orice creștere suplimentară de preț peste acest prag nu poate decat să fie de bun augur pentru companie.

Analiză grafic zilnic petrol (Crude Oil)

Analiză grafic zilnic petrol (Crude Oil)

Graficul petrolului a reușit la mijlocul lunii Iunie să atingă un maxim de 52$ pentru acest an. Cotația nu reușit să rămână prea mult timp peste pragul de 50$ intrând într-un val de corecție (valul 4) care a dus prețul până la valoare de 40$. În acest moment graficul a intrat într-un val 5 care conform teoriei are o lungime egala cu cea a valului 1 și care va putea astfel duce prețul petrolului aproape de valoare de 60$/baril. Posibila viitoare intersectie a mediei mobile de 50 zile (albastru) cu cea de 100 de zile (roșu) va aduce încă o confirmare a mini trendului ascendent a valului 5.

Prețul petrolului și companiile petroliere

Creșterea de 20% a prețului petrolului a dus imediat la o creștere a cotațiilor marilor companii din domeniu. Astfel ațiunile gigantului British Petrolem au înregistrat o creștere de 31% față de minimile de la începutul anului iar acțiunile Royal Dutch Shell au înregistrat un avans de peste 38% față de începutul acestui an. Titlurile OMV-Petrom au închis Vineri 07 Octombrie la prețul de 0,2365 având o creștere de aproximativ 10% față de minimele din acest an. Presiunea de vânzare exercitată de Fondul Franklin Templeton care pe parcursul anului a tot vândut pachete de acțiuni a menținut o presiune asupra prețului nelăsând cotația să urce așa cum s-a întâmplat în cazul altor companii din domeniu. Vânzarea pachetului de 6% de la finalul acestui an va însemna probabil sfârișitul presiunii de vânzare Fondul fiind de acord cu o perioada de interdicţie spre vânzare de 360 zile de la data închiderii ofertei.

Petrom anunță dividende pentru 2017

Recent producătorul de hidrocarburi a anunțat că intenționează ca în 2017 să distribuie dividende repartizând pentru acest lucru cel puțin 30% din profitul realizat în 2017.

Dividende oferite de Petrom. Sursa foto: Ziarul Financiar

Dividende oferite de Petrom. Sursa foto: Ziarul Financiar

Având în vedere ca Fondul oferă un discount de 5% pentru investitorii mici de ratail care subcriu în primele 4 zile, prețul la care vor primi aceștia acțiunile este de 0,2320. Vineri 07 Octombrie acțiunile Petrom au închis la prețul de 0,2360, acest preț fiind peste cel din ofertă (cu discount), deci ne putem aștepta ca și în această săptămână prețul să coboare încet spre suportul de 0,23 lei/acțiune.

Sursa: Prime Transaction, Profit.ro, Plus Capital

Grafic zilnic OMV Petrom

Grafic zilnic OMV Petrom