Rezultatele financiare publicate în luna Noiembrie sunt așteptate cu mult interes de majoritatea investitorilor la BVB deoarece, în urma unei analize a cifrelor anunțate, aceștia realizează o serie de schimbări în cadrul portofoliilor de investiții în așteptarea dividendelor pentru anul 2021.

În cele ce urmează va propun să ne uităm peste rezultatele financiare raportate de câteva companii cunoscute listate la BVB care ar merita urmărite în perioada următoare.

În ciuda unui an dificil, rezultatele 9 luni au reușit să surprindă plăcut, unele companii afișând chiar venituri sau profituri record.

BRD – ar putea distribui un dividend cu un randament de peste 10%

BRD a raportat un profit în scădere cu aproape 40% față de perioada similară a anului trecut însă cu toate că cifrele raportate sunt în scădere rezultatele la nivel trimestrial arată destul de bine.

Astfel, dacă analizăm rezultatul pe trimestrul trei al acestui an putem constata că profitul este cu 86% fata de trimestrul doi și este chiar mai mare decât rezultatul înregistrat pe T4 2019.

Rezultatul foarte bun pe trimestrul trei vine pe fondul reducerii costurilor cu provizioanele. Dacă în T2 2020 banca a raportat costuri cu provizioanele de aproape 200 mil în trimestrul trei costurile s-au redus la doar 27 mil fapt care a ajutat banca să raporteze un profit net de 323 mil.

Conform unui articol publicat in Financial Times, Banca Centrala Europeana ar putea ridica din 2021 restricția privind distribuirea de dividende. În acest caz BRD ar putea deveni o oportunitate bună având în vedere că în ultimii doi ani a distribuit un dividend în valoare de 1.64 lei/acțiune.

Nuclearelectria – rezultate bune – prețul stagnează

Nuclearelectrica a reușit să surprindă plăcut prin rezultatele raportate la 9 luni în ciuda faptul că un reactor a fost oprit pentru o revizie tehnică programată.

Compania a profitat din plin de prețul mai mare al energie electrice tranzacționat pe piața contractelor bilaterale și după cum se poate observa și în imaginea de mai jos, a vândut mare parte din energie pe acea piață.

Chiar dacă piața energie electrice nu este încă complet liberalizată și Nuclearelectrica mai trebuie să livreze în T4 2020 o cantitate de energie de aproximativ 700 mii MWh la prețul reglementat de 182 lei/MWh perspectivele pentru anul 2020 se mențin bune iar compania ar putea raporta un profit foarte bun în acest an.

Dividendul estimat în cazul Nuclearelectrica este 1.83 lei/acțiune ce ar aduce unui investitor un randament de peste 10% la prețul actual.

Fondul Proprietatea – detinere de 1,1 miliarde în numerar 

Cu toate că Fondul Proprietatea a raportat la 9 luni o pierdere de 726 mil lei rămâne o companie atractivă care ar putea aduce randamente bune investitorilor și în 2021.

Pierderea raportată de FP vine pe fondul reevaluării activelor deținute în portofoliu, reevaluare care a dus la pierdere de aproape 2 miliarde în T1 2020.

Dacă ne analizăm în schimb, valoarea numerarului și a echivalentelor de numerar, putem observa că Fondul Proprietatea deținea la finalul lunii Septembrie numerar în valoare de 1,1 miliarde cea mai mare valoare pe care a raportat-o compania din 2017 până azi.

Având o cantitate atât de mare de cash ne putem aștepta ca și în 2021 compania să continue programele de răscumpărare și distribuția de dividend.

Transilvania Broker nu a fost afectată de criza COVID

Transilvania Broker a surprins plăcut afișând la 9 luni un rezultat net de peste 4 mil în creștere cu 20% față de cel raportat în 2019.

Analizând datele la nivel trimestrial putem constata că rezultatele companiei nu fost afectate de restricțiile de deplasare impuse de autorități în prima parte a anului 2020, așa cum am putut observa în cazul celorlalte companii.

În ciuda unui an dificil compania a reușit să mențină un trend ascendent pe cifra de afaceri și să raporteze rezultate foarte bune.

Transilvania Broker a obișnuit investitorii cu distribuții consistente de dividende, distribuind în fiecare an peste 80% din profit.  Cel mai probabil compania își va păstra și anul viitor politica de dividend, astfel ne putem aștepta la un dividend în valoare de 1,7 lei/acțiune.

Medlife – a profitat din plin de criza COVID

Furnizorul de servicii medicale Medlife, a raportat rezultate record, anuntand un profit net de 33 mil lei la o cifra de afacere de 301 mil lei la nivelul trimestrului trei.

Cresterea profitului vine pe fondul unor venituri record pe segmentul de spitale unde compania a avut venituri de 77 mil lei, cu mult peste veniturile din trimestrele anterioare. Totodata venitul mediu pe segementul de spitale s-a imbunatatit in T3 2020 depasind pentru prima data valoare de 3000 lei.

Analizand structura cifrei de afaceri din T3 se poate observa cum veniturile pe segmentul de laboratoare au crescut semnificativ in T3 2020 fata de celelalte trimestre. Cresterea putand fi datorata testelor COVID efectuate de companie.

Găsește companiile în care merită să investești

Materialele și analizele pe care le realizez periodic sunt bazate pe date colectate manual din cadrul rapoartelor financiare publicate de companii. Toate datele financiare sunt colectate și agregate într-o serie de rapoarte trimestriale si anuale sub format grafic care fac mult mai ușoară munca de analiză a companiilor.

Rapoarete din cadrul Comunitatii Investestelabursa acoperă peste 30 de companii listate la Bursa de Valori București și vin în întâmpinarea toturor investitorilor care doresc să realizeze investiții la bursă mult mai bine documentate.

Vezi toate avantajele membrilor din  Comunitatea Investestelabursa!

Vrei să investeși la bursă în 2023?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!