Având în vedere numeroasele listări ce au avut loc în ultimul timp, precum și cele care urmează a se lista, ne-am propus să analizăm evoluția câtorva companii din indicele BET de la listare și până astăzi.

Înainte de a începe, menționăm faptul că în ultimii ani majoritatea listărilor efectuate s-au derulat prin plasamente private de acțiuni, urmate de listări tehnice, în timp ce companiile analizate au realizat oferte publice inițiale (IPO).

Astfel, în următoarele rânduri vom observa evoluția prețului din perioada imediată listării până în prezent și vom analiza cele mai bune perioade pentru a investi într-un IPO.

În toamna anului 2013 pe bursă s-au listat două companii de stat, Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz Mediaș (SNG) urmate în 2014 de către Electrica (EL). De atunci statul nu a mai reușit să aducă pe bursă nici o companie, deși a existat în toată această perioadă un important interes pentru listarea altor companii. Hidroelectrica este una dintre promisiunile statului român, listare care ar aduce pe lânga o nouă companie solidă pentru investitori și posibilitatea promovării BVB la statutul de piață emergentă conform criteriilor MSCI.

IPO Nuclearelectrica

Nuclearelectrica este o companie cu capital majoritar de stat, ce s-a listat la BVB în septembrie 2013 la un preț per acțiune de 11,2 lei.

Imediat după listare, prețul acțiunilor s-au înscris pe un trend descendent continuu pentru următorii 3 ani, iar compania a ajuns să piardă mai mult de 50% din capitalizare. Unul dintre principalele motive pentru trendul descendent a fost reprezentat de deteriorarea performanțelor operative.

Astfel, scăderea prețului mediu al energiei electrice, precum și obligativitatea vânzării de energie electrică pe piața reglementată (unde prețul mediu a fost inferior celui competitiv), a condus la o scădere importantă a profitabilității.

Titlurile SNN au reușit să se consolideze la nivelul de 4,8 lei pe acțiune găsind aici o zonă de suport care a fost testată în repetate rânduri pe o periodă de peste 6 luni înainte ca acțiunile SNN să își înceapă creșterea accelerată.

Astfel că, începând cu anul 2017 prețul acțiunilor SNN a crescut accelerat pe parcursul următorilor 4 ani, ajungând la o valoare de 22.8 lei pe acțiune în momentul actual.

Motivele creșterii acțiunilor companiei au fost determinate în principal de creșterea prețului energiei electrice și de eliminarea taxei pe stâlp.

Astfel, o investiție în timpul minimelor atinse în anul 2016 ar fi oferit un randament de peste 350%, la care s-ar fi adăugat dividende consistente formate și din două cifre de la listare și până astăzi.

De asemenea, și investitorii care au cumpărat acțiuni la listare ar fi avut parte în acest momement de un randament de 100%, fără a ține cont de dividende.

Evoluția pozitivă a companiei SNN evidențiază importanța evaluării corecte a unei companii.

Anul 2013 a fost unul de excepție, profitul companiei crescând de 22 de ori față de anul 2012 (profit ce nu a putut fi menținut la această valoare pentru următorii ani), fapt ce a dus la un entuziasm din partea investitorilor și respectiv o evaluarea ridicată a prețului de listare.

De asemenea, din evoluția prețului putem observa cum o companie stabilă, cu perspective bune pe termen lung și management dinamic, poate oferi randamente cu mult peste piață, atât timp cât putem indentifica perioadele în care aceasta este subevaluată.

IPO Romgaz

Acțiunile Romgaz au intrat la tranzacționare în noiembrie 2013, pe piața BVB, dar și pe bursa din Londra, cu un preț de listare de 30 de lei pe acțiune.

După o mișcare laterală în primii ani, acestea au intrat în anii 2015-2016 pe un puternic trend descendent, ce a dus la pierderea a peste o treime din capitalizarea companiei.

Aceste scăderi au fost produse de către lichidările de pachete de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea, de prăbușirea cotațiilor petrolului ce a afectat întregul sector de energie, dar și de insolvența ELCEN la care societatea avea creanțe de recuperat.

Această perioadă de incertitudine a reprezentat un moment propice de acumulare.

Titlurile Romgaz au prezentat o recuperare puternică în perioada imediat următoare, crescând cu peste 70% în mai puțin de 2 ani.

De asemenea, dividentele extrem de consistente cu randamente de peste 10% oferite de companie și dividendele suplimentare au contribuit la revenirea acțiunilor, oferind astfel investitorilor randamente profitabile.

După anul 2017 și până în momentul actual, titlurile Romgaz s-au tranzacționat în intervalul de preț 26-38 de lei, prezentând în cadrul evoluției o mișcare de lateralitate, iar maximul a fost atins la sfârșitul anului 2019.

În ciuda faptului că prețul acțiunilor a suferit o corecție importantă, un investitor ce ar fi avut răbdare și ar fi investit constant, ar fi obținut randamente importante, la care se adaugă și dividende considerabile.

IPO Electrica

Vara anului 2014 a oferit listarea acțiunilor Electrica atât pe BVB, cât și pe bursa din Londra, statul român vânzând un pachet de 51% din acțiunile societății.

IPO Electrica a reprezentat și cea mai mare ofertă publică inițială, ridicându-se la o valoarea de 1,95 miliarde de lei.

De la listare și până în momentul actual, prețul acțiunilor a evoluat între maximul atins în luna mai a anului 2017 de 15 lei și minimul de aproximativ 8 lei pe acțiune în primăvara anului 2020.

Având în vedere prețul de listare de 11 lei se poate observa în graficul ce urmează faptul că titlurile au prezentat o evoluție orizontală.

Dacă până în anul 2017 compania a evoluat ascendent, după maximele atinse la jumătatea anului, societatea s-a înscris pe un trend descendent prețul acțiunilor tranzacționându-se la nivelul de 9 lei.

Această scădere a fost determinată de un cumul de factori precum creșterea concurenței și scăderea cotei de piață, scăderea tarifelor reglementate, nevoia de investiții pentru înlocuirea infrastructurii actuale și pierderile suferite ca urmare a activității de compensare cu energie electrică.

A urmat o perioadă de consolidare, în care nivelul de 11,5 lei pe acțiune, o zonă de suport în anii precendenți, s-a transformat într-o puternică zonă de rezistență până în toamna anului trecut.

După minimele atinse la începutul pandemiei, Electrica a prezentat o creștere de peste 70%, titlurile companiei marcând cea mai bună perioadă de la listare.

Chiar dacă pentru o bună perioadă de timp compania s-a aflat sub prețul de listare, se poate observa cum o companie defensivă, cu o politică de dividend stabilă, poate oferi randamente bune cu riscuri minime asociate, pe o periodă lungă de timp.

Astfel, o investiție la IPO ar fi adus un randament de 25%, la care trebuie adăugat și dividendul stabil pe care compania l-a oferit în fiecare an cu un randament de 5-6%.

Cum a evoluat pretul acțiunilor în listarilor tehnice?

Avand in vedere ca in 2021 se anunta multe listari de companii, cred ca e o idee buna sa avem o viziune asupra modului in care s-a comportat pretul actiunilor in primele zile de la listarea actiunilor pe bursa.

Pentru a face aceasta analiza m-am uitat la evolutia pretului in cazul celor mai recente listari: 2Performant, iHunt, Norofert si Holde Agri Invest.

Toate aceste companii au beneficiat de listare tehnica adica actiunile sunt puse la vanzare direct pe bursa in prima zi de tranzactionare iar pretul se formeaza in functie de cerere si oferta.

CompanieDeschidereInchidereMaxim
2P272929.4
HAI1.81.41.8
NRF3.433.48
HUNT0.740.871.1

Dupa cum se poate observa si in tabelul de mai sus in prima zi de tranzactionare pe fondul entuziasmului si marketingului realizat de majoritatea companiilor, pretul actiunilor are o evolutie ascendenta in primele ore de tranzactionare. Nu putem insa stabili o regula din faptul ca investitorii care cumpara in prima zi de tranzactionare vor avea si un profit la inchiderea sedintei din ziua respectiva.