Activitatea de investitor activ la bursa presupune adesea o munca intensa de documentare si analiza a companiilor individuale.

Partea de documentare presupune studierea rapoartelor publicate, a stirilor aparute in presa dar si a contextului economic care poate afecta sectorul in care compania isi dezvolta activitatea.

Analiza companiei ar trebui sa porneasca de la rezultatele financiare publicate de companie si de la intelegerea business-ului (cum face bani acea companie).

Construirea unei imagini asupra rezultatelor financiare publicate pe ultimii trei sau cinci ani ne va ajuta sa intelegem evolutia istorica a afacerii iar ultimul raport financiar ne va oferi imagine asupra prezentului.

Compararea datelor ne va contura imagine clara asupra modului care a evoluat businessul in trecut si unde este acum.

Analiza datelor financiare presupune si calcularea diversilor indicatori financiari care ne vor oferi o imagine asupra:

  • gradului de indatorare
  • marjelor de profitabilitate
  • modului in care managementul foloseste capitalul disponibil pentru a genera profit
  • cashflow-ului

Odata ce avem o imagine asupra business-ului se pune intrebarea: Cat platim pana la urma pe actiunile unei companii?

Pentru a stii cat platim pana la urma pe businessul unei companii atunci cand investim, investitorii si analistii au creat multiplii de pret.

Ce mai relevant multiplu de pret este P/E insa, evaluarea strict pe baza acestui multiplu, poate sa ascunda o capcana in care multi investitori pot cadea foarte usor.

O alta metoda de evaluare care ne poate picta o imagine eronata asupra evaluarii unei companii este evaluarea comparativa.

Evaluarea comparativa porneste de la ideea că piața evaluează în acest moment în mod greșit compania analizată și la un moment dat, în viitor, piața va evalua compania la valoarea ei reală (la multiplii similari cu celelalte companii din același sector de activitate).

In acest caz, selectia superficiala a companiilor comparabile ne poate conduce la un rezultat total eronat si implici la o evaluare nerealista.

In materialul de mai jos am discutat pe larg despre cele mai comune patru greseli pe care le fac investitorii atunci cand evalueaza companiile.

Workshop Value Investing – Cum evaluezi companiile?

Workshop-ul de Value Investing ofera sansa investitorilor sa inteleaga principiile investitiilor bazate pe valoare si sa descopere valoare reala a unei companii listate la bursa.

In cadrul workshop-ului vei invata concret cum sa evaluezi o companie listate bursa folosind multiplii de pret dar si folosind modele de evaluare mai sofisticate precum Discounted Cash Flow sau Sum of Parts.

  • 6 tehnici de evaluare a companiilor
  • 3.5 ore de material video
  • exemple de evaluare
  • fisa de companie
  • plan de analiza a unei companii

Vezi toate detaliile Workshop-ului de Value Investing

YouTube player

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!