Tema dividendelor suplimentare poate impulsiona cotațiile principalelor companii în care statul este acționar majoritar. Companii precum Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz au răspuns de multe ori solicitării statului de a distribui dividende suplimentare iar aceste distribuții au adus randamente de peste 10% investitorilor.
Recent premierul a spus ca doreste sa ceara companiilor sa distribuie dividende suplimentare
„O să mergem înainte cu solicitările de dividende suplimentare. Deocamdată realizăm un pachet de măsuri de susţinere a economiei. Suntem într-o fază de evaluare a resurselor pe care le avem dintre veniturile posibile, fie că vorbim de finanţarea de pe piaţa internaţională, fie de finanţarea de pe piaţa internă, respectiv creditarea bancară, obligaţiuni către populaţie, finanţări instituţionale, fonduri europene“, spune Ludovic Orban într-o discuţie telefonică cu ZF.
Mai pot aceste companii să distribuie dividende suplimentare? Mai au rezerve de cash?
Dupa publicarea rezultatelor financiare de la finalul T1 2020 am fost curios sa analizez care companii ar putea distribui dividende suplimentare in acest an si mai ales cat cash mai au acestea in conturi. Analizand rezultatele financiare m-am uitat la urmatoarele sectiuni:
- Evolutia fluxurilor de numerar mai exact numerarul la finalul perioadei de raportare
- Bilantul contabil mai exact sectiunea alte rezerve
Dupa cum se poate vedea mai sus SNN are o in cont peste 2 miliarde de lei dar si SNG se apropie incet de pragul de 1 miliard de lei in cash.
La sectiunea alte rezerve am gasit 1.5 miliarde de lei la Romgaz dar se pare ca si TGN dispune de rezerve consistente. Sumele cuprinse in sectiunea Alte Rezeve nu sunt atat de usor de distribuit. Ar putea fi nevoie de o schimbare a legislatiei pentru ca aceste sume sa poate fi distribuite, proces care ar putea fi mai de durata.
Pentru a face estimarile de dividende am pronit de la cash-ul disponibil la finalul T1 si am ignorat sumele cuprinse la Alte Rezerve.
Am scazut dividendele care urmeaza sa fie distribuite in aceasta vara si am presupus ca din suma ramasa companiile vor mai distribui 30%. Valorile dividendelor si randamentele obtinute in urma calculului le gasiti in ultimele 2 coloane.
Am mers mai departe cu calculul dividendelor si am vrut sa vad ce valori ale dividendelor as obtine daca as adauga la numerarul de la finalul T1 si un profit estimat pentru T2.
Avand in vedere ca dividendele suplimentare vor fi distribuite in partea a doua a anului, pentru a avea o imagine mai exacta asupra valorii acestora ar fi bine sa integram in cacul si rezultatul pe care l-ar putea obtine compania in T2.
Pornind de la rezultatele pe T2 de anul trecut am estimat un rezultat pe care l-ar putea obtine companiile in acest an si am refacut calculele.
La numerarul de la finalul T1 am adunat rezultatul pe care l-am estimat pe T2 si am scazut dividendele pe care urmeaza sa le distribuie compania in vara acestui an.
Am obtinut astfel o estimare a cash-ului pe care l-ar putea avea companiile la finalul semestrului intai si din care ar putea distribui 30% drept dividende suplimentare.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.