Anul 2020 a fost unul cu totul special, marcat profund de criza sanitară care a dus la scăderi record pe toate bursele lumii și în special pe bursa din America. Aceste scăderi au fost urmate apoi de creșteri importante, fapt ce a rezultat în atingerea de noi maxime record de către indicii americani. Astfel, în luna martie indicele DOW Jones Industrial Average (DJIA) a înregistrat în zile diferite unele dintre cele mai mari scăderi zilnice din istorie, de până la 12,93%, în data de 16 martie.
Aceste scăderi au fost urmate de cea mai rapidă recuperare înregistrată vreodată, astfel încât DJIA a încheiat anul 2020 în creștere cu 7,25%.
De asemenea, indicii S&P 500 și Nasdaq au închis la noi maxime, și anume pe plus 16%, respectiv 43,6% față de anul 2019. Această revenire spectaculoasă a fost susținută în principal de numeroase stimulente financiare, de suportul oferit de către rezerva federală (ce a redus rata dobânzii de politică monetară la 0-0.25%) și nu în ultimul rând de apariția vaccinului împotriva virusului Sars-Cov2 la sfârșitul anului.
După terminarea unui an cu volatilitate extremă, Goldman Sachs afirmă că se așteaptă ca GDP global să crească cu 5.8% în 2021, iar în SUA cu 5,5%, în principal pe baza începerii imunizării populației, pe baza pachetului de ajutor COVID-19 în valoarea de 900 de miliarde de dolari recent aproabat, precum și datorită posibilității de aprobare de noi stimulente fiscale.
Cum va incheia indicele S&P500 anul 2021?
Estimările cu privire la evoluția indicelui S&P 500 sunt ca acesta să termine anul 2021 la un nivel de 4300 de puncte, ceea ce ar reprezenta o creștere de aproximativ 17%.
Alte bănci precum Morgan Stanley și Well Fargo au așteptări mai conservatoare, ele estimând o creștere a indicelui S&P 500 de 6% până la 3900 de puncte.
Câștigul pe acțiune în anul 2021 este și el estimat la 178$, urmând a crește în 2022 până la 200$. Se preconizează ca multiplul de evaluare Price/Earnings (P/E) să ajungă în 2021 la o valoare de 22,8X, iar randamentul mediu al dividentului la 1,5%.
Având în vedere randamentele mult mai mici oferite de către obligațiunile de stat și faptul că Rezerva Federală a sugerat că intenționează să mențină rata dobânzii de politică monetară la valorile actuale până în 2023, acțiunile din SUA par să se tranzacționeze la o valoarea rezonabilă.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Cum ar putea evolua in 2021 principalele sectoare de pe bursa Americana?
La nivel sectorial am putut vedea o puternică divergență între diferite sectoare.
Astfel, unele dintre acestea au afișat creșteri uriașe pe seama adaptării la restricțile impuse reușind să aducă noi soluții condițiilor actuale. Sectorul de tehnologie a fost de departe unul dintre principalii câștigători odată cu tranziția către telemunca, ecommerce etc. Această tranziție a condus la o creștere în cererea de software și de hardware.
Ca urmare, în T3, 90% dintre companiile din tehnologie au raportat profituri ce au depășit așteptările specialiștilor. În 2020 indexul global ce urmărește sectorul de tehnologie a adus profituri de 33%.
Analiștii estimează un P/E de 26,7X în 2021, cu mult peste media globală, justificat de multiplele companii cu creștere accelerată și de marjele mari de profitabilitate.
În ceea ce privește anul 2021 este de așteptat ca sectorul de tehnologie să își crească veniturile cu 13,3% și profiturile cu 18,9% comparativ cu anul 2020.
Potrivit Agenției Internaționale de Energie, cererea globală de petrol va fi cu 9,6% mai mică față de 2019, cerere care este estimată să crească în 2021 cu 6%, dar care să ramână sub nivelele din 2019. Analiști se așteaptă ca veniturile sectorului de energie să scadă în 2020 cu 27%, iar profiturile cu 73%.
Sectorul Medical a prezentat o evoluție slabă în 2020, oferind investitorilor un randament de 2,5% sub media pieței.
Indicele P/E este estimat să ajungă în 2021 la 17,3X sub media globală. Având în vedere că specialiștii preconizează o creștere a veniturilor de doar 8% în 2021, probabil volatilitatea acestui sector va fi una scăzută.
În anul 2021 analiștii de la FactSet estimează ca toate cele 11 sectoare din S&P 500 să își majoreze profiturile.
Astfel, sectorul industrial este așteptat să prezinte cele mai mari creșteri, de 78%, urmat de cel al produselor de lar consum care ar putea sa aducă o creștere a profitului de 58,9%.
Cum ar putea evolua sectorul de tehnologie in 2021?
Revenind la sectorul de tehnologie, cele mai mari companii de pe bursa americană, precum Aplle, Amazon, Facebook, Netflix, Google și Microsoft, și-au cimentat dominanța în continuare, fiind în centrul recuperării atât economice, cât și bursiere.
Prin urmare, aceste companii și la prețurile actuale sunt în continuare atractive pentru mulți investitori, dovedindu-se a fi companii cu risc scăzut, cu rezerve de cash impresionante și cu marje de profitabilitate foarte bune.
Cu toate că și în 2021 sectorul de tehnologie este așteptat să performeze optim, ar putea fi eclipsat de companii ce au fost zdrobite de pandemie și ele să revină puternic în momentul anulării restricțiilor.
Care sunt sectoarele cu potential de crestere in 2021?
În acest sens, majoritatea specialiștilor consideră companii precum cele din HoReCa și Energie ca fiind cele mai pregătite pentru o revenire în anul 2021.
Analiștii de la Wells Fargo preconizează randamente mai bune pentru companii din sectorul “small-cap” comparativ cu companiile mari care au supraperformat piața în 2020.
Din punct de vedere istoric, aceste companii tind să aducă randamente peste medie investitorilor în perioade de recuperare și de expansiune economică.
Până in acest moment, companiile din categoria “small-cap” nu au reușit să se redreseze complet, astfel că indicele Global Small-Cap Stocks se tranzacționează cu un discount de 35% raportat la “large-cap”, ținând cont de price to book value (P/BV). Având în vedere faptul că istoric vorbind, P/BV se situa la 18%, companiile “small-cap” sunt considerate în momentul actual subevaluate.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.