Tutorial investitii pentru dividende

Investițiile pentru dividende reprezintă o metodă de investiție simplă și ușor de aplicat.

Aceasta constă în cumpărarea de companii ce oferă un dividend constant în fiecare an și care poate fi de asemenea reinvestit în companie pentru a crește numărul de acțiuni deținute și valoarea dividendului în anii următori.

Acest tip de strategie oferă investitorilor două surse potențiale de profit:

  • prima o reprezintă profitul obținut din plata dividendului, aceasta fiind o sursă predictibilă;
  • a doua este reprezentată de posibilitatea aprecierii acțiunilor în timp.

Tutorial – dividende MARI – cum le gasesti

Cum estimezi dividendele din rezultatele financiare raportate de companii

Cum calculezi randamentul dividendului

Alte exemple de calcule pe care trebuie sa si le faca investitorii

Investitii pentru dividende – primii pasi

Dividendele reprezintă o parte din profitul realizat de acea companie în anul fiscal anterior. Pentru a-și recompensa investitorii pentru încrederea acordată companiei și pentru banii investiți, conducerea companiei poate lua decizia de a distribui o parte din profitul realizat către acționari.
Pentru a beneficia de dividende trebuie să urmărești comunicatele emise de compania de care ești interesat pe site-ul oficial la secțiunea investitori sau pe site-ul Bursei de Valori București și să deții acțiunile companiei la o anumită dată.

Pentru a putea înțelege și a beneficia de dividende un investitor trebuie șă cunoască mecanismele calendarului de dividende.

Calendarul dividendelor

Pentru a beneficia de dividende trebuie să urmărești comunicatele emise de compania de care ești interesat pe site-ul oficial la secțiunea investitori sau pe site-ul Bursei de Valori București și să deții acțiunile companiei la o anumită dată.

Pentru a putea înțelege și a beneficia de dividende un investitor trebuie șă cunoască mecanismele calendarului de dividende.

După publicarea rezultatelor financiare aferente anului fiscal anterior, companiile fac o propunere de distribuire a profitului prin dividende urmând ca această propunere să fie votată în adunarea generala a acționarilor.

Data de înregistrare
În cadrul propunerii de distribuire a profitului către acționari se stabilește valoarea brută a dividendului și o dată la care cei ce doresc să beneficieze de dividende trebuie să dețină în portofoliu acțiunile companiei.

Data cum-dividend
Reprezintă ultima zi în care un investitor poate cumpăra acțiunile acelei companii pentru a beneficia de dividende. De obicei aceată dată nu este comunicată de către companii dar este cunosctă de investitori ca fiind cu 2 zile lucrătoare înainte de data de înregistrare. Pentru a fi înregistrat ca acționar al acelei companii și pentru a beneficia de dividende un investitor trebuie să cumpere acțiunile companiei cu cel puțin 2 zile înainte de data de înregistrare. Ideea e că la închiderea sesiunii de tranzacționare din data cum-dividend investitorul trebuie să dețină acțiunile în contul de tranzacționare pentru a fi înregistrat la Depozitarul Central ca investitor al acelei companii. Decalajul de 2 zile lucrătoare se numește termen de decontare al tranzacțiilor T+2 fiind o practică unitară în Europa. În SUA termenl de decontare este 3 zile lucrătoare.

Apropierea datei cum-dividend împarte investitorii în doua tabere. Una, reprezentată de cei care sunt interesați de dividendele oferite de companie și doresc să cumpere acțiunile pentru a fi înregistrați ca investitori la Depozitarul Central și cealaltă tabără care au cumpărat acțiunile anterior datei cum-dividend și acum doresc să marcheze profitul bucurându-se de investitorii ce se îngrămădesc să cumpere și oferă prețuri din ce în ce mai mari.

Data ex-dividend
Este reprezentată de prima zi după data cum-dividend în care cei ce cumpră acțiunile companiei NU mai pot beneficia de dividende. Data ex-dividend este stabilită ca fiind cu o zi înainte de data de înregistrare. Dat fiind decalajul de 2 zile pentru decontarea tranzacțiilor un investitor ce cumpără acțiunile la data ex-dividend va fi înregistrat ca acționar al acelei companii cu o zi după data de înregistrare așadar nu va fi eligibil pentru a primi dividendele.

Data plății
Este stabilită de companie de regulă la 2 săptămâni după data de înregistrare. Reprezintă data la care acționarii ce sunt eligibili pentru dividende vor primi în cont de tranzacționare banii. De obicei la acestă dată se poate constata în piață o presiune la cumpărare investitorii folosind banii primiți pentru a face noi achiziții.

Cum câștigi al 13-lea salariu din dividende?

Distribuția de dividende a devenit deja o tradiție pentru multe din companiile listate la bursă, atât investitorii cât și statul român bazându-se pe aceste venituri din dividende. Cea mai bună dovadă în acest sens fiind chiar planul bugetar pe anul 2018 în care guvernul român a preconizat venituri din dividende în valoare de 3.59 miliarde de lei mai mari cu 16% față de cele încasate în 2017.

In acest video ai un exemplu concret de investitie care aduce un castig net de 2000 lei intr-un un an provenit strict din dividendele distribuite de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Intră în Comunitatea Investestelabursa

Pentru a descoperi companiile care au potențial de creștere pe bursă un investitor are nevoie să vadă o imagine de ansamblu asupra companiei care să includă ultimii indicatori financiari, o imagine asupra rezultatelor trimestriale din anii anteriori dar și ultimele știri apărute în presa financiară.

Toate aceste informații sunt disponibile în Comunitatea Investestelabursa împreună cu multe alte beneficii precum:

  • Informații financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București
  • Date financiare istorice începând cu anul 2015
  • Comunitate de investitori pasionați
  • Resurse utile pentru a face investiții bine documentate
  • Webinarii LIVE in fiecare Joi seara
  • Analize de portofoliu – webinar Portfolio Mastermind
  • Peste 20 de tutoriale si cursuri de investitii

Înscrie-te în comunitate

Abonament lunar

80Lei/lună

Abonament anual

800Lei/an

Atentie! Plata cu cardul prespune o plata recurenta lunara/anuala. Abonatul poate intrerupe oricand platile recurente din contul sau.