Înainte de a vorbi despre profit, haideți să vedem unde sunt localizate cele mai mari companii din domeniu. SUA și China sunt țările care le dețin, pe teritoriul SUA fiind 11 dintre acestea, iar China deținând șapte companii (Alibaba, Tencent, Ant Financial etc.). Împreună, toate aceste au un un profit aproximativ de 5,9 trilioane de dolari.
Cinci giganți: Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft și Facebook
Pentru aceia dintre voi care urmăriți evoluația companiilor gigant din domeniul tehnologiei, ar fi interesant să discutăm despre cum reușesc aceste companii să facă profit. Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft și Facebook au generat împreună, în anul 2018, venituri în valoare de 801.5 miliarde de dolari, depășind așadar PIB-ul Arabiei Saudite de 684 miliarde de dolari.
Două moduri principale ale companiilor de a genera profit
Dacă vă întrebați care sunt principalele moduri prin care aceste companii fac profituri atât de mari, vă invit să vă uitați pe acest infografic.
Putem vedea că pe primul loc se află compania Apple, cu venituri de 265,6 miliarde de dolari, cu peste 60% dintre venituri generate din vânzarea de produse Apple, în special Iphone-uri. Astfel, prin cumpărarea produselor Apple, tu, eu, noi devenim clienți, acesta fiind primul mod al acestor companii de a genera venit – vânzarea de produse.
Amazon și Microsofit generează venituri pe aceleași principii – vânzarea de produse fie online, fie în magazine fizice, oferă servicii web sau servicii cloud. Astfel, Amazon a avut în 2018 venituri de 239.9 miliarde de dolari, iar Microsoft de 110.4 miliarde de dolari.
În era BIG DATA, Facebook și Alphabet transformă datele personale ale utilizatorilor în produse
Probabil ați auzit cu toții de ultimul scandal în care au fost implicate companii precum Facebook, prin punerea la dispoziție a datelor personale a milioane de utilizatori unor firme de consultanță precum Cambridge Analytica. Au fost luate măsuri pentru ca datele utilizatorilor din UE să fie mai bine protejate față de aceste companii, dar acesta este un alt subiect.
Revenind la veniturile obținute de Facebook și Alphabet, o companie americană multinațională, de tip holding, acestea au obținut 55.8 miliarde de dolari, respectiv 138.8 miliarde de dolari.
Modelul lor de business se bazează pe transformarea noastră în produse, prin accesul pe care îl au la informațiile noastre (nume, prenume, țară, preferințe cu privire la produsele pe care le consumăm etc.). Astfel, aceștia generează venituri din punerea la dispoziție a acestor date celor al căror interes este să ne vândă produse.
Așadar, în timp ce unele companii își vând produsele pentru a obține venituri, altele preiau datele noastre și le transformă în resurse.
Care sunt serviciile sau produsele pe care le folosiți de la aceste companii?
Sursa: Visualcapitalist.com
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.