Vestea posibilității introducerii unui impozit pe sistemul bancar a produs o panică în rândul investitorilor aceștia grabindu-se să lichideze o parte din pozițiile deținute. În aceste condiții mi-am propus ca în cele ce urmează să ne uităm peste graficele principalelor bănci listate pentru a anliza posibilele evoluții în zilele ce urmează.
Banca Transilvania confirmă o formațiune Head & Sholders
Acțiunile Băncii Transilvania au confirmat un pattern de tip Head & Sholders ce s-a format începând cu luna Iulie. Spargerea liniei gâtului de la nivelul de 2.44 lei/acțiune a dus la o prabușire a acțiunilor pe volume însemnate.
Chiar dacă în utlimul an acțiunile băncii au reușit să formeze noi maxime indicatorii tehnici s-au înscris sub o divergență negativă ce semnalează o slăbiciune și o posibilă corecție.
Având în vedere situația actuală, am putea asista în continuare la o corecție spre nivelurile se suport de la 2.35 lei/acțiune sau chiar 2.30 lei/acțiune. Nivelul de suport de la 2.35 este unul intermediar ce probabil nu va avea destulă forță să susțină prețul în cazul unor vânzări masive așa cum au fost cele de astăzi.
BRD – suportul de la 14 lei nu reușește să susțină prețul
Acțiunile BRD au reușit să treacă peste pragul de 14 lei/acțiune la începutul lunii iunie intrând într-o fază de consolidare. Indicatorii tehnici prezentați în imaginea de mai jos s-au înscris într-o divergență negativă aratând o neîncredere a investitorilor. Divergența a fost confirmată odată cu spargerea suportului de la 14 lei. Prețul are în momentul de față un suport dat de media mobilă de 100 de zile (cu roșu pe grafic). În cazul în care acest suport va ceda acțiunile ar putea ajunge la 13 lei.
Later Edit:
Conform unui calcul facut de Economica.net o taxă de 0.3% pe activele ar echivala cu o scădere cu 30% a profitului net bancar.
Conform ultimelor date BNR, la sfârşitul lui decembrie 2016, totalul activelor bancaree era de 393,6 miliarde de lei la jumătatea anului 2017 ele atingând nivelul record de 398,6 miliarde de lei. Un impozit de 0,3% ar adduce un surplus de circa 300 de milioane de euro la buget. Totuşi, ţinând cont de faptul că indicatorul ROA (Profit net anualizat / Total active la valoare medie) la nivelul sistemului bancar comunicat de BNR a fost de 1,08, o taxă de 0,3% pe total active echivalează cu o tăiere de 30% a profitului net bancar.
Sursa: Economica.net – Surse: Guvernul ar putea pune taxă de 0,3% pe activele băncilor, aplicată “retroactiv”
Pe de altă parte conform conform declarației unui bancher ce conduce o bancă din top 10 taxa nu ar trebui să influențeze profitabilitatea instituțiilor deoarece va fi transferată clienților prin comisioane.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.