Primele rezultate financiare de la BVB au fost dezamăgitoare și surprinzătoare pentru mulți dintre investitori. Cu toate acestea, în comunitate ne așteptam la astfel de rezultate din partea Teraplast și OMV Petrom, iar rezultatele acestor două companii nu au reprezentat o surpriză.
Teraplast
Prima companie care și-a publicat rezultatele financiare a fost Teraplast, aceasta anunțând o pierdere pe T4 de 1 milion de lei și venituri în scădere față de perioadă anterioară. Dacă ne uităm peste datele din comunitate putem observa că acesta este primul trimestru cu pierdere operațională pentru companie începând cu anul 2020.
Compania a încheiat anul 2022 cu venituri de 711 milioane de lei, în creștere cu 16% față de anul 2021 și un profit net de 15 mil lei, în scădere cu 63% față de perioada anterioară.
Dacă ne uităm peste diferite segmente putem observa faptul că principalul motor al companiei (instalații și reciclare) a prezentat o creșterea a veniturilor în linie cu inflația, dar o stagnare a volumelor din cauza demarării sub așteptări a proiectelor din PNRR și Anghel Saligny. Astfel, se poate observa o ușoară erodare a marjelor de profitabilitate. Segmentul de granule și de reciclare a prezentat în schimb o scădere, atât a veniturilor cu 15%, cât și a marjei EBITDA. Segmentul de ferestre și de uși în continuare nu reușește să își imbunătățească marjele de profitabilitate, marja EBITDA situându-se la valori de 0.6%, și terminând anul cu o pierdere netă de -2.6mil lei. Cea mai mare dezamăgire a fost reprezentată de noul segment de business, cel am ambalajelor, unde compania nu a reușit să își fructifice capacitățiile noi de producție (cantitățile produse fiind la jumătate din capacitatea de producție), acest segment afișând la final de an o pierdere de -14mil lei.
Teraplast propune pentru anul 2023 o creștere a veniturilor pe toate segmentele (și o creștere la nivel de Grup de 19%), precum și o îmbunățire a EBITDA cu 42% până la valoarea de 75 mil lei cu o ușoară îmbunățire a marjelor de la 7.4% până la 8.8%.
Chiar și dacă Teraplast reușește să își atingă cifrele bugetate pe anul 2023, aceasta rămâne o compania extrem de scumpă cu un indicator P/E de peste 45x și o îndatorare globală care va continua să pună presiune pe rezultatele viitoare ale companiei.
OMV Petrom
A doua companie care a venit cu rezultatele financiare a fost OMV Petrom, care au fost și ele sub așteptările ultimelor trimestre. Deși presa de specialitate a scos în evidență rezultatele record la nivelul anului ale comapaniei, profitul net pe T4 a fost puternic tras în jos de diferite elemente speciale.
Dacă ne uităm peste rezultatele din exploatare ale companiei, față de T3 2022, compania a oferit rezutate mai slabe pe toate cele 3 linii de business, dar cu o scădere importantă pe rezultatul din exploatare pe segmentul de gaze și de energie ”impactat sever de legislatia in vigoare cu preturi reglementate si suprataxare”. Cu toate acestea, rezultatul obținut de OMV Petrom (exceptând elementele speciale) au fost în linie cu așteptările analiștilor. https://www.omvpetrom.com/ro/investors/share-and-gdr/anali-ti
În schimb profitabilitatea companiei a fost puternic impactată de elementele speciale ce au condus profitul pe T4 2022 sub cel din trimestrul precedent. Elementele speciale cuprind cheltuieli nete in valoare de (823) mil lei, in principal aferente ajustarilor nete de depreciere din segmentul Explorare si Productie, partial compensate de castigurile nete temporare din contractele forward de energie electrica din segmentul Gaze si Energie.
Compania a venit deja cu o propunere de divident de 0.0375 lei/act în linie cu creșterea asumată de companie de 10%, dividend ce ar reprezenta un randament de 7.9% la prețurile actuale. De asemenea, compania a anunțat faptul că ia în considerare oferirea unui dividend special, iar decizia respectivă urmând a fi anunțată la jumătatea anului.
Dacă ne uităm la acest moment peste indicatorii companiei aceștia par foarte atractivi, cu un P/E de 2.8x și un EV/EBITDA de 0.9x. Cu toate acestea, ținând cont de profitul excepțional realizat de OMV Petrom în acest an, nu ne putem aștepta la un rezultat asemănător și în anii următorii. Investitorii trebuie să calculeze acești indicatorii ținând cont de profitul pe care compania ar putea să îl obțină în anii următorii. Până la acest moment OMV Petrom nu a publicat un buget de venituri și de cheltuieli, dar în funcție de acesta și de estimările analiștilor se pot calcula anumiți indicatori și se poate forma o părere mai clară asupra companiei. La acest moment, analiști văd profitabilitatea companiei pentru anul 2023 situându-se între 6.5-7mld de lei.
Chiar dacă perspectivele pentru anul 2023 se mențin sub cele ale anului precedent, dividendele pe care compania le-ar putea distribui și evaluarea actuală vor acționa probabil ca o pârghie de susținere a prețului în perioada următoare.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.