Criptomonedele reprezintă investiții extrem de riscante, cu o volatilitate foarte mare și care au  oferit atât creșteri, cât și scăderi importante. Cea mai cunoscută criptomonedă este de în mod clar Bitcoin, prețul acesuita apreciindu-se în anul 2021 și cu peste 100%.

   Cu toate că febra criptomonedelor a cuprins foarte mulți investitori noi care caută modalități de a obține randamente cât mai mari într-un timp cât mai scurt, există pe BVB companii stabile, care oferă și dividente/acțiuni gratuite și care prezintă riscuri considerabil mai scăzute. Ele au reușit să bată Bitcoinul în ultimul an.

   Cele mai profitabile companii din anul 2021 sunt (nu sunt incluse companiile de pe Aero cu lichiditate scăzută sau cele cu mai puțin de un an de la listare):

CompanieSimbolVariație 2021Piața
BRK FinancialBRK280%BET Plus
TeraplastTRP212%BET
NuclearelectricaSNN140%BET
Impact DeveloperIMP130%BET Plus
CemaconCEON129%BET Plus
BiofarmBIO91%BET Plus
MedlifeM91%BET
SIF MunteniaSIF491%BET Fi
AlumilALU90%BET Plus
BitcoinBTC71%
  • la data de 3/12/2021

După cum putem observa, avem numeroase companii la BVB care în anul 2021 au reușit randamente extraordinare pentru investitori. În continuare vom discuta despre cele mai profitabile companii de la BVB.

SSIF BRK Financial Group a oferit investitorilor randamente impresionante în prima parte a acestui an prezentând o creștere și de peste 400% în prima parte a acestui an. Deși de atunci prețul acțiunilor s-au înscris pe un trend lateral nereușind să depășească maximele din primăvara, perspectivele companiei se mențin în continuare extrem de bune.

   Dacă ne uităm peste rezultatele la 9 luni, putem observa că cifra de afaceri a crescut cu 154%, iar profitul net cu 968% față de rezultatele la 9 luni 2020. Veniturile din segmentul de intermediere au crescut cu 166%. Acest lucru s-a datorat pe de o parte datorită creșterii veniturilor din comisioane de intermediere cu 35%, prin triplarea volumelor intermediate, în condițiile în care rulajele pieței au rămas constante. Cota de piață a BRK  a crescut de la 3.54% în T3 2020 până la 9.59% în T3 2021. De asemenea, veniturile corporate au ajuns la 7.3 mil, de la 0.4 mil în 2020, această creștere venind pe baza numeroaselor listări intermediate de BRK în acest an.

   Pe partea de market making numărul a ajuns la 12 emitenți față de doar 4 în 2020, astfel și veniturile au crescut cu 467% până la 1.7 mil de lei. Veniturile din tranzacții cu produse structurate au crescut de asemenea cu 80% până  la o valoare de 3.6 mil lei.

   La prețurile actuale, BRK este una dintre cele mai ieftine companii dacă ținem cont de indicatorul P/E TTM este de 4.4.

   Teraplast a oferit randamente consistente investitorilor, atât în anul 2021, cât și în 2020, trebuind să ținem cont și de dividentul suplimentar oferit cu un randament de 2 cifre. Acest dividend generos a fost oferit în urma vânzării diviziei steel. În același timp, Teraplast a început un amplu proces de reorganizare cu extinderea pe piața internă și investiții în sectorul ambalajelor biodegradabile.

   Pentru primele 9 luni din acest an compania a raportat vânzări de 451 mil lei în creștere cu 46% și un profit net de 42.2 mil lei  în creștere cu 41%. Deși aceste rezultate par foarte bune, dacă privim la nivel trimestrial, putem observa o situație diferită.

   Se poate observa că deși cifra de afaceri se află în ușoară creștere față de T2 2021, profitul net al companiei a scăzut, implicit și marjele de profitabilitate în T3 2021. Această scădere a profitabilității a fost datorată în principal de către cheltuielile cu materiile prime în principal cele folosite în producția de PVC și PE. Rezultatele sub așteptările investitorilor s-au tradus într-o scădere a prețului acțiunilor după anunțarea lor.

   Cu toate acestea, perspectivele pentru companie se mențin în continuare foarte pozitive și în perioada următoare. Recent, în comunitatea Investestelabursa a fost invitat Alexandru Stanean, CEO Teraplast, care a oferit mai multe detalii interesante asupra perspectivelor companiei.

   Nuclearelectrica a treia cea mai profitabilă companiei din topul nostru, a oferit un randament de 140% la momentul redactării articolului, ea profitând de creșterea accelerată a prețurilor la energia electrică.

   Putem observa cum prețul mediu al energiei electrice pe piață pentru ziua următoare (PZU) a fost în luna noiembrie 2021 cu 344% mai mare decât în noiembrie 2020, acesta ajungând la o valoare record de 1.051 MWh. De asemenea, comparativ cu luna octombrie, prețul mediu a fost în creștere cu 10.5%

   Acest lucru a stat la baza profitabilității companiei, care la 9 luni a raportat venituri în creștere cu 23% până la 2.2 mil lei, în timp ce profitabilitatea companiei a crescut cu 34% până la valoarea de 640 mil lei. Marja netă a companiei s-a îmbunătățit considerabil în utlimii ani, apropindu-se în 2021 de 30%.

   “Preţul mediu ponderat de vânzare, pentru cantităţile de energie electrică vândute (fără piaţa reglementată şi PE), rezultat în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, este de 263,06 lei/MWh (inclusiv Tg). În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, preţul mediu ponderat de vânzare, pentru cantităţile de energie vândute (fară piaţa reglementată şi PE), a fost de 227,15 lei/MWh”

   Dacă Nuclearelectrica ar încheia anul 2021 cu un profit net de 900 mil lei, randamentul dividentului pe care aceasta l-ar putea oferi investitorilor anul viitor s-ar afla la 6.3% la o rată de distribuție de 90%. Cu toate acestea, ținând cont de planurile de investiții ale companiei din anii următori, o rata de distribuție de aproximativ 60%-70% pare mult mai posibilă, iar randamentul dividentului în acest caz s-ar afla la sub 5%.

   La prețurile actuale, indicatorul P/E se află la valori de peste 15x, cu mult peste media ultimilor 4 ani când acest indicator a oscilat între 6-8x.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!