Cele mai recente două IPO-uri de la BVB vor intra începând cu 20 decembrie în indicii furnizorului global FTSE Russell, după ce cu doar câteva luni înainte acestea intraseră în indicele BET. Acest anunț a oferit mult entuziasm în rândul investitorilor, lucru ce s-a putut observa și în prețul celor două acțiuni.
ONE United Properties (ONE) este un dezvoltator imobiliar pe piața proiectelor premium, ce s-a listat la BVB în vara acestui an. Dacă imediat după IPO prețul acțiunilor s-au tranzacționat în majoritatea timpului sub prețul de listare, anunțul intrării în indicii FTSE Russell au scos acțiunile companiei din hibernare. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie acestea se tranzacționau la un preț de 2.46 lei, cu un plus 20% de la anunț.
După pătrunderea în indici, ONE va primi investiții automate de aproximativ 10 mil. de dolari, prin fondurile globale. La o lichiditate de 0.3 mil. de dolari/zi ne putem aștepta la o continuare a presiunii și în perioada următoare asupra prețului acțiunilor.
Tot în aceași zi, ONE a anunțat faptul că a cumpărat indirect pachetul majoritar de acțiuni (54.4%) al Bucur Obor, prin compania BO Retail Invest SRL. Prețul pe acțiune s-a situat la 8.918 lei, iar suma plătită a fost de 65 mil de lei. Pe BVB prețul acțiunilor Bucur Obor se tranzacționează la un preț de 21.4 lei și un P/E de 25. Această tranzacție se află în linie cu planul de dezvoltare al companiei care urmărește ca în următorii ani o creștere considerabilă a profiturilor din chirii, astfel, dorind ca acestea să reprezinte ca pondere peste 1/3 din profitul net.
Rezultatele financiare
Rezultatele la 9 luni au fost foarte bune pentru companie, aceasta oferind venituri în creștere pe toate segmentele precum și un profit net în creștere cu aproape 200% până la valoarea de 191 mil lei. Veniturile nete din vânzarea proprietăților rezidențiale au crescut cu 55% până la valoarea de 179 mil lei, iar veniturile nete din chirii au crescut cu 222% până la valoarea de 3 mil de lei. De asemenea, ONE a realizat un rezultat pozitiv din clădirile de birouri în curs de dezvoltare, în valoare de 70 mil lei față de o pierdere de -17 mii lei.
În același timp cheltuielile cu proprietățiile rezidențiale vândute au prezentat o creștere în linie cu cea a veniturilor, iar cheltuielile administrative au fost ținute sub control, prezentând o creștere de doar 7% până la 23.2 mil lei. O creștere mai accelerată am putut-o observa la nivelul altor cheltuieli de exploatare, unde sunt incluse și cheltuielile cu IPO-ul, acestea crescând cu 165% până la valoare de 10.1 mil lei
În T3 am observat o îmbunătățire a marjei nete a segmentului rezidențial de la 32% în S1 până la 38%. Vânzările de apartamente din One Cotroceni Park au întrecut așteptările conducerii, aceasta vânzând 385 de apartamente din cele 868. Totalul unităților vândute a crescut cu 355% în primele 9 luni ale anului 2021 față de aceași perioadă a anului precendent și acestea au ajuns la 569 de unități vândute. O parte importantă a profiturilor aferente noilor unităților vândute se vor reflecta în P&L în anii următori.
Management-ul One a afirmat că pe termen scurt aceștia se vor axa pe dezvoltarea de imobile în București și Mamaia, iar pe termen lung nu exclud extinderea și pe alte zone atât din România cât și în afara țării. La finalul celor 9 luni numerarul disponibil pentru noi investiții se ridică la 604.2 mil de lei.
La prețul de închidere de 2.46 lei, P/E TTM se situa la 11.6 sub media sectorului, iar EV/EBITDA la o valoare de 8. La acest P/E TTM, trebuie ținut cont și de profitul obținut de companie pe T4 2020 în valoare de 112 mil de lei. Gradul de indatorare globală se află la valori confortabile de 42% iar lichiditatea curentă la 2.3.
La listare compania a anunțat o politică de divident stabilă, cu distribuția a 35% din profituri sub formă de dividende semestriale. De asemenea, la sfârșitul anului, ONE va efectua o majorare de capital cu emisiune a 4 acțiuni noi la 5 deținute.
Transport Trade Services (TTS) este o companie din sectorul transporturilor navale care va fi inclusă de asemenea în indicii FTSE pe data de 20 decembrie. Spre deosebire de ONE, acțiunile TTS nu au suferit încă o explozie a prețului, acestea tranzacționându-se în acest moment în același interval de preț anterior anunțului.
Rezultatele financiare
Compania a venit la 9 luni cu rezultate bune, reușind să își crească cifra de afaceri cu 20%, iar profitul net cu 61% până la 27,3 mil de lei. Această creștere a cifrei de afaceri s-a datorat repornirii economiilor la nivel mondial și anului agricol bun. Management-ul companiei este optimist și cu privire la rezultatele pe T4, navigabilitatea pe Dunărea menținându-se optimă, iar anul agricol bun va influența pozitiv volumele transportate de companie în prima parte a anului 2022.
T3 2021 a oferit rezultate foarte bune dacă îl comparăm atât cu T3 2020, dar și cu T2 2021.
Marjele de profitabilitate ale companiei s-au îmbunătățit considerabil, marja netă crescând până la 15.3% pe T3 2021 față de 11.7% pe T3 2020. Marja netă la 9 luni se situează la 11.5%. De asemenea, gradul de îndatorare al companiei se situează la un nivel redus, prezentând o îndatorare globală de 18.7% și o lichiditate curentă de 1.5%.
La prețul de închidere de 23.4 lei/acțiune indicatorul P/E TTM se situează la o valoare de 11, iar EV/EBITDA la 4.8, multipli atractivi sub cei la care compania s-a listat în luna mai.
Compania a anunțat o politică stabilă de dividend, astfel, la o rată de distribuție de 45%, valoarea dividendului pe acțiune s-ar putea ridica la aproape 1 leu, ce ar corespunde unui randament de puțin peste 4%.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.