A veni criza, este o formulă pe care o auzim tot mai frecvent în ultimul timp și care este astăzi pe buzele tuturor. Chiar în acest moment, avem o criză aproape în fiecare sector de activitate și cu toate acestea, bursele se află la maxime absolute, fară să apară încă semnele unei corecții mai importante, cel puțin până în acest moment.
Istoria ne arată faptul că la un moment dat o criză va veni și că nu va fi la fel ca ultimele. Cu toatea acestea, nimeni nu va putea spune când va veni următoarea criză. Spre exemplu, posibilitatea unei noi crize a început să fie în atenția investitorilor încă de la începutul anului 2018. Mulți invesitori în acel moment au ales să iși lichideze parte din acțiuni în așteptarea unor corecții serioase. Însă, aproape 4 ani mai târziu, indicele S&P 500 se află la peste 50% față de maximele anului 2018. Cei care au încercat să anticipeze viitoarea criză au avut de suferit pe de o parte prin pierderea creșterii piețelor în tot acest timp, cât și prin erodarea de către inflație a cash-ului pus deoparte (în cel mai bun caz au acoperit inflația folosind cash-ul respectiv pentru a investi în mijloace cu venit fix).
Acest exemplu ne demonstrează destul de clar următorul lucru: Time in the Market” beats “Market Timing”. Asta pentru că ,este aproape imposibil de prezis care vor fi maximele și minimele din piață pentru a vinde, respectiv cumpăra la cel mai avantajos preț.
Cu toate că, după cum am discutat deja, este aproape imposibil de prezis următoare criză, nu înseamnă că trebuie să fim compleți indiferenți și nepregătiți pentru această posibilitate.
Rudi Dornbusch spunea următoarele “A crisis takes a much longer time coming than you think, and then it happens must faster than you would have thought”. Din cauză că în fiecare zi suntem bombardați cu știri ce anunță o nouă criză, ne putem trezi complet aresponsivi în momentul în care aceasta se va desfășura chiar sub ochii noștri.
Cum ne pregătim pentru o criză?
- De departe cel mai important aspect atunci când ne confruntăm cu o criză sunt propriile emoții. Deși la prima vedere mulți investitori nu considera acest lucru extrem de important, emoțiile noastre sunt principalul inamic într-o criză. Atunci când bursele cresc, este foarte ușor să ne ținem de plan, dar în momentul unor scăderi mai serioase lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Astfel, fiecare investitor trebuie să se pregătească emoțional și pentru perioade de scădere de câteva luni sau ani și să își balanseze portofoliul în funcție de profilul său de risc.
- Al doilea lucru extrem de important este să avem un plan investițional bine pus la punct. Cum am amintit deja emoțiile noastre sunt principalul inamic, iar acestea ne pot copleși și determina să vindem activele proprii în cele mai proaste momente. În schimb, dacă avem un plan investițional deja pregătit pentru astfel de perioade, putem să îl urmăm și astfel ignora propriile emoții.
- Pune cash deoparte, atât pentru un fond de urgență, ce ar trebui să fie o necesitate indiferent de ciclul economic în care ne aflăm, cât și pentru a cumpăra active atunci când piețele sunt jos. Orice criză aduce și noi oportunități care pot fi exploatate, de aceea ar trebui să avem o parte din portofoliu și sub formă de cash pentru astfel de momente.
- Investiți în companii solide, cu o lungă istorie, care sunt lideri de piață și nu au datorii prea mari, deoarece acestea sunt companiile care vor face față cel mai bine perioadelor de recesiune. În general, cele mai sigure companii sunt cele care produc bunuri de uz casnic precum: alimente, băuturi, produse de igienă etc.
- Diversificarea pe diferite clase de active poate ajuta la reducerea volatilității portofoliului. Astfel de active pot fi mărfurile și investițiile cu venit fix.
Pentru fiecare dintre noi, criza poate fi percepută diferit, în funcție de nivelul de experiență, de propriile emoții, de rezervele și de dorințele sale pe bursă. În concluzie deși nu există o formulă magică valabilă în cazul fiecărei persoane în parte, pentru simplul investitor strategia de a rămâne investit în piețe reprezintă de cele mai multe ori ceea mai bună variantă.
“The long, long bull market since 2009 has finally matured into a fully-fledged epic bubble. Featuring extreme overvaluation, explosive price increases, frenzied issuance and hysterically speculative investment behaviour, I believe this event will be recorded as one of the great bubbles of financial history.” Jeremy Grantham
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.